Uintikielto: Oulun kau­pun­ki sel­vit­tää, mistä Nal­li­ka­rin ui­ma­ve­den heik­ke­ne­mi­nen johtuu

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Kolumni

Nuo­ret­kin ter­veys­pal­ve­luis­ta ää­nes­tä­mään

Tutkimusten mukaan naiset ovat yleensä miehiä kiinnostuneempia terveysasioista. Ja mitä vanhemmiksi tullaan, sitä enemmän terveysasiat alkavat kiinnostaa. Tältä pohjalta haastavinta lienee saada nuoret ja erityisesti nuoret miehet uurnille äänestämään.

Koomikko Ismo Leikola tarkasteli suomalaisin silmin Amerikan ihmemaata kirjassaan Suo, kuokka ja Hollywood (2021). Paljon hyvää keksittiin, mutta yksi kritiikin aihe oli jenkkiläinen terveydenhuolto, joka on maailman kallein ja silti kaikkein eriarvoisuutta tuottavin systeemi. Eikä systeemi tule muuttumaan, Leikola vakuuttaa.

Kirjoittaja Erkki Karvonen on Oulun yliopiston professori.
Kirjoittaja Erkki Karvonen on Oulun yliopiston professori.

Onneksi meillä Suomessa on parempi järjestelmä ja 15 vuoden väännön jälkeen se on kai laitettu entistäkin ehommaksi.

Tähän liittyen meillä on pian vaalit.

Ketä kiinnostaa? Gallupien mukaan kansalaisten kiinnostus on ollut laimeaa ja äänestysprosentti saattaa jäädä reilusti alle 50 pro­sentin.

Tutkimusten mukaan naiset ovat yleensä miehiä kiinnostuneempia terveysasioista. Ja mitä vanhemmiksi tullaan, sitä enemmän terveysasiat alkavat kiinnostaa. Tältä pohjalta haastavinta lienee saada nuoret ja erityisesti nuoret miehet uurnille äänestämään.

Kun silmäilee puolueiden vaaliohjelmia, niin huomaa paljon yhtäläisyyksiä. Tosin kullakin on omat tyypilliset painotuksensa.

Keskustapuolue iskee varman valtin pöytään luvatessaan joka kuntaan vähintään yhden sosiaali- ja terveysaseman. Mutta itse asiassa muutkin puolueet ovat lähipalvelujen säilyttämisen kannalla.

Tosin palvelut voivat kulkea pyörillä kuten Perussuomalaiset esittävät.

Digitaalinen etälääkäri taas auttaa kätevästi pikku vaivoissa.

Kokoomus ja keskusta iskivät vuosikausien ajan yhteen maakuntamallista. Kokoomuksen kritiikissä vaarana on ylimääräisen hallintokerroksen ja turhan byrokratian syntyminen. Mutta Keskusta sanoo, että päinvastoin tulossa on kevyempi ja yksinkertaisempi hallinto, kun isommat toimijat järjestävät palvelut. Kokoomuksen lempilapsina ovat hoitosetelit ja yksityiset terveyspalvelut asiakkaan valinnanvarana.

Vihreät, Vasemmistoliitto ja SDP korostavat yhdenvertaisuutta palvelujen saamisessa. Eli kaikilla on oltava samat edellytykset saada hoitoa.

SDP on näppärästi hyödyntänyt tarinallisuutta vaaliohjelmassaan.

Suomen tarina on tarina kasvusta pienesta↔ ja ko↔yha↔sta↔ maasta yhdeksi maailman menestyneimmista↔ yhteiskunnista, jossa asuvat maailman onnellisimmat ihmiset.

Perussuomalaiset korostavat suomalainen ensin -periaatetta.

Rahaa käytetään nyt vääriin asioihin, kuten maahanmuuttajiin. Ulkomainen hoitoväki ei ole ratkaisu. Soteuudistus on susi jo syntyessään.

Vielä kriittisempi on Hjallis Harkimon Liike Nyt, joka ei näe kerrassaan mitään hyvää soteuudistuksessa.

Kristillisdemokraatit toteavat, että lautakuntien kautta saadaan myös kuntien ääntä aluehallintoon. RKP:n vaaliohjelmassa täytyy antaa muun muassa kiitosta selkokieliselle tiivistelmälle. Siinä on sopivasti väännetty rautalangasta, mistä näissä vaaleissa on kyse.