
Kalastusneuvos Markku Myllylä sanoo suomalaisten kalankäsittelytaidon huvenneen sitä mukaa mitä kauppoihin on tullut valmiina kalatuotteita. Enää perkaus ja fileointi eivät ole suomalaisilla verissä, Myllylä sanoo.
Kuva: Petri Markkanen
Jämäkät, terävät ja varta vasten kalanperkuuseen tarkoitetut sakset. Siinä onnistuneen kalankäsittelyn ehkä tärkein työväline, sanoo kuusamolainen kalastusneuvos Markku Myllylä peratessaan ahvenia mökillään Rukajärven rannalla.
– Näitä ei voita mikään varsinkaan jos useita kymmeniä kaloja perkaa kerralla. Ergonomiset, nopeat ja turvalliset. Ahvenen suolestus onnistuu helposti ja tällä saa myös hauen sivuevät nopeasti napsaistua pois, Myllylä selostaa rauhalliseen tapaan samalla kalanpäitä irrotellen.