Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Luitko jo tämän: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Nokia aloit­taa yt-neu­vot­te­lut – vä­hen­nys­tar­ve Oulussa satoja

Nokia aloitti keskiviikkona yt-neuvottelut Suomessa. Nokia aikoo vähentää Oulusta mahdollisesti yli 300 työpaikkaa. Suunnitelmat koskevat kaikkia Nokian verkkoliiketoiminnan liiketoimintaryhmiä ja tukitoimintoja, ja kohdistuvat Suomen kaikkiin toimipaikkoihin.

-
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Nokia aloitti keskiviikkona yt-neuvottelut Suomessa. Nokia aikoo vähentää Suomesta arviolta 1300 työpaikkaa. Suunnitelmat koskevat kaikkia Nokian verkkoliiketoiminnan liiketoimintaryhmiä ja tukitoimintoja, ja kohdistuvat Suomen kaikkiin toimipaikkoihin.

Noin puolet mahdollisista vähennyksistä kohdistuu Espooseen, neljäsosa Ouluun ja neljäsosa Tampereelle.

Nokian yt-neuvottelut liittyvät keskiviikkona kerrottuihin maailmanlaajuisiin henkilöstövähennyksiin. Nokia tavoittelee vähennyksillä aiemmin ilmoitettuja 900 miljoonan euron säästöjä osana Alcatel-Lucent –yrityskauppaa.

Nokia aikoo ehdottaa uutta tukiohjelmaa, joka olisi samankaltainen kuin matkapuhelinliiketoiminnassa vuosina 2011-2013 käytetty tukiohjelma.

Tukiohjelman tarkoituksena on löytää sopiva tukimuoto jokaiselle henkilölle, jota muutosohjelma koskettaa. Tukitoimia ovat esimerkiksi uuden työn löytäminen Nokian sisältä tai yhtiön ulkopuolelta, uuden oppiminen sekä yrittäjyyden aloittaminen.

Bloombergin mukaan Nokialla oli Suomessa noin 7000 työntekijää viime vuoden lopussa. Maailmanlaajuisesti yhtiöllä oli 55 000 työntekijää. Määrä tuplaantui Alcatel-kaupan myötä.

Keskiviikon aikana tietoja tuli myös muista maista. Ranskassa Nokia aikoo irtisanoa 400 työntekijää ja Saksassa luku on samaa luokkaa Suomen kanssa.

Vähennykset toteutuvat 2018 mennessä

Yhtiö arvelee henkilöstövähennysten toteutuvan vuoteen 2018 mennessä. Vähennyksillä pyritään karsimaan päällekkäisyyksiä. Vähennykset kohdistetaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen, alueellisiin organisaatioihin, myyntiin sekä konsernin tukitoimintoihin.

Nokia hakee säästöjä myös kiinteistöjen, palvelujen, hankintojen, jakeluketjun ja valmistuksen osalta.

Yhtiö kertoo sopeuttavansa toimintaansa markkinatilanteeseen ja erityisesti siirtävän resursseja tulevaisuuden teknologioihin, joita ovat Nokian mukaan 5G, pilvipalvelut ja esineiden internet.

Nokian mukaan keskiviikkona järjestettiin yhtiön kahden eurooppalaisen yritysneuvoston kokous henkilöstövähennyksistä. Nokian mukaan henkilöstön edustajien kanssa järjestetään kokouksia ja konsultaatiomenettelyitä kaiken kaikkiaan lähiviikkojen aikana lähes 30 maassa. Menettelytavat ja aikataulut vaihtelevat maasta riippuen.

Nokia aikoo tarjota siirtymävaiheen tukipalveluita niille työntekijöille, joihin säästötoimenpiteillä on vaikutusta, sanoo Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri tiedotteessa.

Nokia ilmoitti vuosi sitten ostavansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla. Kyse on Suomen suurimmasta yrityskaupasta.