Uimataito: Korona ai­heut­ti rajun not­kah­duk­sen lasten ui­ma­tai­toon ja nyt pe­lä­tään ener­gia­tal­koi­den vai­ku­tus­ta

Jääkiekko: Kärpät sai run­saas­ti tu­liai­sia Ville Koi­vu­sen hat­tu­temp­pu­näy­tök­ses­tä

Sisäilmaongelmat: Oulun Nor­maa­li­kou­lun si­säil­maon­gel­mat ovat taas ta­pe­til­la, reh­to­rin mukaan koulu on jat­koa­jal­la

Nii­nis­tö: Län­si­mai­den kes­to­ky­kyä mi­ta­taan tu­le­va­na talvena – tur­val­li­suus on myös si­säi­nen kysymys

Presidenttiä huolestuttaa sosiaalisen median kehitys, kun keskustelu kiivastuu vuosi vuodelta.

Helsinki

Presidentti Sauli Niinistön mukaan länsimaiden kestokykyä mitataan tulevana talvena, kun energian ja talouden saralla on luvassa "ahtaita paikkoja".

Niinistö viittasi ulkoministeriön suurlähettiläspäivillä pitämässään tiedotustilaisuudessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin viime vuosikymmenellä pitämään puheeseen, jossa hän luonnehti länsimaisia ihmisiä mukavuudenhaluisiksi, degeneroituneiksi, hedonistisiksi ja heikoiksi.

– Luulen, että tätä käsitystä nyt mitataan tulevan talven aikana, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan länsimaiset ihmiset ovat pääsääntöisesti tottuneet elämään koko ajan paranevissa olosuhteissa.

– Mikä on se suhtautuminen silloin kun huomataan että hetkinen, että se katkeaa nyt ainakin joksikin aikaa? Se asettaa kyllä kestokyvyn koetteille, Niinistö pohti.

Hän toivoi, että länsimaissa otetaan oppia Ukrainasta, missä kansalaiset ovat hitsautuneet yhteen Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyssodan myötä.

"Vihanpidon oiretta" sosiaalisessa mediassa

Niinistö muistutti, että turvallisuus ei ole vain ulkoinen kysymys, vaan se on myös sisäinen kysymys. Häntä huolestuttaa sosiaalisen median kehitys, sillä siellä käyty keskustelu on vuosi vuodelta kiivastunut.

Niinistön mukaan sosiaalisessa mediassa on havaittavissa "vihanpidon oiretta".

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että se, mitä me sosiaalisessa mediassa näemme, ei välttämättä alkuunkaan vastaa suomalaisen enemmistön mielipidettä. Se on kuitenkin harvalukuisempi joukko, Niinistö sanoi.

"Kylmää sotaakin kylmempi kokonaistilanne"

Niinistön mukaan kansainvälisen politiikan tilanne ei anna tällä hetkellä aihetta iloon.

– Tämä tilanne on jäinen, kylmää sotaakin ehkä kylmempi kokonaistilanne. Kovin suuria keskustelunhaluja ei taida nyt olla ikävä kyllä missään suunnalla. Tämä kokonaistilanne koskee tietysti myös Suomea, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan yhteistyötä Venäjän kanssa täytyy kuitenkin jatkaa esimerkiksi Suomenlahden laivaliikenteen turvallisuuden kaltaisilla saroilla.

Niinistö kommentoi lyhyesti myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) vapaa-ajanvietosta noussutta keskustelua, kun häneltä kysyttiin, vaarantuiko Suomen valtiollinen päätöksenteko tai turvallisuus, kun Marin kuluvan kuun alussa juhli yömyöhään saakka Helsingissä.

– Ei sinä yönä kai mitään merkittävää tapahtunut, Niinistö vastasi.