Pesäpallo: Lippo kaipaa ri­pauk­sen ren­tout­ta koh­ta­lon­ot­te­luun Sii­lin­jär­vel­le – "Turha varman päälle te­ke­mi­nen pitää saada pois"

Koti: Ou­lu­lai­sen Hillin perheen vuoden van­has­sa kodissa mie­len­kiin­toi­sen lisän tuovat si­sus­tuk­ses­sa käy­tet­ty vaneri sekä ik­ku­noi­na toi­mi­vat la­si­ele­men­tit

Neu­vot­te­lu­ja kun­ta­vaa­lien mah­dol­li­ses­ta siir­tä­mi­ses­tä jat­ke­taan tänään, mutta PS vas­tus­taa siirtoa myös ke­sä­kuul­le

Kokoomuksen puoluehallitus tehnee oman linjauksensa ylimääräisessä kokouksessaan.

Helsinki
Vaalien ajankohdasta ei ole vielä löytynyt yhteisymmärrystä.
Vaalien ajankohdasta ei ole vielä löytynyt yhteisymmärrystä.
Kuva: Jussi Leinonen

Eilisiä neuvotteluja kuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä jatketaan tänään aamupäivällä oikeusministeriön väen ja eduskuntapuolueiden puoluesihteerien kesken. Eilen oikeusministeriö neuvotteli eduskuntapuolueiden puoluesihteerien kanssa asiasta aamupäivällä ja vielä iltapäivällä, jonka jälkeen neuvottelut keskeytettiin. Yhteisymmärrystä ei neuvonpidossa löytynyt.

STT:n tietojen mukaan eilisissä neuvotteluissa pöydällä olleet vaihtoehdot olivat vaalien pitäminen tavalliseen tapaan huhtikuussa tai niiden siirtäminen kesäkuulle tai syksyyn epidemiatilanteen vuoksi. Kesäkuussa vaalipäivä olisi 13. päivä.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo, että perussuomalaiset vastustaa vaalien siirtoa myös kesäkuulle, joten yhteisymmärrystä siirtämisestä ei tulla saavuttamaan.

– Ei näihin siirtoihin ole perusteita. Jos katsotaan maailmalle, siellä on järjestetty paljon, paljon pahemmissa koronatilanteissa vaaleja. Rapauttaa demokratian uskottavuutta, jos puolitoista kuukautta ennen vaaleja niitä lähdetään siirtämään, hän kertoo STT:lle.

Grönroosin mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pahimmissakin skenaarioissa oltaisiin enintään samassa tilanteessa kuin Portugali oli alkuvuodesta, kun maassa järjestettiin presidentinvaalit.

Kausivaihtelu ja rokotusten eteneminen luultavasti saavat epidemiatilanteen helpottamaan kesän lähestyessä. Miten perussuomalaiset sitten punnitsee sitä, että vaalien siirtämisellä luultavasti pystyttäisiin tästä syystä säästymään ainakin joltain määrältä tartuntoja, ja joitakin kuolemiakin saatettaisiin siten välttää?

– Ne hyödyt on hyvin pienet verrattuna siihen, miten se veisi uskottavuutta koko demokratialta. Mietipä jotain lätkämatsia, jos muuttuisi arvaamattomaksi, montako erää pelataan. Sama on vaaleissa: jos hallituspuolueet lähtevät siirtämään vaaleja heppoisin perustein, ei se homma tällä tavalla etene, Grönroos vastaa.

Kokoomuksen puoluehallitus kokoontuu pohtimaan kantaansa

Juuri ennen eilisaamun kokouksen alkamista oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) toi esiin kysymyksen siitä, pitäisikö vaalit siirtää. Ehdotus oli yllättänyt ainakin osan puoluesihteereistä.

Perusteluina mahdolliselle siirrolle on ollut vaalien laillisuuden turvaaminen ja terveysturvallisuus. Vaalien laillisuuteen liittyvänä haasteena on pidetty sitä, että koronatartunnan saaneet ja eristykseen määrätyt eivät pääsisi äänestämään vaaleissa. Tähän ei ole löydetty ratkaisua.

Tiettävästi SDP ja RKP ovat suhtautuneet varovaisen myönteisesti kesäkuun ajankohtaan. Nyt-liike ja vasemmistoliitto olisivat taipumassa enemmän syksyn suuntaan. Kokoomus, vihreät ja kristillisdemokraatit eivät ole toistaiseksi ottaneet kantaa.

Ainakin kokoomus on Verkkouutisten mukaan valmistautumassa tekemään linjauksia lauantaina. Puoluehallitus on kutsuttu koolle ylimääräiseen kokoukseen aamuyhdeksäksi.

Marin hoputti päätöksen tekemistä

Vaaliajankohdan muutos ei sinällään ole puoluesihteerien päätettävissä, vaan vaalien siirtäminen menisi hallituksen esityksen kautta eduskuntaan vaalilain muuttamisena. Puoluesihteerit ovat kuitenkin selvittäneet tilannetta oikeusministerin johdolla, sillä asiaa halutaan käsitellä yhdessä hallitus- ja oppositiopuolueiden kesken.

Henriksson on korostanut, että kynnys vaalien siirtämiselle on hyvin korkea.

– Edelleen lähdetään siitä, että vaalit järjestetään huhtikuussa, oikeusministeri sanoi viimeksi torstaina illalla Ylen A-Talkissa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti samassa tv-lähetyksessä, että asiaan olisi hyvä saada ratkaisu nyt.

Kuntavaalit on ollut määrä järjestää 18. huhtikuuta. Ehdokasasettelu menee kiinni tiistaina.


Päivitetty Simo Grönroosin kommenteilla kello 10.11.