Politiikka: Merja Ra­sin­kan­gas vaihtaa kes­kus­tas­ta pe­rus­suo­ma­lai­siin, ko­koo­muk­ses­ta Oulun suurin val­tuus­to­ryh­mä

Oulun kaupunginjohtaja: Seppo Määtän joh­ta­ja­so­pi­mus hy­väk­syt­tiin – palkka 14 000 euroa

Luitko jo tämän: Bar­ta­ve­gen esit­tä­mä kri­tiik­ki jää­kie­kon ju­nio­ri­pe­lis­sä oli liikaa – se­los­tuk­set pantiin het­kek­si pannaan

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Neljä vuotta van­keut­ta 13-vuo­tiaan tytön rais­kauk­ses­ta ja hy­väk­si­käy­tös­tä – Tekijä tiesi, että tyttöä oli aiemmin hy­väk­si­käy­tet­ty

Oulun käräjäoikeus tuomitsi torstaina vuonna 1993 syntyneen Ali Osman Mohamedin neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Oulun käräjäoikeus antoi tänään viidennen tuomionsa Oulun seksuaalirikosvyyhdissä.
Oulun käräjäoikeus antoi tänään viidennen tuomionsa Oulun seksuaalirikosvyyhdissä.
Kuva: Essi Puuri

Oulun käräjäoikeus on antanut viidennen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta laajasta seksuaalirikosvyyhdestä.

Se on tuominnut Ali Osman Mohamedin neljäksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin.

Käräjäoikeus katsoo, että vuonna 1993 syntynyt Mohamed oli sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaan tytön kanssa sukupuolielimellään ja sormellaan. Hän myös pakotti tämän jatkamaan sukupuoliyhteyttä väkivaltaa käyttämällä.

Mies puristi tyttöä ranteista, kurkulta ja esti lasta poistumasta. Lisäksi hän vaati tätä jatkamaan yhdyntää, mihin lapsi alistui vastoin tahtoaan.

Teoista aiheutui tytölle punoitusta käteen ja kurkulle, hengitysvaikeuksia ja kipua.

Tapasivat kolme kertaa miehen asunnolla

Oikeuden mukaan Mohamed teki tytölle myös seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä ja sai hänet ryhtymään tällaisiin tekoihin. Mies muun muassa kosketteli tätä rinnoista ja sai tytön koskettelemaan sukupuolielintään.

Käräjäoikeus piti hyväksikäyttöä törkeänä muun muassa osapuolten suuren ikäeron vuoksi. Mies oli tekohetkellä 25-vuotias.

– Rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska vastaaja on tiennyt asianomistajan tulleen jo aikaisemmin hyväksikäytetyksi, oikeus perustelee tuomiotaan. Samalla perusteella se piti myös miehen tekemää raiskausta törkeänä.

Tuomioistuimen mielestä miehen olisi tullut havaita ainakin joitakin puutteita tytön kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan ja kyvyssä tehdä päätöksiä. Nämä olivat oikeuden mukaan merkkejä tytön haavoittuvuudesta tämän nuoren iän lisäksi.

Rikokset tapahtuivat, kun tyttö ja mies tapasivat kolme kertaa miehen asunnolla viime elo-syyskuussa.

Yritti houkutella uuteen tapaamiseen tarjoamalla rahaa

Kaksikko oli tavannut toisensa Facebookissa. He tutustuivat ja pitivät yhteyttä Messenger, WhatsApp, Instagram ja imo-palvelujen kautta.

Tapaamisten jälkeen mies lähetti tytölle viestejä, joissa hän pyysi tätä tulemaan luokseen ja tarjosi tälle rahaa.

– Yhteydenpidon ja olosuhteiden perusteella Mohamedilla ei ole ollut mitään asiallista syytä ehdotetulle tapaamiselle vaan hänen tarkoituksenaan on ollut kohdistaa lapseen rikos, oikeus toteaa.

Miestä syytettiin myös seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta. Syyte hylättiin näyttämättömänä.

Oikeus määräsi oikeudenkäyntiasiakirjat sekä tytön ja tämän huoltajien henkilöllisyyden salassapidettäväksi 60 vuoden ajaksi.

Mies kiisti osan teoista ja osan hän myönsi. Käräjäoikeudessa katsottiin tytöstä poliisitutkinnan aikana tehtyjä haastattelunauhoitteita, kuultiin hänen huoltajiaan ja todistajia. Kirjallisina todisteina oli muun muassa viesti- ja puheluhistoriatietoja, teleliittymien paikantamistietoja ja lääkärinlausuntoja.

Oikeus ei pitänyt uskottavana miehen väitettä siitä, että hän oli luullut tyttöä 16-vuotiaaksi.

Käräjäoikeuden tuomio on yksimielinen. Sen kokoonpanossa oli kaksi käräjätuomaria ja kaksi lautamiestä.

Maksaa korvauksia 22 000 euroa

Käräjäoikeus määräsi, että tuomitun pitää maksaa tytölle kivusta, särystä, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä yhteensä 22 000 euron korvaukset. Lisäksi hänen pitää maksaa tämän oikeuskuluja noin 4800 euroa.

Miehen omat, yhteensä noin 8600 euron oikeuskulut maksetaan valtion varoista tämän taloudellisen tilanteen vuoksi.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa on Mohamedin lisäksi syytettynä seitsemän muuta ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Neljä heistä on jo saanut tuomionsa. Kolmen muun miehen osalta oikeudenkäynnit alkavat juhannuksen jälkeen. Vyyhden oikeuskäsittely on määrä saada kokonaisuudessaan päätökseen heinäkuun alkupäivinä ja viimeistä tuomiota odotellaan heinäkuun puolivälin tienoilla.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 13.52.