Näyt­te­li­jä Merja Pietilä uskoo uusien tuulien pian pu­hal­ta­van Oulun Teat­te­ris­sa ja hou­kut­te­le­van uusia te­ki­jöi­tä kau­pun­kiin

Oulun Teatterin näyttelijä Merja Pietilä uskoo uusien tuulien pian puhaltelevan teatteriareenalla.

Teatterityössä onnistuminen on koko ryhmänä onnistumista, sanoo näyttelijä Merja Pietilä.
Teatterityössä onnistuminen on koko ryhmänä onnistumista, sanoo näyttelijä Merja Pietilä.
Kuva: Ester van Dam

Oulun Teatterin näyttelijä Merja Pietilä, 42, uskoo uusien tuulien pian puhaltelevan teatteriareenalla.

Oulun Teatteriin on valittu uusi johtaja Alma Lehmuskallio, joka aloittaa työnsä virallisesti vasta ensi vuoden alusta. Teatterin johdosta vastaa siihen saakka ohjelmistotyöryhmä, jossa myös Pietilä on mukana. Uuden johtajavalinnan myötä Pietilä arvelee uusien tuulten puhaltavan Oulun teatteriareenalla.

– Uskon, että imu kaupunkiin kasvaa uusien teatterintekijöiden keskuudessa, hän sanoo.

Merja Pietilä rakastui teatterin tekemisessä ryhmätyöhön ja siitä kumpuavaan voimaan. Alkujaan hän oli kirjoittanut jo lapsena kaverinsa ystäväkirjaan, että hänen unelma-ammattinsa olisi näyttelijä.

– Kun lähdin 10-vuotiaana Oulun taidekoululle harrastamaan, se tuli äidille ja isälle ihan puun takaa. Olisinko sattunut näkemään lasten ja nuorten teatteriryhmästä ilmoituksen lehdessä, Pietilä muistelee.

Merja Pietilän, Tuula Väänäsen ja Anne-Mari Kanniaisen viimeisin Mistä on omat äidit tehty? -musiikkiteatteriesitys oli menestys ja vieraili Oulun useamman esityskerran lisäksi myös Helsingissä.

Oulun Teatterilla tulevan kauden iso produktio on Sara Wacklinin kirjalliseen tuotantoon pohjautuva Oulu palaa, jonka harjoitukset on nyt aloitettu. Pietilällä on näytelmässä poikkeuksellinen rooli, sillä hän on keskeisessä asemassa ja lavalla melkein koko ajan, muttei puhu mitään.

– Molemmissa esillä naisnäkökulma ja tasa-arvoisuus tai sen puute, Merja Pietilä kertoo.

Merja Pietilä pitää teatteriin olennaisesti kuuluvan ryhmätyön lisäksi myös lasten ja nuorten parissa toimimisesta. Pietilä on ollut mukana valmistelemassa teatterin Nuorten näyttämön Kuningas Ubu parinkymmenen yläaste- ja lukioikäisen teatteriharrastajan voimin.

Nuorten näyttämö esittää Kuningas Ubua Oulun Teatterin Vinttikamarissa lauantaina 4.5. klo 12 ja klo 15.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.