Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Na­val­nyin myr­kyt­tä­neet saatava vas­tuu­seen – Venäjän yleinen eris­tä­mi­nen ei sen sijaan ole Suomen eikä EU:n etu

Kaleva käsitteli (23.9./Pääkirjoitus) Euroopan parlamentin äänestystä niin sanotussa Navalnyi-tapauksessa. Toivotamme keskustelun tervetulleeksi ja esitämme kunnioittavasti omana mielipiteenämme seuraavaa:

Tuomitsemme voimakkaasti Aleksei Navalnyin myrkyttämisen. Syylliset on saatettava vastuuseen. Venäjän toiminta asiassa ei ole mitenkään hyväksyttävää, ja siksi asiaan on reagoitava.

Jos Venäjä ei ole valmis myrkytyksen selvittämiseen, kannatamme myös järkevästi kohdennettuja pakotteita. Kemiallisten aseiden käytön osalta EU:lla on oma pakotejärjestelmänsä. Miljardien eurojen rahanpesun estämiseen tähtäävät toimet voitaisiin käynnistää jo nyt.

Venäjän yleinen eristäminen ei sen sijaan ole mielestämme Suomen eikä EU:n etu eikä yksikään EU-maa ole sitä esittänyt.

Euroopan parlamentin äänestykseen tuotu kannanotto sisälsi myrkytyksen tuomitsemisen ja muitakin asioita, mitä olisimme voineet tukea. Mutta samaan päätöslauselmaan oli sisällytetty asioita, jotka eivät ole Suomen ulkopoliittisen linjan mukaisia eivätkä edesauta asian selvittämistä.

Suomen aikaisemmat hallitukset ovat laillisessa järjestyksessä antaneet hyväksynnän Nord Stream I ja II -kaasuputkihankkeille. Emme näe perustelluksi, että suomalaisena meppeinä olisimme kieltämässä lähes valmiin kymmenen miljardin euron investointihankkeen, jonka päätekijät ovat Saksa ja Venäjä.

"Jos Venäjä ei ole valmis myrkytyksen selvittämiseen, kannatamme myös järkevästi kohdennettuja pakotteita."

Emme liioin ole olleet koskaan aikaisemmin vaatimassa venäjänkielisen yliopiston tai minkään muunkaan oppilaitoksen perustamista EU-alueelle tai EU-varojen ohjaamista vaikuttamaan Venäjän sisäpolitiikassa. Emme hyväksy, että Venäjä yrittää vaikuttaa länsimaiden vaaleihin tai yrittää tukea itselleen mieluisia puolueita EU:ssa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.