Oulu: Katso, mistä löytyy Oulun seit­se­män ou­doin­ta muis­to­merk­kiä

Väkivaltarikokset: Hei­nä­pään tapon yritys oli miehen ja naisen välinen vä­ki­val­tai­nen riita

AirBNB: Oulussa uh­ka­sa­kot saaneet osak­keen­omis­ta­jat va­lit­ta­vat hal­lin­to-oi­keu­teen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Na­val­nyin ja Kremlin kak­sin­tais­te­lu jatkuu Ve­nä­jäl­lä – Na­val­nyin pitkään ko­ti­ares­tiin mää­rä­tys­tä vel­jes­tä on tullut vi­ran­omais­ten pe­li­nap­pu­la sun­nun­tain mie­len­osoi­tus­ten alla

Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin masinoimat mielenosoitukset pitävät viranomaiset kiireisinä. Sunnuntaina on jälleen luvassa maanlaajuisia Navalnyin vangitsemista ja maan hallintoa vastustavia mielenosoituksia viime viikon lauantain tapaan.

Viime viikonlopun mielenosoituksiin osallistui eri puolilla Venäjää yhteensä vähintäänkin kymmeniä tuhansia ihmisiä.
Viime viikonlopun mielenosoituksiin osallistui eri puolilla Venäjää yhteensä vähintäänkin kymmeniä tuhansia ihmisiä.
Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Kreml on jatkanut kuluneella viikolla ponnisteluja kumotakseen Navalnyin tiimin julkaisemat presidentti Vladimir Putinin korruptiolla rahoitettua miljardipalatsia koskevat tiedot. Lauantaina asia sai uuden käänteen kun Putinin lähipiiriin kuuluva oligarkki Arkadi Rotenberg ilmoitti yllättäen omistaneensa kyseisen palatsin jo kahden vuoden ajan. Satumaisesti rikastuneet Rotenbergit ovat tunteneet Putinin judoharrastuksen tiimoilta jo kymmeniä vuosia.

Putin on tehnyt parhaansa karistaakseen hänestä muodostunutta vaikutelmaa sotshilaiseen bunkkeriin koronalta suojaan linnoittautuneesta “papparaisesta”. Hän on alkanut taas esiintyä ihmisten ilmoilla, talvisissa maisemissa. Esimerkiksi keskiviikkona Putin pyörähti Moskovan voitonmuseossa Leningradin piirityksen päättymisen muistamiseen liittyen.

Alkuviikon opiskelijatapaamisessa Putin myöntyi kommentoimaan Navalnyin tiimin viime viikolla julkaisemaa palatsivideota. Presidentti tyrmäsi suoralta kädeltä videon väitteet, vaikka hän ei edes myönnä katsoneensa videota.

Lähipiiriä syytetään “karanteenimääräysten rikkomisesta”

Samaan aikaan virkavalta on jatkanut Navalnyin lähipiirin elämän vaikeuttamista. Poliisi pidätti tämän viikonlopun mielenosoitusten alla Navalnyin veljen Oleg Navalnyin ja lukuisia muita Navalnyin lähipiirin jäseniä.

Pidätettyjen joukossa olivat muun muassa Navalnyin korruptionvastaisen säätiön juristi Ljubov Sobol ja Pussy Riot -muusikkona tunnetuksi tullut Maria Alehina. Pidätyksiä edelsivät poliisin keskiviikkona suorittamat kotietsinnät Aleksei Navalnyin sekä tämän liittolaisten ja eräiden median edustajien kodeissa.

Pidätettyjen rikkeeksi on nimetty karanteenisäännösten rikkominen viime viikon lauantain mielenosoitusten aikana. Venäjä sääti keväällä lain, joka mahdollistaa jopa vuosien vankeusrangaistukset koronakaranteenin rikkojille. Ihmisoikeusjuttuihin erikoistuneen asianajaja Sergei Badamshinin mukaan ensikertalaisia ei edes saisi pidättää karanteenisäännösten rikkomisesta.

Oikeusjuttujen nostamisen perusteena on käytetty myös sitä, että useat koronaviruspositiiviset osallistuivat Moskovan terveysviranomaisten mukaan viime lauantain mielenosoituksiin.

Navalnyin mukaan “kaikki on selvää”

Oikeus ei muuttanut torstaina Navalnyin 30 päivän vankeusrangaistuksesta, josta tämä oli valittanut. Poliisiasemalla pian Navalnyin Venäjälle palattua pidetty pikaoikeudenkäynti langetti Navalnyille 30 päivän vankeustuomion.

– Kaikki oli minulle selvää jo ennen oikeudenkäynnin alkua, kiitos, Navalnyi sanoi valitusoikeudenkäynnin päätöksen tultua julki.

Navalnyi osallistui valitusoikeudenkäyntiin etäyhteyden välityksellä pahamaineisesta Matrosskaja Tišinan vankilasta.

Oleg Navalnyista on tullut viranomaisten painostuskeino

Navalnyin alueverkoston johtajan Leonid Volkovin mukaan viranomaiset yrittivät tehdä pidätetystä Navalnyin veljestä Oleg Navalnyista eräänlaista “panttivankia” Navalnyin torstaina pidetyn kuulustelun alla.

Oleg Navalnyi pysyy pidätettynä, sillä hänet ja Navalnyin Moskovan toimiston johtaja Oleg Stepanov asetettiin maaliskuuhun asti kestävään kotiarestiin. Myös ainakin Ljubov Sobolia ja Maria Alehinaa saattaa odottaa pitkä kotiaresti.

Oleg Navalnyi tuomittiin aiemmin niin sanotussa Yves Rocher -jutussa kolmen ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen kavalluksesta. Hän vapautui vankilasta vuonna 2018. Koko oikeusjuttua pidettiin poliittisena ja tekaistuna.

Tausta

Paljon pidätyksiä ja syytteitä

Viranomaiset pidättivät Venäjällä viikko sitten ennätykselliset yli 4000 mielenosoittajaa.

Mieltä osoitettiin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tueksi reilusti yli sadassa venäläiskaupungissa.

Poliisi käytti mielenosoittajia kohtaan paikoitellen rajua väkivaltaa.

Viranomaiset nostivat kuluneella viikolla yhä uusia syytteitä mielenosoituksiin osallistuneita vastaan.

Syytenimikkeinä on käytetty muun muassa “virkavallan väkivaltaista vastustamista”, “huliganismia”, “alaikäisten yllyttämistä laittomiin mielenosoituksiin” ja “yllyttämistä massalevottomuuksien järjestämiseen”.

Muun muassa Navalnyin alueverkoston johtaja Leonid Volkovia syytetään “alaikäisten yllyttämisestä laittomuuksiin internetin kautta”.