Mainos

Nauti tal­ves­ta Poh­jo­lan Ren­gas­tiel­lä – 10 vinkkiä ren­gas­tien tun­nel­mal­li­siin koh­tei­siin

Kaupunkikulttuuria. Jääkauden maisemia. Suomen eteläisimmät tunturit. Kultaista hiekkarantaa. Loistelias lintukosteikko. Rouhea merikaupunki. Aktiivinen tapahtumakeskus. Omaleimainen saari. Kaikkea tätä on Pohjolan rengastie.

-
Kuva: VisitOulu
-
Kuva: VisitOulu

1. Viehättävä Wanha Hamina Iissä

Yksi Pohjolan rengastien kätketyistä helmistä on Iin suloinen Wanha Hamina. Tämä ihastuttava, hyvin hoidettu puukaupunginosa yllättää kävijänsä. Wanhan Haminan historia ulottuu 700 vuoden taakse. Aikanaan Wanha Hamina on ollut Perämeren vilkkain kauppasatama. Tänä päivänä Wanhan Haminan taloista vanhimmat ovat peräisin 1800-luvun alusta.

Wanhasta Haminasta pääset myös kulttuurimaisemareitti Ruustinnalle. Reitiltä löydät tarinoita, taidetta, tietoa ja tekemistä.

-
Kuva: Visit Ii

2. Nallikari on Oulun klassikko

Nallikarin upea laguunihiekkaranta on Oulun kaupungin helmi. Merenrannan luonnonilmiöt ihastuttavat kaikkina vuodenaikoina. Kuva ikonisesta Nallikarin majakasta täytyy löytyä jokaisen rengastien kävijän puhelimessa tai kamerassa. Meren jäällä voi talvella kelien salliessa myös kokea upeita talvielämyksiä.

Nallikarin kotipaikka Hietasaari on myös matalan kynnyksen luontoretkikohde merkittyine reitteineen, jotka ovat kuljettavissa niin pyörätuolilla kuin lastenvaunujen kanssa. Reittien varrella näkee sekä merenrantamaisemia että monipuolista luontoa saaren sisäosissa.

-
Kuva: VisitOulu

3. Omaperäinen historian, taiteen ja tieteen kokonaisuus Luuppi

Inspiroivaa ja kiinnostavaa sisätekemistä löydät museo- ja tiedekeskus Luupin yhdeksästä kohteesta Oulussa ja lähiseudulla. Luuppi on kuin monipuolinen suurennuslasi, jonka avulla jokainen voi tutkia pohjoisen elämän ilmiöitä ja esineitä lähempää.

Oulun taidemuseon näyttely Vilho Lampi, väkevä lakeus esittelee liminkalaisen taidemaalari Vilho Lammen tuotantoa. Vanhalla merenpohja-alueella, viljavalla Limingan lakeudella on avaraa ja valoista. Nämä tummien latorivistöjen rytmittämät pellot ja Liminganjokivarren raitit olivat Vilho Lammen sielunmaisemaa, jota hän on ansiokkaasti tallentanut jäkipolville.

Pohjois-Pohjanmaan museon Palikka palikalta -pienoisnäyttely esittelee Lego-palikoista rakennetun pienoismallin Oulun keskustasta. De Urbe Uloa – Maalauksia Oulun kaupungista -näyttely puolestaan esittelee Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmissa olevia maalauksia. Suurin osa esillä olevista noin 30 teoksesta ei ole ollut aiemmin esillä näyttelyissä.

Tiedon äärelle pääset inspiroivalla tavalla tiedekeskus Tietomaassa. Parasta aikaa! -30-vuotisjuhlanäyttelyssä pääset pelaamaan, kisaamaan ja testaamaan yksin tai joukolla monenlaisia eri lajeja ja laitteita. Käy myös katsomassa upea Aurora Borealis -videoesitys Tietomaan tornissa.

-
Kuva: Luuppi

4. Koe harjut ja vaarat Rokua Geoparkissa

Lumoava Rokua UNESCO Global Geopark on Suomen ensimmäinen geopark-kohde ja sen teema on jääkausi. Jääkausi on jättänyt meille perinnöksi luonnoltaan poikkeuksellisen ja upean alueen, jossa sielu lepää ja virkistyy. Rokuan rauhassa voit rentoutua, rauhoittua ja kuunnella hiljaisuuden ääntä.

Liikkeelle pääset talvella alueen laduilla sekä muina vuodenaikoina merkityillä reiteillä, rauhallisesti patikoiden sekä vauhdikkaammin maastopyöräillen. Rokua Geoparkin alue kattaa Oulujokilaakson aina Oulujärvelle asti, joten alueella riittää nähtävää ja koettavaa.

5. Suomen eteläisin tunturialue

Syötteellä sijaitsevat Suomen eteläisimmät tunturit, poronhoitoalueen eteläraja sekä kansallispuisto. Niinpä Syöte on luonnonystävän huippukohde, jossa voi valintansa mukaan joko nauttia luonnon hiljaisuudesta tai nostaa endorfiinit sopivasti koholle rinteessä tai laduilla.

Kahden tunturin huipulta näet kauas yli kansallispuiston. On tilaa hengittää, olla vain ja nauttia elämästä.

-
Kuva: VisitOulu

6. Herttainen Wanha Raahe

Yksi Suomen parhaiten säilyneistä vanhoista puukaupungeista sijaitsee Raahessa. Ylväs Pietari Brahen patsas Wanhan Raahen Pekkatorilla kutsuu tutustumaan ihaniin, tunnelmallisiin kujiin ja taloihin. Wanha Raahe ei ole museoalue, vaan elävä kaupunginosa, joka kertoo tarinaansa kaupungin rakentamisen ja asumisen vaiheista vuosisatojen takaa tähän päivään.

Sijainti meren rannalla määrittää Raahen olemusta ja luonnetta hyvin pitkälle. Merellisyys on läsnä kaupungissa vahvan historian lisäksi tuulena, tuoksuna ja tunnelmana.

-
Kuva: VIsitOulu

7. Saaren lumo – astu kansallismaisemaan Hailuodossa

Hailuodon elämys alkaa jo lauttamatkalta. Kun poistut mantereelta autolautan kyydissä, on kuin astuisit hieman erilaiseen maailmaan ja todellisuuteen. Luonto sanelee Hailuodossa elämän rytmin ja se jos mikä rauhoittaa ja vie ulos arjesta.

Talvella kelien salliessa Hailuotoon pääsee myös jäätietä pitkin. Hailuoto on kokonaisuudessaan valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

-
Kuva: VIsitOulu

8. Kempeleen kautta lintujen Liminkaan

Aja Kauppakeskus Zeppeliiniin Kempeleessä ja varustaudu retkieväillä, jotka nautit Liminganlahden luontokeskuksen lukuisilla tulistelupaikoilla. Liminganlahti on Suomen tärkein lintukosteikko, ja lintujen vilkkaiden muuttokausien aikaan hengästyttävän upeat luonnon käsikirjoittamat näytelmät avautuvat katsojille.

-
Kuva: Visit Liminka

9. Mahtavat merenrantamaisemat Kalajoella

Kalajoella voit nauttia talvesta niin meren rannan tuntumassa kuin jokivarressa helposti matkailukeskuksen palveluiden äärellä. Voit hiihtää, ajella fatbikella ja kävellä lankkupolulla luonnosta nauttien. Kalajoen ympärivuotinen tapahtumatarjonta pitää huolen siitä, että myös toimintaa kaipaavat saavat haluamansa.

-
Kuva: Visit Kalajoki

10. Majoitus Pohjolan rengastiellä

Oletko koskaan ajatellut, että majoituskin voi olla elämys?
Pohjolan rengastien varrelta löydät majoitusvaihtoehtoja moderneista upeista hotelleista aina kylpylähotelleihin, mökkeihin ja merenrantavilloihin sekä leirintäalueisiin. Niinpä jokainen matkaaja löytää omaan makuunsa sopivan majapaikan.

Lue lisää ja inspiroidu talviaktiviteetteihin Pohjolan rengastiellä!