Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Nä­kö­kul­ma: Kaa­su­put­kien rä­jäy­tys on mal­li­esi­merk­ki hyb­ri­di­so­das­ta – Vas­taa­va Suomeen koh­dis­tu­va isku olisi sähkön kan­ta­ver­kon kaa­ta­mi­nen

Nord Stream -kaasuputkien räjäytyksen takana on äärimmäisen todennäköisesti Venäjä. Uhkana on, ettei kohde kansainvälisillä talousvesillä Ruotsin, Tanskan ja Saksan läheisyydessä jää viimeiseksi. Siksi talvikuukausien energiaturvallisuus Suomessa vaatii myös maanpuolustusta. Sinisilmäisyyden hintana voisi olla suomalaisten henki.

Nord Streamin kaasuvuoto näkyy selvästi merellä Tanskan Bornholmin saaren lähellä. Kyseiseen kohtaan meno laivalla olisi erittäin vaarallista.
Nord Streamin kaasuvuoto näkyy selvästi merellä Tanskan Bornholmin saaren lähellä. Kyseiseen kohtaan meno laivalla olisi erittäin vaarallista.
Kuva: Danish Defence Command / HANDOUT
Näkökulma

Nord Stream -kaasuputket räjähtivät yhden vuorokauden aikana, eikä kyseessä ole sattuma.

Operaation takana on hyvin suurella todennäköisyydellä Venäjä, joka on juuri kiihdyttämässä hyökkäyssotaansa Ukrainassa valtavalla liikekannallepanolla ja valeäänestystuloksilla. Räjähdykset tapahtuivat, kun uusi kaasuputki aukesi Norjan ja Puolan välillä – ja tapausta oli juhlistamassa pääministeri myös Tanskasta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kertonut olevansa sodassa länttä vastaan. Hyökkäys lähes 20 miljardia euroa maksaneita Nord Stream -kaasuputkia vastaan on luultavasti sodan ensimmäinen laukaus. Se tuhoaa putket käyttökelvottomiksi käytännössä ikuisesti.

Samalla Venäjä osoittaa kykyä ja halua tuhota mitä tahansa energiainfrastruktuuria missä tahansa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.)

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.