Näk­kä­lä­jär­vi kertoo miet­ti­neen­sä pit­kään, voiko hän lähteä po­li­tiik­kaan ri­kos­tuo­mioi­den vuoksi: "Oma mieli palaa aina toi­vo­maan, että olisi tehnyt toisin"

Näkkäläjärvi saanut tuomion kissan tappoon osallistumisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

-
Kuva: Pekka Aho

Näkkäläjärvi saanut tuomion kissan tappoon osallistumisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Mikkel Näkkäläjärven puhelin on käynyt kuumana jo toista päivää, liittyen Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisemaan selvitykseen eurovaaliehdokkaiden rikossyytteistä vuosilta 2004–2019.

Näkkäläjärvi kertoi artikkelin jälkeen sunnuntaina Facebookissa , että hänet on nuoruusvuosinaan tuomittu eläinsuojelurikoksesta kissan lyömisestä, ja että hän on lisäksi saanut tuomion törkeästä rattijuopumuksesta.

Näkkäläjärvi toteaa, että hänen olisi pitänyt tuoda asia esille aiemmin.

– Minun olisi pitänyt kertoa asiasta puoluejohdolle jo siinä vaiheessa kun minua oltiin asettamassa ehdolle.

Näkkäläjärvi kertoo miettineensä pitkään ylipäänsä sitä, voiko hän taustallaan lähteä politiikkaan.

– Olen näistä virheistä kuitenkin oppinut ja kadun niitä syvästi. tehtyä en saa kuitenkaan tekemättömäksi.

Eläinsuojelurikos liittyy tapaukseen, jossa poikaporukka oli tunkeutunut yksityishenkilön kesämökkiin ja tappanut useita siellä olevia kissoja kahden päivän aikana. Näkkäläjärvi ei ollu mukana vielä ensimmäisellä kerralla, mutta oli mukana toisella kerralla, jolloin porukka oli palannut mökille toistamiseen. Tällöin Näkkäläjärvi oli osallistunut yhden kissan tappamiseen lapiolla lyömällä.

Teko tapahtui 13 vuotta sitten, jolloin Näkkäläjärvi oli 15-vuotias.

Törkeä rattijuopumus tapahtui puolestaan vuonna 2010, kun Näkkäläjärvi lähti ajamaan päihtyneenä ja ajoi auton metsään.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne luonnehtii tekoja nuoren miehen erittäin ikäviksi hölmöilyiksi, joista Näkkäläjärvi on rangaistuksensa kärsinyt.

– Toivon, että mies on ymmärtänyt tilanteen ja ottanut opikseen. Hän on rangaistukset kärsinyt, Rinne sanoi.

Rinne sanoi, että eurovaaliehdokkaiden taustaa selvitettiin puolueessa etukäteen, mutta Näkkäläjärven tausta ei ollut tiedossa.

STT:n mukaan Näkkäläjärvi valehteli puolueelleen tuomioistaan. Hän oli ehdolle asettuessaan täyttänyt ja allekirjoittanut suostumuslomakkeen, jossa hän vakuutti kertoneensa puolueelle mahdollisesta rikostuomiosta. Näin hän ei kuitenkaan ollut tehnyt.

"Jos odottaa virhettömyyttä, niin varmasti vaikuttaa"

Näkkäläjärvi ei osaa arvioida, miten kohu tulee vaikuttamaan hänen vaalimenestykseensä.

– Jos äänestäjä odottaa ehdokkaalta virheettömyyttä, niin silloin se varmaankin vaikuttaa. Jos äänestäjä uskoo, että virheistään voi oppia, niin sitten ehkä ei.

Näkkäläjärvi kertoo, että hän eli rankan nuoruuden, johon liittyi oman veljen kuolema ja vanhempien ero. Näkkäläjärvi kuvaa olleensa "todella hukassa" elämänsä kanssa.

– Vaikeudet näkyivät varmasti ulospäin kuohuntana ja myös nyt uutisoituina tekoina.

Näkkäläjärven mukaan hän on läheisten tuella jättänyt hölmöilyt taakseen, mutta teot vainoavat häntä yhä.

– Rikosrekisterimerkinnät poistuvat ja vuodet kuluvat, mutta oma mieli palaa aina toivomaan, että olisi tehnyt toisin. Olen pahoillani ja kadun näitä tekojani tästäkin eteenpäin, Näkkäläjärvi päättää.