Nais­lei­jo­nien pää­val­men­ta­jal­ta suoraa tekstiä – ”Nais­ten pe­li­kä­si­tys ei ole samaa tasoa kuin mie­hil­lä”

Naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen on kunnianhimoinen ja suorasanainen persoona. Mustonen esitteli lauantaina Naisleijonien olympiaprojektin avainteemat.

Pasi Mustonen on toiminut aiemmin Kärppien miesten joukkueessa sekä pää- että apuvalmentajana.
Pasi Mustonen on toiminut aiemmin Kärppien miesten joukkueessa sekä pää- että apuvalmentajana.
Kuva: Claudio Bresciani

Naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen on kunnianhimoinen ja suorasanainen persoona. Mustonen esitteli lauantaina Naisleijonien olympiaprojektin avainteemat.

– Tee töitä hemmetisti. Pelaa jäähyttömästi. Pidä peli yksinkertaisena, Mustonen taustoitti.

Mustosen esitys herätti kuuntelijoissa kysymyksiä siitä, miksi avainteesejä on kolme ja miksi Mustonen korostaa yksinkertaisen pelaamisen merkitystä.

Tämän jälkeen Mustonen aloitti pitkän puheenvuoron, jossa hän eritteli seikkaperäisesti naisten ja miesten pelikäsitykseen liittyviä eroja.

Teksti oli totutun terävää – takuuvarmasti keskustelua herättävää.

– Keskiverron kansainvälisellä tasolla pelaavan naisen ymmärrys pelistä ei ole samalla tasolla kuin miespelaajalla. En puhu mistään tietystä joukkueesta. Ero syntyy siitä, ettei naispelaaja ole uransa aikana tutkinut peliä yhtä paljon kuin samanikäinen miespelaaja, Mustonen painotti ja jatkoi:

– Naispelaaja ei ole esimerkiksi pelannut urallaan yhtä paljon tasaisia pelejä, joissa on ollut pakko pelata paskoja minuutteja pois. Miespelaaja on paremmin hereillä sen suhteen, milloin voi vetää kynän tietyssä tilanteessa ja milloin taas pitää pelata kellosta pari minuuttia pois ja odottaa omaa saumaa. Joukkuetaktisesti tätä ei ole naisten huippukiekkoilussa sisäistetty yhtä hyvin kuin miesten puolella.

Mustosen puheenvuoron tarkoituksena ei ollut naisten piikittely tai vähättely.

Vuosien varrella Kärppien miesten edustusjoukkueessakin sekä pää- että apuvalmentajana toiminut Mustonen nosti pelinäkemysasian esiin sellaisena kuin hän sen omasta asemastaan näkee.

– Tämä korostuu, kun pelaamme eurooppalaisia maita vastaan. Niitä otteluita hallitsemme, ja vastustaja saa vain muutamia maalipaikkoja. Ne muutamat minuutit – omat huonot hetket – pitäisi pystyä pelaamaan paremmin pois. Meidän pitää opetella ja harjoitella sitä, että pelaaja aistii riskinoton hetkiä oikein.

Mustosen vieressä maajoukkuepelaajat Riikka Välilä, Jenni Hiirikoski ja Michelle Karvinen kuuntelivat Mustosen puheenvuoroa vakavailmeisinä.

– Eihän tuo hirveän kivalta tuntunut, mutta asia on näin ja siitä on myös puhuttu. Videopalavereissa käymme läpi tilanteita, joissa näemme, miten olisi pitänyt pelata. Välillä palaute kirpaisee, mutta sitä kautta pääsemme eteenpäin, Suomi-kiekkoilun legenda, 44-vuotias Välilä painotti.

Välilän mukaan kehityksen tae on päivittäisen toiminnan entistä kovempi vaatimustaso.

– Sarjapeleissä vaatimustaso ei ole niin kova kuin pitäisi. Ja ehkä meiltä puuttuu valmentajia, jotka vaativat riittävästi.

Suomi aloittaa olympiaturnauksen sunnuntaina ottelulla USA:ta vastaan.