Koronarokotukset: Oulu tarjoaa nyt kak­kos­ro­ko­tet­ta ai­kais­tet­tu­na Ou­lu­hal­lis­sa

Kärpät: Pik­ku­pe­dot pa­la­si­vat jouk­kue­har­joi­tuk­siin tuo­reil­la vah­vis­tuk­sil­la

Mainos

Näin tehdään mut­ka­ton ja helppo omis­ta­ja­vaih­dos: Oulun Kone ja Terä Oy siirtyi hal­li­tus­ti sedältä vel­jen­po­jal­le

Omistajanvaihdos Oulun Kone ja Terä Oy:ssä on sujunut hyvin. Timo Ahonen teki seuraajansa Henri Ahosen kanssa perusteellisen pohjatyön ennen omistajanvaihdosta. Hän toimii edelleenkin neuvonantajana.

Henri Ahonen kertoi miettineensä vuoden ajan siirtymistä Oulun Kone ja Teräs Oy:n uudeksi omistajaksi. Hän rohkaisee muitakin yrittäjän uralle.
Henri Ahonen kertoi miettineensä vuoden ajan siirtymistä Oulun Kone ja Teräs Oy:n uudeksi omistajaksi. Hän rohkaisee muitakin yrittäjän uralle.
Kuva: Ester van Dam

Oulun Kone ja Terä Oy:ssä tapahtui vuodenvaihteessa omistajanvaihdos, kun yrittäjä Timo Ahonen siirtyi eläkkeelle 30 vuoden työuran jälkeen ja luovutti yrityksensä veljenpojalleen Henri Ahoselle.

Oulun Kone ja Terä Oy tarjoaa teollisuuden liiketoiminnan kiinnitysratkaisuja ja sitä tukevia tuotteita. Suurin asiakas on liimoja valmistava Kiilto Oy. Henri Ahonen toimii Kiillon Pohjois-Suomen aluepäällikkönä.

Henri Ahonen aloitti työt Oulun Kone ja Terä Oy:ssä syyskuussa 2019. Samaan aikaan he alkoivat suunnitella omistajanvaihdosta. ”Olin alusta alkaen Timon mukana asiakaskäynneillä. Hän esitteli minut yrityksille”, Henri Ahonen sanoo.

”Isoimmat asiakkaat haastattelivat Henriä hyvin tarkasti ja antoivat hyväksynnän jatkaa yritystä”, Timo Ahonen kertoo. Hän on toiminut omistajanvaihdoksen jälkeen yrityksessä neuvonantajana ja on vielä yrityksen kirjoilla kesäkuun loppuun saakka.

Aluksi Timo Ahonen oli mukana tiiviisti asiakaskäynneillä ja opasti teknisissä asioissa. Nykyään hän on enää mukana tietyissä projekteissa ja asiakastapaamisissa.

Perehtymistä ja harjoittelua

Henri Ahonen on seurannut pikkupojasta saakka setänsä työskentelyä. Hänellä oli siis jonkin verran tietoa yrityksen toiminnasta ja toimialasta ennen kuin astui johtoon.

”Timolta voi aina kysyä neuvoa. Hänellä on 30 vuoden vankka kokemus ja runsaasti teknistä tietoa. Hän tuntee Oulun ja Pohjois-Suomen asiakkaat hyvin.”

Henri Ahonen kertoo harjoittelevansa koko ajan itsekseen pärjäämistä. Hän on kysynyt apua ennen kaikkea vaikeimmissa asiakastapauksissa.

Henri Ahonen on saanut eri tahoilta apua omistajanvaihdoksessa ja yrittäjäksi ryhtymisessä. Muun muassa yrittäjäyhdistys ja tilitoimisto ovat auttaneet. ”Olen suunnitellut, että kesällä pärjäisin jo yksikseni ilman Timon apua.”

Hyvä pohjatyö takaa onnistumisen

Henri ja Timo Ahosen mielestä omistajanvaihdos on ollut sujuvaa. ”Omistajanvaihdoksessa on tärkeää tehdä pohjatyö huolella ja miettiä omia resursseja. Sen jälkeen täytyy ottaa selvää yrityksestä ja sen toiminnasta. Ei kannata lähteä soitellen sotaan”, Henri Ahonen opastaa.

Timo Ahonen korostaa perehdytyksen tärkeyttä.

”Suosittelen kaikkia omistajanvaihdosta tekeviä laatimaan kirjallisen sopimuksen siitä, että edellinen yrittäjä jatkaa vielä uuden rinnalla ainakin vuoden ajan. Toimialaan täytyy perehtyä huolella ja kerätä kaikki tieto yrityksen toiminnasta. Edellinen yrittäjä pystyy rauhassa siirtämään tarvittavaa tieto-taitoa tulevalle yrittäjälle”, Timo Ahonen kertoo.

Loppujen lopuksi paperityöt sujuivat mutkattomasti parissa kuukaudessa.

Henri Ahosen mielestä omistajanvaihdoksen etuna on se, että Timo Ahonen pääsi eläkkeelle ja hän sai itse työpaikan. Yritys säilyi myös perhepiirissä.

”Yrittäjäksi siirtyminen on ollut helppoa”

Timo Ahosen mielestä vaihdoksen sujuvuuteen on erityisesti vaikuttanut se, että hän on tuntenut Henri Ahosen koko ikänsä. Koronatilanne on vaikuttanut toimintaan siten, että tutkapari ei ole päässyt tutustumaan kaikkiin tehtaisiin ja asiakkaisiin paikan päälle. Se vähän harmittaa.

Henri rohkaisee muitakin omistajanvaihdokseen ja yrittäjän uralle.

”Lähipiiri ja ystävät ovat olleet tässä prosessissa hyvin kannustavia, joten yrittäjäksi siirtyminen on ollut helppoa.”

OLETKO MIETTINYT, milloin sinä luovut yrityksestäsi?

Yrityksen myynti on iso asia ja vaatii aikaa. Et ole koskaan liian aikaisin liikenteessä.

Ole siis yhteydessä niin keskustellaan, milloin olisi hyvä laittaa yritys myyntiin.

Paula Pihlajamaa, p. 050 439 9808, paula.pihlajamaa@yrittajat.fi