Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Näin aset­te­let ruoan lau­ta­sel­le niin kuin hie­nos­sa ra­vin­to­las­sa – ko­ko­sim­me niksit on­nis­tu­nee­seen pleit­tauk­seen

Me syömme myös silmillämme. Kaunis ruoka-annos houkuttelee ruoan äärelle ja tuo esille kokin sielun. Kokosimme vinkit pleittaukseen.

Kontrasti. Tässä annoksessa pohjalla on vaaleaa palsternakkapyrettä ja mustia belugalinssejä, jotka luovat kontrastia annokseen värien ja rakenteensa kautta. Siika on paistettu kauniisti nahkapuolelta, joka kannattaa aina kääntää lautasella ylöspäin. Tuore omena, paistettu salottisipuli sekä palsternakkalastut tuovat syötävien kukkien ohella annokseen myös korkeutta.
Kontrasti. Tässä annoksessa pohjalla on vaaleaa palsternakkapyrettä ja mustia belugalinssejä, jotka luovat kontrastia annokseen värien ja rakenteensa kautta. Siika on paistettu kauniisti nahkapuolelta, joka kannattaa aina kääntää lautasella ylöspäin. Tuore omena, paistettu salottisipuli sekä palsternakkalastut tuovat syötävien kukkien ohella annokseen myös korkeutta.
Kuva: Harri Kuittinen

Moni kotikokki osaa valmistaa herkullista ruokaa, mutta pähkäilee, kuinka sen saisi näyttämään yhtä hyvältä kuin ravintolassa.

Ammattikeittiöissä lautaselle asettelusta käytetään englannin kielestä tullutta nimitystä pleittaus.

Se vaatii luovuutta ja syntyy usein kokeilujen kautta, mutta on olemassa myös joitakin perusasioita, jotka pleittauksesta kannattaa tietää.

Ei näin! Montako virhettä löydät kuvasta? Lautanen on ahdettu liian täyteen. Sen reunoja ei ole siistitty ennen tarjoilua. Esillä on tomaatin lisäksi vain kelta- ja ruskeapohjaisia elementtejä, lautasen väri mukaan lukien. Tomaatit eivät ole tasakokoisia, niitä on parillinen määrä ja niille ei ole tehty mitään. Myös porkkanoiden muoto on tylsä. Ruskea kastike ei erotu ruskean pihvin päältä. Perunoita on liikaa suhteessa muihin elementteihin.
Ei näin! Montako virhettä löydät kuvasta? Lautanen on ahdettu liian täyteen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.