
Oululainen Riitta Rutanen on jo kymmenen vuoden ajan pakastanut kesällä uudet perunat joulupöydän herkuksi kalojen kaveriksi.
– Maku säilyy, ne ovat kuin kesäisiä uusia perunoita.
Rutanen kävi hakemassa Oulun torilta Paavolan perunoita, jotka hän aikoo käsitellä pakastimeen ensi joulua varten.
– Ostaa rapsautan paikallista siikliä, kun perunat ovat tähän aikaan suhteellisen pieniä ja makeita.
Rutanen ryöppää perunoita 5–8 minuuttia voimakkaasti suolalla maustetussa vedessä.
Perunat kannattaa jäähdyttää nopeasti vaikka siivilässä kylmässä vedessä. Perunat kuivataan ja pistetään pakastepussiin niin, etteivät ne ole päällekkäin.
Pakkaseen Rutanen käsittelee 2–3 pussia uusia perunoita, joita ei saa käyttää ennen kuin jouluna.
Silloin jäiset perunat laitetaan höyrykattilaan tai pieneen määrään kuumaa vettä ja keitetään kypsiksi.