Naa­ke­lin kort­te­lin en­sim­mäi­nen noppa Oulun Top­pi­lan­sal­mes­sa si­säl­tää ta­sa­pai­noi­sen kolmion

Siitäkin huolimatta, että Toppilansalmessa on rakennettu viime vuosina ahkerasti, riittää vielä tyhjiä kortteleita täytettäväksi.

-
Kuva: Temotek Oy

Asunto Oy Oulun Huvilapuutarha. Temotek Oy. Suunnittelu UKI Arkkitehdit Oy. Asunto B40, 3h+kt+s, 70,5 neliötä. Mh. 74 850 euroa (vh. 249 500 euroa).

Siitäkin huolimatta, että Toppilansalmessa on rakennettu viime vuosina ahkerasti, riittää vielä tyhjiä kortteleita täytettäväksi.

Lähitulevaisuuden ohjelmassa lienevät tässä jutussa esille nousevan, Satamatien ja Mallastien kulmauksessa sijaitsevan Naakelin korttelin lisäksi myös korttelit Mallas ja Panimo, joten purkutyömaat Toppilan entisen panimon alueella ja sen välittömässä läheisyydessä vaihtunevat piakkoin rakennustyömaiksi.

Naakelin korttelin rakentaminen aloitetaan Hamina-Villen puistoon rajautuvasta rauhallisesta lounaiskulmasta ja seitsenkerroksinen Asunto Oy Oulun Huvilapuutarha on sen ensimmäinen yhtiö. Sen arvioitu valmistumisaika on joulukuussa 2020.

Myöhemmin kortteliin on tulossa vielä kaksi vastaavaa pistetaloa puistoa halkovan kevyenliikenteenväylä Laivameklarinpolun varrelle sekä lisäksi neljä nelikerroksista lamellitaloa katujen varsia reunustamaan.

Toppilansalmen rakentamistapaohjeet määräävät julkisivuvärit lähes orjallisen yksityiskohtaisesti, mutta Naakelin noppatalot ovat poikkeus: väritys on vapaa, kunhan materiaali ja väri säilyvät samoina talon joka sivulla.

Alueelle epätyypillinen valinnanvapaus ei tosin tämän talon osalta ole johtanut järin mielikuvitusrikkaaseen lopputulokseen, sillä havainnekuvan perusteella seinät tullaan päällystämään perusvarman oloisella tummanpuhuvalla puhtaaksimuuratulla tiilellä.

Asuntojakauma painottuu kaksioihin, joita on reilu puolet talon 50 huoneistosta. Pohjakuvia vilkaisemalla muodostuu selkeä yleiskuva aikansa tuotteesta – erityisesti pienten asuntojen osalta toistuvat täsmälleen samanlaiset ratkaisut kuin muissakin tämän vuosikymmenen asuinkerrostaloissa.

-
Kuva: Temotek Oy

Esittelyyn nostettu 70,5-neliöinen kolmio talon lounaiskulmassa edustaa kuitenkin hieman erilaista katsantokantaa.

Jo koko sen kertoo: tätä kolmiota ei ole ahdettu väkipakolla niukkoihin neliöihin, vaan tilaa on tarpeeksi. Pohja on monella tapaa tasapainoinen ja palaset tuntuvat loksahtaneen kohdilleen juuri oikealla tavalla. Kulkureitistö on mietitty huolellisesti eikä makuuhuoneiden koossakaan juuri valittamista ole.

Ainoastaan vauvan sängyn kanssa on päämakuuhuoneessa hieman ahdasta.

Ikkunallinen ruokapaikka ja kylmäkalusteet rajaavat keittiön ja olohuoneen omiksi tiloikseen. On erillinen wc, oma sauna ja säilytystilaakin kohtalaisesti. Mikäli saunasta ei välitä, on se helposti muutettavissa vaatehuoneeksi. Mitä vielä voisi toivoa?

Kylpyhuone osoittautuu kuitenkin pieneksi kysymysmerkiksi ja asunnon heikoimmaksi lenkiksi. Vesikalusteiden sijoittelu on jokseenkin käsittämätön: wc-istuin on kaukana bideestä ja kodinhoidolle saati purnukoiden tai pyyhkeiden säilyttämiselle varattu tila olematon. Tässä on siis vielä vähän hiomista.

Kokonaisuuden kruunaa jopa turhankin hulppea parveke – mutta ainakin tähän toiseen olohuoneeseen kelpaa kutsua joukolla ystäviä ja tuttavia paistattelemaan päivää, onhan suuntakin paras mahdollinen.