Mainos

Myyn­tiin tulee ko­koa­jan uusia yri­tyk­siä – liik­keel­lä ovat eri­tyi­ses­ti os­ta­jat: ”Nyt ko­keil­laan yri­tyk­sen omis­ta­jan­vaih­dos­ta ano­nyy­mi­nä”

Ensiaskeleen yrityksen myynnissä voi ottaa ilman yrityksen nimen julkistamista. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät on mukana tapahtumassa, jossa yrityksen myyjät ja ostajat voivat kohdata anonyymisti.

Paula Pihlajamaa odottaa mielenkiinnolla, miten anonyymi yhteydenotto yrityskauppojen merkeissä toimii.
Paula Pihlajamaa odottaa mielenkiinnolla, miten anonyymi yhteydenotto yrityskauppojen merkeissä toimii.
Kuva: Ester van Dam

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdospalveluista vastaava kehityspäällikkö Paula Pihlajamaa kertoo, että marraskuun toinen päivä järjestetään valtakunnallinen omistajanvaihdoksen asiantuntijaklinikka.

”Nyt voi laittaa yrityksen myyntiin anonyymisti. Järjestelmässä tehdään myyntiprofiili, jossa ei näy yrityksen nimeä. Yrityksen sijainnin ja toimialan voi esitellä suuntaa-antavasti, ilman tarkkoja tietoja”, Pihlajamaa kertoo.

Tapahtuma tarjoaa yrityksen myyjille ja sukupolvenvaihdosta miettiville sekä ostajille mahdollisuuden tavata asiantuntijoita eri puolelta maata sekä sopia tapaamisia kiinnostavien kauppojen merkeissä.

Tarkoituksena on saada yrityskaupasta kiinnostuneet myyjät ja ostajat liikkeelle.

"Järjestelmässä tehdään myyntiprofiili, jossa ei näy yrityksen nimeä.”
Paula Pihlajamaa
kehityspäällikkö, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Osallistuja voi sopia tapaamisia omistajanvaihdoksen asiantuntijoiden tai itse valitsemiensa ostajien tai myyjien kanssa. Esimerkiksi voi sopia tapaamisen arvonmäärityksestä tietävän asiantuntijan kanssa ja saada häneltä tietoa asiasta.

Omistajanvaihdos-treffit verkossa

Tapahtumaan osallistutaan Business Makerin sivuston kautta. Osallistuja tutustuu etukäteen muiden profiileihin ja valitsee itselleen kahdenkeskisiä tapaamisia.

”Toisten profiileja voi tutkia ja valita, kenen kanssa haluaa pyytää treffejä. Tapahtumassa on yhdelle päivälle tosi paljon tarjontaa.”

Tapahtuma järjestetään hybridinä. Kahdenkeskisille treffeille voi osallistua joko Lapland Hotellilla Oulussa tai verkon kautta vaikka kotona tai työpaikalla.

Idea anonyymeille kohtaamisille yrityskauppojen virittämisessä on lähtöisin tarpeesta. Joillekin yrityksen julkinen myynti on arkaluontoinen asia, mikä voi viivyttää myyntiin ryhtymistä. Pihlajamaan kokemuksen mukaan juuri se aiheuttaa usein ongelmia.

”Erityisesti nyt koitetaan saada liikkeelle ne myyjät, jotka miettivät yrityksensä myymistä tai omistajanvaihdoksen käynnistämistä ja jotka miettivät julkista myymistä. Koitetaan herätellä, että myyjät lähtisivät liikkeelle ajoissa.”

Ostajat liikkeellä tänä syksynä

Yritysten omistajanvaihdokset eivät ole hiljentyneet. Myyntiin tulee koko ajan uusia kohteita. Tänä syksynä liikkeellä ovat olleet erityisesti ostajat.

”Ostajapuolella on uusia henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita ravintoloista. Moni etsii hyviä kohteita. Tänä syksynä on ollut ostajia mukavasti liikkeellä.”

Myyjäpuolella toimialojen valikoima on hyvin monipuolinen. Pihlajamaan tiedossa olevien tapausten määrä on pysynyt aika lailla samana, noin sadassa kontaktissa vuosittain.

Yrityskaupan vauhdittaminen lähtee siitä, että myyjä on tehnyt päätöksen myynnistä. Edellytyksenä on, että yritys on myyntikunnossa, jotta ostajan on helpompi saada rahoitus. Lisäksi yrityksen arvon eli hinnan on oltava kohdillaan.

”On tärkeää heti alkuun ottaa asiantuntijan kanssa realistinen hinta. Kun nuo asiat ovat kunnossa, ostajan on helppo lähteä siitä liikkeelle. Usein kysyn yrittäjältä, tietääkö hän, mikä on hänen firmansa arvo”, Pihlajamaa sanoo.

Omistajanvaihdosklinikka
  • Omistajanvaihdosklinikka on tiistaina 2. päivä marraskuuta kello 12–16. 
  • Tapahtuma on hybridinä, eli siihen voi osallistua verkossa tai Oulussa Lapland Hotellissa.
  • Osallistuminen tapahtuu Business Makerin sivuston kautta.
  • Myyjä tekee sivustolla olevan ohjeen mukaan yrityksestään profiilin. Samoin ostaja tekee profiilin itsestään. 
  • Osallistuja tutustuu etukäteen muiden profiileihin ja valitsee itselleen maksimissaan seitsemän kahdenkeskistä tapaamista, joiden kunkin pituus on 15 minuuttia. 
  • Jokainen osallistuja saa järjestäjältä aikataulun, jossa on tapaamisten ajankohdat ja virtuaalihuone tapaamista varten.  
  • Lapland Hotellissa on tietokoneita, joiden kautta voi osallistua treffeille.