Myös Me­ri­mies-Unio­ni liittyi Rau­ta­tie­alan Unionin kanssa tu­ke­maan pos­ti­lak­koa – Rau­ta­tei­den ta­va­ra­lii­ken­ne py­säh­tyy vuo­ro­kau­dek­si ja alusten au­to­kan­sil­le ei enää oteta rekkoja

Rautatiealan Unioni (RAU) pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen tiistaina 19. marraskuuta kello 21. Liikenteenseisaus kestää vuorokauden.

Tavaraliikenteen kuljettaminen uhkaa keskeytyä vuorokaudeksi ensi viikolla.
Tavaraliikenteen kuljettaminen uhkaa keskeytyä vuorokaudeksi ensi viikolla.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Rautatiealan Unioni (RAU) pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen tiistaina 19. marraskuuta kello 21. Liikenteenseisaus kestää vuorokauden. Rautateiden henkilöliikenne liikkuu normaalisti työtaistelun aikana.

Tavaraliikenteen pysäyttämisellä RAU haluaa tukea ja vauhdittaa Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) työtaistelua.

RAU ei hyväksy Postin esittämiä heikennyksiä Postin työntekijöiden työehtoihin eikä keinoja, joilla Posti niitä hakee.

– On erittäin valitettavaa, että tällaisiin tukitoimiin jouduttiin ryhtymään mutta Postin työkiista on ollut surkuhupainen näytelmä seurattavaksi eikä se ratkea ilman vaikuttavia Postin ulkopuolisia tukitoimia, RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki toteaa.

Postin työsopimuskiistasta neuvoteltiin keskiviikkona, mutta neuvottelut eivät johtaneet lopputulokseen. Neuvotteluja on tarkoitus jatkaa perjantaina.

– Kiistan osapuolilla on nyt muutama päivä aikaa löytää sopu. Toivottavasti aika käytetään viisaasti. Rautatiealan Unioni on valmis koventamaan toimia, mikäli työrauhan löytyminen sitä edellyttää.

Ensiviikolle suunnitellun saarron aikana Finrail Oy:ssa työskentelevät RAU:n jäsenet eivät osallistu rautateiden tavaraliikenteen turvaamiseen tai ohjaamiseen. Saarron ulkopuolelle rajataan henkeen, terveyteen, ympäristön vaarantumiseen tai yleiseen turvallisuuteen vaikuttavat tehtävät.

Usea liitto valmistelee tukitoimia

Tukitoimilla RAU haluaa vauhdittaa PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan välisiä neuvotteluita Postin työehdoista. RAU ei hyväksy Postin esittämiä kohtuuttomia heikennyksiä työehtoihin eikä keinoja, joilla Posti niitä hakee.

– On erittäin valitettavaa, että tällaisiin tukitoimiin jouduttiin ryhtymään mutta Postin työkiista on ollut surkuhupainen näytelmä seurattavaksi, eikä se ratkea ilman vaikuttavia Postin ulkopuolisia tukitoimia, Palomäki toteaa.

Palomäki sanoo toivovansa, että kiistan osapuolet pääsevät pian sopuun.

– Rautatiealan Unioni on valmis koventamaan toimia, mikäli työrauhan löytyminen sitä edellyttää, Palomäki sanoo.

Muutkin liitot ovat kertoneet valmistelevansa tukitoimia.

Näihin kuuluvat ainakin Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Suomen merimies-unioni SMU.

Liitot tekevät päätöksiä mahdollisista tukitoimista tämän viikon lopulla tai ensi viikolla sen perusteella, kuinka PAU:n ja Paltan keskustelut valtakunnansovittelijan kanssa etenevät.

Suomen lipun alla olevat matkustaja-alukset jäävät satamiin

Maanantaina 25. marraskuuta ulkomaanliikenteessä olevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka ovat Suomen lipun alla ja jotka saapuvat Suomen satamiin aamukuuden jälkeen, jäävät satamiin. Suomen Merimies-Unionin jäsenet eivät enää seuraa alusten mukana merelle. Sen sijaan he suorittavat aluksen satamassa olon aikana heille muutoin normaalisti kuuluvat työtehtävät.

Merimies-Unionin tukitoimenpiteet ovat voimassa niin kauan, kunnes Postin ja sen työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn kesken saavutetaan ratkaisu, ellei myöhemmin toisin ilmoiteta.Merimies-Unioni tuomitsee Postin toimet työntekijöidensä palkka- ja työehtojen leikkaamiseksi ja PAU:n laillisen lakon murtamiseksi ja tulee tarvittaessa harkitsemaan tukitoimenpiteiden laajentamista.

PAU:n työtaistelu alkoi tämän viikon maanantaina. Postialan lakko koskee postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Noin 9 000 työntekijä lakko jatkuu PAU:n mukaan niin kauan, kunnes työehtosopimusneuvotteluista saadaan tulos.

Postilakko vaikuttaa jo ruokakuljetuksiinkin

PAU ja Palta jatkoivat keskiviikkona työehtosopimusneuvotteluja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Neuvotteluihin saapuessaan osapuolet kuvasivat näkemyseroja suuriksi eivätkä uskoneet nopeaan ratkaisuun.

Lakko on vaikeuttanut postinjakelua eri puolella Suomea. Pieni osa kirjepostista, aikakauslehdistä ja mainoksista on saatu lajiteltua ja jaettua vastaanottajille töissä olevan henkilöstön toimesta.

– Erityisen ikävää on nyt se, että esimerkiksi tietyissä toimipaikoissa Mikkelissä, Tampereella ja Kuopiossa PAU:n jäsenet ovat kieltäytyneet tekemästä kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvää suojatyötä, kertoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi ruokakuljetukset päiväkoteihin, kouluihin ja vanhuksille ovat vaarassa.

– PAU on rikkonut itse asettamiaan lakkorajoja. Olemme onneksi saaneet hoidettua nämä tärkeät lähetykset toistaiseksi perille asiakkaillemme poikkeusjärjestelyillä, Ainasoja sanoo.

PAU on määritellyt lakon ulkopuolelle mm. ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset.

– Jos työnantaja rikkoo lakkoa vuokratyöntekijöillä tai muilla työntekijöillä, tulee nämä tehtävät hoitaa kyseisillä lakkoa rikkovilla työntekijöillä ja suojatyötä tekemään sovitut työntekijät vedetään pois. PAU on ilmoittanut tämän asian työnantajalle jo ennen lakkoa, liitto tiedotti.

Juttua päivitetty 14.11.2019 kello 15.58