Myl­ly­tul­lin mi­ni­ko­dit La­sa­re­tin­väy­län vanhan säh­kö­lai­tos­mil­jöön lä­hei­syy­des­sä

Asunto Oy Åströmin Raitti valmistui Kasarmintien reunaan täydentävänä elementtinä jo viime syksynä, osana neljän uuden kerrostalon kokonaisuutta.

-

Asunto Oy Åströmin Raitti. Hartela Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Järvinen & Kuorelahti Oy. Asunnot 22, 33 ja 43, 1h+kk+alk, 25,5 neliötä.

Valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi luokiteltu Lasaretinväylän vanha sähkölaitosmiljöö on myös oululaisittain ainutlaatuinen paikka, joka on käytännössä ollut koko viime vuosikymmenen ajan suuren muutoksen kourissa.

Asunto Oy Åströmin Raitti valmistui aivan sen kupeeseen Kasarmintien reunaan täydentävänä elementtinä jo viime syksynä, osana neljän uuden kerrostalon kokonaisuutta.

Yksinkertaiseen laatikkoarkkitehtuuriin nähden varsin ilmeikkään kerrostalon polveilevaan kattolinjaan on lainattu piirteitä naapurilta, yli satavuotiaalta entiseltä sähkölaitoksen konttorirakennukselta.

Myös muut alueen uudet tulokkaat ovat kerrostalokategoriassa poikkeavia yksilöitä.

-
Kuva: Hanne Helminen

Lasaretinväylän vanha sähkölaitosmiljööiisikerroksisen talon tarina ei muutenkaan ole ihan tavallinen, sillä sen suunnitelmat muuttuivat melko radikaalisti kesken rakentamisen. Alkujaan taloon piti tulla kattava asuntovalikoima sisältäen kaksioita ja kolmioitakin, mutta suunnanmuutoksen jälkeen kävi toisin: talon 44 asunnosta 43 valmistui alkuperäisistä suunnitelmista poiketen yksiöinä.

Äkillinen manööveri vaati veronsa, sillä asuntopohjien muuttaminen jo valmiiksi määritellyn kantavan rungon ehdoilla ei ymmärrettävästi ole paras lähtökohta suunnittelulle – saati yksinkertainen temppu edes alan ammattilaiselle. Siihen nähden pohjia on arvioitava hieman armeliaammin.

Pohjien lisäksi muutoksia tuli tietysti julkisivuihin, mikä paljastuu vertaamalla havainnekuvaa ja maisemassa seisovaa rakennusta. Oikeastaan voitaisiin puhua julkisivujen karsimisesta, sillä suuret parvekkeet loistavat nyt poissaolollaan. Tilalla on ranskalaisia parvekkeita.

Se ei kuitenkaan vähennä talon persoonallista ilmettä. Ehkä tämä yksinkertaisempi ulkoasu on ainakin kadun puolelta katsottuna jopa fiksumman näköinen.


Alkovillinen kompakti 25,5-neliöinen yksiötyyppi löytyy monistettuna kolmesta kerroksesta. Se on esimerkki asunnosta, jossa pienestä koosta ja haastavista suunnittelun lähtökohdista huolimatta on onnistuttu jakamaan käytössä olevat neliöt omiksi tilakokonaisuuksikseen eikä hukkatilaa juuri ole.

Keittokomero ei ole suurensuuri, mutta ruokapaikka on looginen. Tilava alkovi mahdollistaa parikin eri ratkaisua, joko esimerkkikalustuksen mukaisen kapeamman sängyn työpisteineen tai vaihtoehtoisesti isomman sängyn toisinpäin ilman työpistettä.

Olohuone jää pieneksi, mutta kyllä minimalisti senkin kalustaa.

Tämän talon ja kanavan puoleisten noppatalojen väliin jäävä kongi on määräysten mukainen, mutta silti todella kapoinen, eikä näin ollen järin viihtyisän oloinen.

Kunhan rakennustelineet ja työkoneet alueelta aikanaan, noin vuoden kuluttua, poistuvat, tilanteen hahmottaa todennäköisesti eri tavalla. Silti tuntuisi aika tympeältä tuijotella oman asunnon ikkunasta vain vastapäisen talon seinää. Tai elää kuin näyteikkunassa, jossa vastapäätä asuva naapuri näkee halutessaan taatusti ilman kiikareitakin kaiken, mitä kotonasi teet.