Mainos

”Myin par­haas­sa iskussa olevan yri­tyk­se­ni” – Antti Pietilä jatkaa uuden omis­ta­jan pal­ve­luk­ses­sa yrit­tä­jä­mäis­ta työn­te­koa yksikön pääl­lik­kö­nä

Antti Pietilä myi Ouluun perustamansa Meranti Siivouspalvelu Oy:n osakekannan ja jatkaa yrittäjämäistä työntekoa yksikön päällikkönä

Meranti Siivouspalvelun toimitusjohtaja Antti Pietilä jatkaa yrittäjämäistä toimimista PHM Groupin palveluksessa.
Meranti Siivouspalvelun toimitusjohtaja Antti Pietilä jatkaa yrittäjämäistä toimimista PHM Groupin palveluksessa.
Kuva: Ester van Dam

Meranti Siivouspalvelu Oy myi osakekantansa PHM Group Oy:lle tämän vuoden maaliskuussa. Merantin perustajayrittäjä ja toimitusjohtaja Antti Pietilä on erittäin tyytyväinen yrityskauppaan ja PHM Groupin toimintaan.

”Päätin että aika on kypsä myymiselle. Toimimme nyt ison konsernin sisällä itsenäisenä tytäryhtiönä. Kaikki työntekijämme jäivät yritykseen töihin eikä toimintamme ole muuttunut millään lailla”, summaa Pietilä.

Meranti Siivouspalvelut Oy on toiminut menestyksekkäästi. Varsinkin viimeiset neljä vuotta ovat olleet tuottoisia.

”Myin parhaassa iskukunnossa olevan yrityksen. Koronakaan ei ole vaikuttanut yrityksen tulokseen.”

Antti Pietilä perusti Meranti Siivouspalvelu Oy:n vuonna 1989. Ennen yrittäjyyttään hän työskenteli VR:llä monenlaisissa tehtävissä. Valtionrautateiltä Pietilä siirtyi Postille töihin ja toimi myös siellä useissa erilaisissa työtehtävissä.

”Isossa talossa sai kuvan siitä, minkälainen elinkeinoelämä Suomessa on. Kaikenlaiset yritykset tulivat tutuiksi, kun sai työskennellä postinkannossa, nouto- ja kuljetuspalveluissa sekä pankkiautomaatiopalveluissa.”

Veri alkoi vetää yrittäjäksi

Postilla työskennellessä Pietilää alkoi kiinnostamaan oman yrityksen perustaminen.

”Veri alkoi vetää yrittäjäksi. Toimin sitten yhtä aikaa postilla ja yrittäjänä töissä monta vuotta, kunnes yrityksen siivet alkoivat kantaa niin, että sain keskittyä yksinomaan Merantin luotsaamiseen.”

Merantin asiakkaita ovat erikokoiset yritykset ja yhteisöt, sekä kotitaloudet. Yritys on kasvanut 80-luvun lopulta niin, että työntekijöitä siinä on tällä hetkellä sata. Yritys haluttiin ostaa useamman kerran ennen kuin Pietilä teki päätöksen yrityskaupasta.

Merantista oltiin kiinnostuneita nimenomaan sen oman alansa vahvan osaamisen vuoksi.

”Meranti Siivouspalvelu Oy on ollut kautta historiansa puhtauspalvelualan edelläkävijä, joka tuottaa laadukasta työtä. Meidän ammattitaitomme haluttiin isompaan konserniin, jotta jakaisimme tietotaitoamme sinne. PHM Group osti yrityksen, ja yrityksen työntekijöiden sekä operatiivisen johdon osaamisen”, Pietilä luonnehtii.

Isomman organisaation alaisena toimiminen antaa Pietilän mielestä hyvän mahdollisuuden yrityksen kasvuun ja toiminnan kehittämiseen. Myös työntekijöillä on hänen mielestään paremmat mahdollisuudet urakehitykseen, kun he työskentelevät isomman toimijan alaisuudessa.

”Kysyin Merantin työntekijöiltä mitä mieltä he olisivat yrityskaupasta ennen kuin päätin myymisestä. He olivat kaupan kannalla.”

Yrittäjän taakkaa voisi keventää

Antti Pietilä kokee olevansa yrittäjämäinen tekijä isomman konsernin alaisuudessa työskentelemisestä huolimatta.

”Arvostan yrittäjyyttä ja olen edelleen sisäisesti yrittäjä. Teen velvollisuuteni mitä minulle tämän yksikön päällikkönä on annettu.”

Taloudellinen vastuunkanto yrityksessä on loppunut ja toimitusjohtaja pystyy keskittymään johtamiseen täysipainoisemmin.

”Joku muu vastaa nyt talouden hoidosta. Pystyn antamaan täydemmän panoksen yksikköni johtajana, kun Meranti toimii tytäryhtiönä PHM Groupin alaisena”, Pietilä toteaa.

Pietilän mielestä yrittäjien taakkaa voisi helpottaa Suomessa. Vaikka yrittäjät ovat raudanlujaa tekoa, tiukan paikan tullen ja vaikeiden taloustilanteiden vuoksi voi olla pakko luopua vaikkapa omaisuudestaan.

”Kun verrataan muihin elinkeinoelämän johtajarakenteisiin, yrittäjien toimintaa voisi keventää. Ettei yrittäjä esimerkiksi pahimmassa tapauksessa menetä maita ja mantujaan pitäessään yritystään pystyssä. Korona-aika osoitti, että yrittäjät tarvitsevat tukia ja vakuuksia, että pystyvät jatkamaan toimintaansa huonosta taloustilanteesta huolimatta.”

Antti Pietilä
  • Ikä: 59 vuotta
  • Koulutus: Peruskoulu
  • Perhe: Vaimo ja kaksi tytärtä
  • Työkokemus: VR:llä työskentely eri tehtävissä, pitkä ura Postin työntekijänä. Yrittäjä 31 vuotta
  • Harrastukset: Hiihto, polkujuoksu ja pyöräily