Lukijalta
Mielipide
Tilaajille

Muutto ei ratkaise Oulun yliopiston ongelmia – yliopiston tulisikin laajentaa oppiainevalikoimaansa erityisesti aliedustettujen ihmistieteiden osalta

Oulun yliopiston Linnanmaan kampus on 1960-luvun yliopistoajattelun tuote. Esimerkiksi Saksan Bielefeldin yliopisto (per. 1969), Essexin yliopisto (per. 1963) Englannissa ja Roskilden yliopisto (per. 1972) Tanskassa edustavat samankaltaista yliopistoarkkitehtuuria ja -ajatusta. Tätä arkkitehtonista suuntausta kutsutaan uudeksi brutalismiksi. Sijoittamalla tieteenalat yhteen paikkaan haluttiin tarjota mahdollisuudet monitieteiselle tutkimukselle ja opetukselle.

Yliopiston muuton vastustajat ja puolustajat näyttävät ottavan todesta rehtori Niinimäki ja hallituksen puheenjohtaja Kallon propagoiman tilannekuvan ja tulevaisuuden ennusteen. Väestöennusteet, jotka osoittavat ikäluokkien pienenevän, ovat oikeita, mutta vain mikäli mitään yllättävää ei tapahdu. Syntyvyyden aleneminen on pysähtynyt tämän vuoden aikana. Aikaisemmin historiassa erilaiset kriisit ovat johtaneet syntyvyyden lisääntymiseen.