Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Muis­ti­sai­rau­det li­sään­ty­vät – yh­teis­kun­nal­le kal­leim­mak­si tulee diag­no­soi­ma­ton muis­ti­sai­ras

Muistisairautta sairastaa tällä hetkellä jo yli 200 000 suomalaista ja joka vuosi diagnoosin saa 14 500 henkilöä. Arvioiden mukaan vuonna 2050 muistisairaita voi olla jopa puoli miljoonaa. Muistisairauksien yleistyminen ei ole voinut jäädä huomaamatta meistä keneltäkään. Viikoittain lööpeissä annetaan neuvoja muistisairauden tunnistamiseen sekä luvataan hyviä vinkkejä muistisairauksien ennaltaehkäisyyn ja aivoterveyden edistämiseen.

Totta on, että tilastojen valossa jopa 40 prosenttia muistisairauksista olisi ennaltaehkäistävissä. Monipuolinen ravinto, sydän- ja verisuonitautien hyvä hoito, sosiaaliset kontaktit, liikunta ja aivojen aktivointi vähentävät tutkitusti muistisairauksien riskiä. Ennaltaehkäisyyn onkin syytä kiinnittää jatkuvasti suurempaa huomiota. Hyvinvointialueille tulee taata riittävät resurssit esimerkiksi elintapaohjauksen toteuttamiseen.

Samalla on muistettava, että väestön ikääntyessä muistisairaudet eivät tule vähenemään – päinvastoin. Vaikka muistisairaudet eivät kuuluu normaaliin vanhuuteen, korkea ikä on selkeä riskitekijä.

Pian valittavan uuden eduskunnan ja hallituksen on varmistettava, että vielä terveet ja jo sairastuneet saavat elää hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.