Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Mu­hos­lai­ses­ta kou­lu­ko­dis­ta löytyi lait­to­mia, mie­li­val­tai­sia ja nöy­ryyt­tä­viä käy­tän­tö­jä – Oi­keus­asia­mies sel­vit­tää val­von­taa, kou­lu­ko­ti kiistää lait­to­muu­det

Eduskunnan oikeusasiamies selvittää Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimintaa.

Oikeusasiamies on löytänyt Muhoksella toimivan yksityisen koulukodin toiminnasta jälleen laittomuuksia.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin tarkastajat tekivät viime huhtikuussa Nuorten Ystävät -Palvelut Oy:n ylläpitämään Pohjolakotiin kaksipäiväisen yllätystarkastuksen, jonka aikana he havaitsivat useita lakiin perustumattomia mielivaltaisia, lapsia alistavia ja nöyryyttäviä käytäntöjä.

Apulaisoikeusasiamies vaatii Pohjolakodin toimintaan useita muutoksia, joista osa täytyy toteuttaa välittömästi.

– Koulukotiin sijoitetut, huostaan otetut lapset ovat yhteiskunnan vastuulla olevia lapsia, joiden pitäisi saada tarpeidensa mukaista hoitoa laitoksessa. Lastensuojelu ei saisi olla lapselle rangaistus eikä syy, joka oikeuttaisi loukkaamaan heidän oikeuksiaan, oikeusasiamiehen kanslian vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Riikka Jackson sanoo.

Apulaisoikeusasiamies on aiemminkin puuttunut useisiin Pohjolakodin käytäntöihin, joita hän on pitänyt lakiin perustumattomina. Hän on saanut vuosien saatossa useita kanteluita koulukodista ja sitä on moitittu osin samoista asioista kuin huhtikuisella yllätystarkastuksella nousi esiin.

– Ylimmän laillisuusvalvojan ja muiden laillisuusvalvojien ohjausta ei ole käytännössä otettu huomioon, eikä Pohjolakoti ole muuttanut käytäntöjään, tarkastusraportissa todetaan.

Apulaisoikeusasiamies on tehnyt kahden viime vuoden aikana vastaavankaltaisia yllätystarkastuksia kymmeniin lastensuojelulaitoksiin eri puolilla maata. Riikka Jacksonin mukaan kaikissa hänen tarkastamissaan laitoksissa on ollut huomautettavaa, mutta Pohjolakodissa puutteita paljastui selvästi eniten.

– Vaikuttaa siltä, että siellä on vallinnut jo pidemmän aikaan tietynlainen, osin laiton toimintakulttuuri.

Yli 780 rajoitustoimenpidettä

Tarkastusmatkalla kiinnitettiin huomiota etenkin Pohjolakodin rajoitustoimenpiteisiin.
Rajoitustoimenpiteitä
Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.