Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Mo­nin­ker­tai­nen ar­vo­ki­sa­hiih­tä­jä Riit­ta-Lii­sa Roponen siirtyy Ida-tyt­tä­ren­sä kanssa Ka­ri­haa­ran Visan ri­vei­hin


Karihaaran Visa saa riveihinsä roppakaupalla arvokisakokemusta sekä nuoruuden intoa, kun seuran väreissä hiihtävät jatkossa Riitta-Liisa ja Ida Roponen.

Roposten lisäksi Oulun Hiihtoseurasta kemiläisseuraan siirtyvät 20-vuotiaiden sarjassa hiihtävä Aada Peltola ja miesten yleisen sarjan Samuli Schroderus.

Toissa vuonna maajoukkuekuvioista irtautuneella  Riitta-Liisa Roposella, 42, riittää vielä motivaatiota yllin kyllin. Harjoitusmäärät ovat säilyneet kovissa lukemissa ja ovat jopa kasvussa.

– Viime kaudella harjoitustunteja tuli noin 850 ja nyt määrä voi nousta lähelle 900:ää. Mieli ja kroppa ovat pysyneet virkeinä, halu mitata omia rajoja ja haastaa muita on edelleen kova, Roponen kuvailee.

Ida (vas.) ja Riitta-Liisa Roposen harjoitusseurana Haukiputaan Virpiniemessä oli Karihaaran Visan Jonna Vestenius, joka kuuluu nuorten hiihtomaajoukkueen haastajavalmennusryhmään.
Ida (vas.) ja Riitta-Liisa Roposen harjoitusseurana Haukiputaan Virpiniemessä oli Karihaaran Visan Jonna Vestenius, joka kuuluu nuorten hiihtomaajoukkueen haastajavalmennusryhmään.
Kuva: Toni Roponen

Seurasiirto tuli ajankohtaiseksi keväällä. Visan taustajoukoissa on Roposelle monta tuttua jo aivan uran alkuajoilta asti. Lisäksi keminmaalainen Petteri Poutanen on ollut hänelle suksihuollon luottomies jo pitkään ja yhteistyö jatkuu myös Ida Roposen,16, välinehuollossa.

– Visassa on useita lupaavia juniorihiihtäjiä ja seurassa on tehty hyvää työtä. Haluan auttaa junioreita yhä kovempaan vauhtiin omalla esimerkillä ja harjoittelulla, Roponen kuvailee.

Roponen sparraa mielellään myös 23-vuotiaiden maajoukkuevalmennettavaa Emmi Lämsää, joka on toisaalta myös hänelle itselleen vauhdittaja.

– Emmihän otti tammikuussa 2019 Imatralla uransa ensimmäisen yleisen sarjan mitalin, SM-pronssin, sprinttikisassa, jossa hän jätti minut neljänneksi, Roponen muistutti naurahtaen.

Valmennusvinkkejä on luvassa myös aviomies Toni Roposelta, joka on valmentanut muun muassa reilu vuosi sitten uransa lopettanutta Matti Heikkistä.

Ida-tytär julisti nuorempana vanhemmilleen, ettei hänestä tulee hiihtäjää vaan uimari. Mieli kuitenkin muuttui ja hiihto on ollut nyt jo kolmisen vuotta päälajina.

– Ida on motivoitunut harjoittelija. Hän ammentaa innokkaasti tietoa ja taitoa, äiti kehaisee.

Roposen perhe teki viime vuonna radikaalin elämänmuutoksen, kun he muuttivat Yhdysvaltoihin Denveriin. Toni sai sieltä päävalmentapestin yliopiston hiihtojoukkueeseen.

Riitta-Liisa ja Ida pääsivät harjoittelemaan Denverissä hyvissä olosuhteissa ja Riitta-Liisa osallistui myös naisjoukkueen valmennukseen.

– Tuo lähtö Denveriin on ollut hieno kokemus. Vuodessa olemme ehtineet saada vasta pintaraapaisu siitä millaista elämänmeno siellä on, Riitta-Liisa myhäilee.

Tonilla on yliopiston kanssa kolmivuotinen sopimus. Perheen piti lähteä Haukiputaan kodistaan Atlantin taakse taas elokuun alussa, mutta koronaviruksen takia suunnitelmat menivät uusiksi.

– Tällä hetkellä ei ole tietoa, milloin voimme palata sinne. Olisin itse kuitenkin joka tapauksessa tullut sieltä syksyllä Suomeen taas joksikin aikaa, Riitta-Liisa kertoo.

Riitta-Liisa ja Ida kävivät tammi-helmikuussa kuukauden mittaisen kilpailureissun Suomeen. Riitta-Liisa mittasi tasonsa Suomen kärkikaartin kanssa Vöyrin SM-kisoissa, joissa hän oli viiden kilometrin perinteisen kisassa viides.

USA:ssa viimeiset kaksi 50 kilometrin kisaa olivat helmikuussa ennen kuin koronavirus alkoi jyllämään.

Viruksen takia Suomessa peruttiin myös maaliskuu-huhtikuun vaihteen Suomen cupin kisat ja SM-kisat, joissa Riitta-Liisa olisi päässyt haastamaan muut vahvemmalla hiihtotavallaan vapaalla.

Ensimmäisen kisan uuden seuransa riveissä Riitta-Liisa Roponen hiihtää ensi viikonvaihteessa Ylläksen Ski Star Race-rullasuksikisoissa. Seuraavana viikonloppuna ovat vuorossa rullasuksihiihdon SM-kisat Vuokatissa.

Saavutukset

13-kertainen arvokisakävijä

Riitta-Liisa Roponen on edustanut Suomea MM-kisoissa kahdeksan kertaa ja olympialaisissa viidesti.

Uran ensimmäiset arvokisat olivat Salt Lake Cityn olympialaiset vuonna 2002.

Olympialaisista palkintokaapissa on viestipronssia (2010).

MM-kisoista parisprintistä kultaa (2007) ja hopeaa (2005), viesteistä kaksi kultaa (2007, 2009) ja kaksi pronssia (2011, 2015).

SM-kisoista 14 henkilökohtaista kultaa, 3 viestikultaa ja kaksi parisprinttikultaa.