Mo­ni­har­jai­nen kat­to­muo­to muo­dos­taa kruunun La­sa­re­tin­väy­läl­le

Merikosken silloilla kulkija on saanut jo tovin ihmetellä kahta, Hupisaarten puiden latvojen yli pilkottavaa talon harjaa.

Kasarmintien puolelle sijoittuvan 65-neliöisen kolmion timanttisena yksityiskohtana on makuuhuoneesta Ainolan puiston suuntaan avautuva ikkuna, joka tarjoilee suistomaiseman puiden latvojen yli suoraan sänkyyn asuntopuntari
Kasarmintien puolelle sijoittuvan 65-neliöisen kolmion timanttisena yksityiskohtana on makuuhuoneesta Ainolan puiston suuntaan avautuva ikkuna, joka tarjoilee suistomaiseman puiden latvojen yli suoraan sänkyyn
Kasarmintien puolelle sijoittuvan 65-neliöisen kolmion timanttisena yksityiskohtana on makuuhuoneesta Ainolan puiston suuntaan avautuva ikkuna, joka tarjoilee suistomaiseman puiden latvojen yli suoraan sänkyyn
Kuva: Essi Oikarinen

As Oy Åströmin Piha. Hartela Oy. Arkkitehtitoimisto Järvinen & Kuorelahti Oy. 3h+k+s, 65,5 neliötä (4. krs). Vh. 307 500 euroa.

Merikosken silloilla kulkija on saanut jo tovin ihmetellä kahta, Hupisaarten puiden latvojen yli pilkottavaa talon harjaa. Myllytulliin, vanhan voimalan ja taidemuseon väliin rakentuvan Åströmin rannan asuinkorttelin rakennuksista ensimmäinen on muuttovalmis lokakuun lopussa, toista työstetään vielä ensi vuoden alkuun saakka.

Rakennustyöt jatkuvat korttelissa senkin jälkeen, sillä kaksoset saavat viereensä vielä kolmannen, lähes identtisen sisaren ja Kasarminkadun varteen nousee korttelin neljäs asuinkerrostalo.

Julkisivujen tiililaatta seuraa Myllytullin punatiilistä värimaailmaa. Rakennusten siluetti puiston suuntaan on kuritettu hallitun kappalemaiseksi tiilikuorella, joka kätkee sivujen parvekkeet sisäänsä, kääntyy sulavasti harjakatoksi ja jatkuu vastakkaisella seinällä.

Ainolan puiston puoleisella julkisivulla kuori antaa tilaa parvekkeille ja suurille ikkunoille, jotka polveilevat vapaammin hyödyntämään puisto- ja suistonäkymiä.

Logiikka ei ole yhtä selkeä Kasarminkadun suuntaan, missä kuoren rajaamaa rapattua julkisivua täplittävät vapaamman massoittelun sijaan vain pesutilojen pienet tuuletusikkunat. Ratkaisu on kuitenkin perusteltu yksityisyyden kannalta, sillä viereen rakentuu myöhemmin naapuritalo.

Yksittäisen rakennuksen kohdalla harjakatto on lähes formalistinen tulkinta ympäristöstään, mutta kokonaisuutena korttelin ympäristöään korkeammalle nouseva, hauskan moniharjainen kattomuoto muodostaa kirjaimellisestikin kruunun Lasaretinväylälle.

Yhdessä kerroksessa on vain neljä asuntoa, mikä on nykyrakentamisessa harvinaisen vähän. Näin kaikki asunnot pääsevät hyötymään vertaansa vailla olevista näköaloista. Runsaan julkisivupinnan ansiosta myös jokaisen asunnon pesutiloihin tai saunaan on saatu ylellisesti luonnonvaloa tuova ikkuna.

Näkymien nostamat neliöhinnat kompensoivat yhden rappukäytävän ympärille tavanomaisesti ahdettujen, hissin kustannuksia jakavien asuntojen taloudellista perustaa.
Esimerkkiasunto löytyy taloista keskimmäisestä, Asunto Oy Åströmin Pihasta. Kasarmintien puolelle sijoittuva 65-neliöinen kolmio edustaa asuntojen maltillisempaa kokoluokkaa. Seinän takana on peräti 20 neliötä suurempi asunto, jossa huoneita on kuitenkin saman verran.

Pohjaratkaisu on ihastuttavan kompakti. Käytävättömyys tosin kostautuu siinä, että olohuoneen poikki joudutaan kulkemaan parvekkeelle ja makuuhuoneisiin. Kun lisäksi ikkunat ulottuvat lattiaan saakka, ovat kalusteiden sijoittelumahdollisuudet melko rajatut.

Asunnon linjakkuutta lisää kiintokaappien upottaminen seinälinjoihin.

Lämmin rakennusmassa porrastuu kylpyhuoneen viereisen makuuhuoneen kohdalla. Näin vastapäinen naapuri ei pääse tuijottamaan suoraan ikkunasta sisään.

Viereinen rakennus pysäyttää oleskelutilan ikkunanäkymät, mutta timanttisena yksityiskohtana makuuhuoneen ikkuna avautuu Ainolan puiston suuntaan ja tarjoilee suistomaiseman puiden latvojen yli suoraan sänkyyn.

asuntopuntari
asuntopuntari
Kuva: Hartela Oy