Pohde: Sai­raa­la­pää­tök­siin pet­ty­nyt Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Festivaalit: Frozen People jär­jes­te­tään Nal­li­ka­ris­sa lauan­tai­na ke­li­olo­ja uhmaten

Tuhopoltot: Ran­ta­ka­dun tu­li­pa­lot uh­ka­si­vat taas ra­ken­nuk­sia, joiden puo­les­ta ou­lu­lai­set tais­te­li­vat vuo­si­kym­me­niä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Moni uskoo po­lii­tik­ko­jen mel­las­ta­van tun­ne­leis­sa kau­pun­kien alla – huuhaa leviää huo­les­tut­ta­vas­ti

Salaliittoteorioita ja vääriä tietoja levittävät nettiyhteisöt ovat saaneet huomattavan laajan yleisön koronaviruksen aikana. Sosiaalinen media tekee täyttä huuhaata suoltavista ryhmistä vaikutusvaltaisia ja myös vaarallisia toimijoita.

Koronaviruksen leviäminen on tarjonnut muhevaa kasvupohjaa erilaisille salaliittoteorioille ja vaihtoehtoisille totuuksille. Vauhdikkaimmin on lisääntynyt Yhdysvalloista alkunsa saanut internetin alustoilla toimiva QAnon-liikehdintä.

QAnonin verkkokeskustelut muistuttavat huuhaata. Liikkeen mukaan korona on eliitin salaliitto nujertaa vastustajat. Välineenä käytetään 5G-dataverkkoa ja kehitteillä olevaa rokotetta.

Q-viesteissä tiedetään poliitikoilla olevan kansainvälinen pedofiilirinki tunneleissa suurkaupunkien alla. Mutta kun Mars tulee neliöön Pluton kanssa, maapallon kaikki väärinkäytökset alkavat paljastua.

Vuodesta 2017 verkossa toimineen QAnonin toimintatapaan kuuluu väheksyä tosiasiatietoa ja demokraattisia instituutioita sekä sivuuttaa asiantuntijoiden näkemykset.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.