Kirkko: Oulun tuo­mio­ro­vas­ti Satu Saa­ri­nen: Samaa su­ku­puol­ta olevien vih­ki­mi­sen aika on nyt

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Moni uk­rai­na­lais­pa­ko­lai­nen jää Suomeen pit­käk­si aikaa, ja siksi heidät on vii­sas­ta auttaa no­peas­ti uuden elämän alkuun

Suomeen paenneet ukrainalaiset tarvitsevat nyt tukea uuden elämän alkuun. Se vaatii viranomaisilta notkeutta ja kansalaisilta pitkäaikaista auttamishalua. Osa tulijoista jäänee tänne pysyvästi, koska monen paluumahdollisuudet ovat kirjaimellisesti murskautuneet.

Maahanmuuttovirasto kertoi maanantaina, että Venäjän hyökkäyksen jälkeen yli 9 200 Ukrainan kansalaista on hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua. Viraston mukaan tuossa luvussa eivät kuitenkaan ole kaikki Suomeen sodan takia tulleet ukrainalaiset. Moni on tullut maahan ystävien tai sukulaisten luo, toistaiseksi suojelua hakematta.

Selvää on, että maassa on nyt ainakin toistakymmentä tuhatta ukrainalaista sotapakolaista, valtaosa heistä naisia ja lapsia.

YK:n arvion mukaan noin 10 miljoonaa ihmistä on Ukrainassa jättänyt kotinsa ja 3,4 miljoonaa heistä lähtenyt maasta. Pakolaisuuden mittasuhteet ovat siis valtavat.

On varmaa, ettei tulijoiden virta Suomeen ole lähelläkään päättymistä, ei vaikka useimmat pakolaiset suuntaavatkin muihin Euroopan maihin.

Suomessa viranomaiset, seurakunnat ja järjestöt ovat jo avanneet uusia vastaanottokeskuksia ja esimerkiksi epävirallisempia avustuskeskuksia.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.