Mainos

Moni etsii nyt unel­mien kodille paikkaa Uta­jär­vel­tä, jossa ar­ke­na­kin jää aikaa nauttia elä­mäs­tä – ”Ei kukaan usko, että täm­möi­siä etuja voi olla”

Laadukas, turvallinen ja sujuva arki koostuu Utajärven perheillä rahanarvoisista perhe-eduista vauvasta lukion loppuun asti.

Utajärven kunta tarjoaa lapsiperheille taloudellista tukea kotihoidon tuen kuntalisällä, joka on Utajärvellä 300 euroa kuukaudessa. Kuntalisä on perhekohtainen ja sitä maksetaan perheen nuorimmasta alle 2-vuotiaasta kotihoidontuen piirissä olevasta lapsesta, joka ei ole kunnan järjestämässä tai tukemassa varhaiskasvatuksessa.
Utajärven kunta tarjoaa lapsiperheille taloudellista tukea kotihoidon tuen kuntalisällä, joka on Utajärvellä 300 euroa kuukaudessa. Kuntalisä on perhekohtainen ja sitä maksetaan perheen nuorimmasta alle 2-vuotiaasta kotihoidontuen piirissä olevasta lapsesta, joka ei ole kunnan järjestämässä tai tukemassa varhaiskasvatuksessa.

Kun Jenna Moilanen astuu kotiovesta ulos, on hänen ympärillään kaikki, mitä hän onnelliseen elämään tarvitsee. Unelmien koti seisoo joen rannalla, keskellä kaunista ja rauhallista luontoa.

Moilaset rakensivat viime vuonna oman kodin Utajärvelle. Ennen rakentamista perhe asui naapurikunnassa, mutta pysyvä koti Utajärveltä oli koko perheelle selkeä valinta.

”Puolisoni Aleksi on täältä kotoisin ja olemme asuneet Utajärvellä yhdessä aiemmin, joten olemme paluumuuttajia. Utajärvellä on isot ja edulliset tontit, mikä mahdollistaa paljon. Täällä saa olla omassa rauhassa, mutta välimatkatkin ovat kohtuullisia: Oulun keskustaan meiltä ajaa 40 minuutissa”, Jenna Moilanen sanoo.

Moilasten perheeseen kuuluu Jennan ja Aleksin lisäksi myös 2,5-vuotias Feetu ja alle kuukauden ikäinen vauva.

Moilasten rantatontti oli alun perin kaavoitettu mökkitontiksi, sillä se sijaitsee Utajärven mökkialueella Sotkankylässä. Moilaset hakivat kunnalta poikkeusluvan tonttikaavan muuttamiseksi.

”Asiointi kunnan kanssa oli koko rakentamisen ajan todella nopeaa ja helppoa. Poikkeusluvassa ja rakennusluvissa meni yhteensä neljä viikkoa. Työskentelen itse pankkialalla ja tiedän, että isommilla paikkakunnilla poikkeusluvan saamisessa voi mennä jopa vuosia."

Aito perheistä välittäminen näkyy arjessa

Moilaset pääsivät muuttamaan uuteen kotiinsa maaliskuussa 2022, vain yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun ensimmäinen kaivinkone aloitti työt tontilla.

Rakentamisen ajan perhe asui Utajärven keskustassa kolmiossa. Utajärvi tukee rakentajia vuokrakuluissa: kunta hyvittää jälkikäteen kuuden kuukauden vuokrakulut rakentamisen ajalta. Moilasten perheelle jäi siis maksettavaksi ainoastaan kolmen kuukauden vuokra.

Myös moni Moilasten ystävistä unelmoi rakentavansa oman kodin Utajärvelle.

”Ihmiset ovat aina hirveän yllättyneitä siitä, minkälaisia etuja Utajärvi tarjoaa perheille. Ei kukaan usko, että tämmöisiä etuja voi ollakaan”, Jenna Moilanen sanoo.

Jenna Moilasen mielestä Utajärvellä on kaikki, mitä perhe tarvitsee onnelliseen arkeen.
Jenna Moilasen mielestä Utajärvellä on kaikki, mitä perhe tarvitsee onnelliseen arkeen.

Viimeisen kolmen vuoden aikana Utajärven kunnassa onkin tehty ahkerasti töitä perheiden arjen helpottamiseksi. Se näkyy käytännössä jokaisen kunnan lapsiperheen arjessa.

”Aito lapsista välittäminen ja perheiden tukeminen näkyy meillä käytännön tekoina. Kunta haluaa luoda taloudellisella tuella mahdollisuuksia turvalliseen ja sujuvaan lapsiperhearkeen. Edut ovat perheille merkittäviä, ja palaute on ollut pelkästään positiivista”, Utajärven kunnan hyvinvointijohtaja Reetta Tuovinen-Salo sanoo.

Myös Moilaset ovat tyytyväisiä Utajärven kunnan palveluihin. Utajärvellä arki on helppoa, rauhallista ja mukavaa.

”Monesti olen miettinyt, että mitä meiltä täältä puuttuu, mutta en ole keksinyt mitään. Utajärvellä on meille kaikki tarvittavat palvelut helposti ja kätevästi saatavilla – ei meiltä puutu mitään”, Moilanen sanoo.

”Olemme löytäneet Utajärveltä oman paikan, missä meillä on aikaa tehdä juuri niitä asioita, joista meidän perhe nauttii. Tärkeintä on, että pääsee ulko-ovesta ulos ja luontoon: voi touhuta omalla pihalla, mennä uimaan, lähteä kelkkailemaan tai kiertää fatbikella ympäristön metsiä.”

Utajärvellä on ilmainen varhaiskasvatus

Moilasten perheeseen syntyi juuri toinen lapsi, ja perheen esikoinen Feetu on päiväkodissa, jossa hän aloitti 1,5 vuotta sitten.

Utajärvi tarjoaa kaikille kuntalaisille maksuttoman varhaiskasvatuksen. Vuonna 2015 valmistuneen päiväkodin pihalla on runsaasti tilaa leikkiä ja touhuta.

”Olemme olleet todella tyytyväisiä Utajärven päiväkotiin, täällä on todella hyvä varhaiskasvatus. Päiväkodin touhut ja uudet kaverit ovat Feetulle todella tärkeitä."

Kunta tarjoaa myös jokaiselle eskarilaiselle paikan maksuttomaan aamu- ja iltapäivätoimintaan sekä maksuttoman varhaiskasvatuspaikan kesäksi. Aamu- ja iltapäivätoiminta on laajennettu koskemaan myös kolmosluokkalaisia.

Iltapäivätoiminnan aikana on mahdollista harrastaa liikuntaa, tehdä läksyjä, levätä tai leikkiä. Halutessaan lapsella on mahdollista osallistua iltapäiväkerhon aikana kunnan järjestämään kerhotoimintaan. Kerhotoiminta on monipuolista toimintaa, josta jokaiselle halukkaalle löytyy mieluista ajanvietettä koulun jälkeen.

Utajärven peruskoulussa pidetään tiukasti kiinni maksuttoman perusopetuksen periaatteesta. Esimerkiksi koulun laskettelupäivään ja yhdeksäsluokkalaisten luokkaretkeen varataan rahat koulun budjettiin, eikä näillä lukuvuoden tärkeillä tapahtumilla rasiteta kotien ja huoltajien taloutta.
Utajärven peruskoulussa pidetään tiukasti kiinni maksuttoman perusopetuksen periaatteesta. Esimerkiksi koulun laskettelupäivään ja yhdeksäsluokkalaisten luokkaretkeen varataan rahat koulun budjettiin, eikä näillä lukuvuoden tärkeillä tapahtumilla rasiteta kotien ja huoltajien taloutta.

Pienen kunnan oppilaille mittavat edut ja tuki

Utajärven peruskoulussa panostetaan nykyaikaiseen opetusteknologiaan ja pieniin opetusryhmiin. Kaikki opetustilat on muun muassa varustettu uusimman teknologian älytauluilla.

Kaikki perusopetuksen oppilaat kolmannesta vuosiluokasta alkaen saavat käyttöönsä henkilökohtaiset Chromebook-tietokoneet tukemaan oppimista. Koulussa on pitkään toiminut digitutor-toiminta, jonka tarkoituksena on ohjata ja kouluttaa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä opettajille.

”Oppilaiden kasvua ja oppimista tuetaan riittävällä henkilöstöresurssilla ja pienillä opetusryhmillä. Perusopetuksessamme pyritään pitämään 20 oppilasta opetusryhmän ylärajana”, kunnan kasvatusjohtaja Jari Kettukangas sanoo.

Utajärven lukiossa on koko Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen hyvät taloudelliset edut. Llukiossa panostetaan vahvasti kansainväliseen toimintaan. Jokaiselle lukion vuosikurssille tarjotaan ilmainen opintomatka maan pääkaupunkiin ja kunta osallistuu myös oppilaiden kansainvälisyyskurssin ulkomaanmatkaan.

Lukiolaiset saavat etuutena henkilöauton ajokortin maksutta osana liikennekasvatuskurssia. Lukion oppilaat saavat käyttöönsä vuosittain myös 300 euron hyvinvointipassin, jolla voi maksaa esimerkiksi kuntosalimaksuja, elokuva- ja konserttilippuja, pääsylippuja urheilutapahtumiin tai hissilippuja hiihtokeskuksiin.

”Hyvinvointipassin tarkoituksena on tukea opiskelijoiden terveitä elämäntapoja ja hyvinvointia”, kunnan hyvinvointijohtaja Reetta Tuovinen-Salo sanoo.

Lue lisää Utajärven kunnan eduista: Miksi Utajärvi? - Utajärven kunta (utajarvi.fi)

Lisätietoja antavat:

Anne Sormunen
Kunnanjohtaja
p. 040 482 6444
anne.sormunen@utajarvi.fi

Jari Kettukangas
Rehtori, kasvatusjohtaja
p. 050 567 3335
jari.kettukangas@utajarvi.fi

Reetta Tuovinen-Salo
Hyvinvointijohtaja
p. 040 529 8359
reetta.tuovinen-salo@utajarvi.fi