Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Monen kun­toi­li­jan suurin kom­pas­tus­ki­vi on ra­vit­se­mus – ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti vink­kaa, miten liik­ku­jan kan­nat­tai­si syödä

Moni kuntokuuri lopahtaa lyhyeen. Liikuntainnostus ja pyrkimys terveellisempään arkeen eivät aina kestä paria viikkoa pidempään. Usein syynä on vääränlainen syöminen.

Liikkuja syö lounaalla riittävästi hiilihydraatteja. Perunan, riisin, pastan tai muiden viljavalmisteiden osuus lautasesta on noin neljännes. Lisäksi ateriaan kuuluu täysjyväleipää.
Liikkuja syö lounaalla riittävästi hiilihydraatteja. Perunan, riisin, pastan tai muiden viljavalmisteiden osuus lautasesta on noin neljännes. Lisäksi ateriaan kuuluu täysjyväleipää.
Kuva: Teija Soini

Ilmiö on tuttu alkusyksystä ja vuodenvaihteen jälkeen: lenkkipolut, ladut ja kuntosalit pullistelevat, ja ruokalautaset täyttyvät terveellisistä aterioista.

Jotain menee kuitenkin pieleen, sillä moni hyvältä vaikuttanut alku jää vain aluksi, eikä pysyviä terveellisiä elintapoja synny.

Mikä on syömisen suurin kompastuskivi, alueellinen vastaava ravitsemusterapeutti Päivi Lassila Terveystalolta?

– Pitää syödä riittävästi niin, että liikkeelle lähtiessä lihasten energiavarastot ovat täynnä. Kuntoilu tuntuu silloin mukavammalta kuin huonossa ravitsemustilassa tai energiavajeessa, tai suoraan ruokapöydästä.

– Isoa ateriaa ei kannata syödä paria tuntia ennen liikuntaa. Jos lounaan ja liikunnan välillä on neljä–viisi tuntia, kannattaa syödä välipala noin tunti ennen liikuntaa, tai kevyt päivällinen.

Millainen lounas on liikkujalle hyvä?

– Lounaan tulee olla monipuolinen ja riittävän iso.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.