Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Mo­bii­li­lait­tei­den yleis­la­tu­ri on to­teu­tu­mas­sa vuonna 2024 – elekt­ro­niik­ka­ro­mua ha­lu­taan vä­hen­tää Eu­roo­pas­sa

EU:n kuluttajat voivat pian käyttää samaa laturia kaikissa elektroniikkalaitteissaan Euroopan parlamentin annettua hyväksyntänsä asiansa.

Jatkossa ostajat voivat myös tehdä valinnan siitä, ostavatko he uuden tuotteen kanssa uuden latauslaitteen vai eivät.
Jatkossa ostajat voivat myös tehdä valinnan siitä, ostavatko he uuden tuotteen kanssa uuden latauslaitteen vai eivät.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

EU:n kuluttajat voivat pian käyttää samaa laturia kaikissa elektroniikkalaitteissaan Euroopan parlamentin annettua hyväksyntänsä asiansa.

Tämä tarkoittaa yhtä ja samaa laturia kaikille matkapuhelimille ja tableteille, mikä hyödyttää ympäristöä ja kuluttajia.

Säädös kattaa laitteet, joihin käytetään langallista latausta ja jotka toimivat enintään 100 watin teholla. Näitä voivat olla myös kuulokkeet, kädessä pidettävät videopelikonsolit, kannettavat kaiuttimet, sähköiset lukulaitteet, näppäimistöt, hiiret ja kannettavat navigaattorit.

Euroopan parlamentti hyväksyi uuden lain tiistaina täysistunnossa selkein lukemin. Päätös on osa EU:n laajempaa pyrkimystä vähentää elektroniikkaromua ja antaa kuluttajille mahdollisuus tehdä kestävämpiä valintoja.

Vuoden 2024 loppuun mennessä kaikissa EU:ssa myytävissä matkapuhelimissa, tableteissa ja kameroissa on oltava USB-C-tyyppinen latausportti, joka mahdollistaa nopean lataamisen ja tiedonsiirrot.

Keväästä 2026 alkaen velvoite koskee myös kannettavia tietokoneita.

Eroon teknologiakoukusta

Myös langaton lataus yleistyy. Nyt hyväksytyssä laissa vaaditaan, että Euroopan komission on varmistettava vuoden 2024 loppuun mennessä uusin säännöin myös langattomien laturien ja laitteiden yhteensopivuus, jotta vältetään kielteiset vaikutukset kuluttajille ja ympäristölle. Samalla päästään eroon niin kutsutusta teknologialoukusta, jossa kuluttaja on riippuvainen yhdestä valmistajasta.

Uusien sääntöjen mukaan kuluttajille tiedotetaan erityismerkinnöillä uusien laitteiden latausominaisuuksista, jotta he voivat helpommin nähdä, ovatko heidän nykyiset laturinsa yhteensopivia.

Ostajat voivat myös tehdä valinnan siitä, ostavatko he uuden tuotteen kanssa uuden latauslaitteen vai eivät.