Mainos

Miten saan verk­ko­si­vu­ni nä­ky­mään pa­rem­min ilman mak­set­tua mai­non­taa?

Miten saan verkkosivuni näkymään paremmin hakukoneilla ilman maksettua mainontaa?

Ilpo Koskela GST Graafinen Studio
Ilpo Koskela GST Graafinen Studio

Sivujen näkymistä on mahdollista parantaa hakukoneoptimoinnilla. Hakukoneoptimointi tarkoittaa sivuston näkyvyyden parantamista tärkeiden avainsanojen osalta hakukoneen tulossivulla tuotetta tai palvelua haettaessa.

Googlesta hakusanalla haettaessa tulossivun alussa on yleensä maksettua näkyvyyttä, tuotteita ja palveluja valokuvineen. Näiden jälkeen alkaa orgaaninen, eli hakukoneen lataama näkyvyys.

Miten hakukone toimii: botti selaa internetiä ja siirtyy sivustoon linkin kautta. Se analysoi metatiedot ja avainsanat tallentaen ne hakukoneen tietokantaan. Kun käyttäjä tekee hakukyselyn, sopivimmat verkkosivustot listautuvat näkymään.

Hakukoneoptimoinnin tarkoituksena on luoda sisältöä, jota sekä käyttäjä että hakukone ymmärtävät. Näkyvyyttä kannattaa seurata, ja optimoida sivuja tulosten perusteella.

Mieti mitä hakijat haluavat ja tarjoa sitä heille. Miten erilaiset ihmiset voisivat löytää sisältöäsi? Aiheen jo tunteva henkilö etsii tietoa eri tavoin kuin vasta aiheeseen tutustuva. Mieti asiakkaittesi tarpeet ja tottumukset, miksi he käyttävät hakukonetta? Ketä kuuluu kohdeyleisöön? Mistä sisällöstä he ovat kiinnostuneita? Millä hakutermeillä he etsivät tietoa tuotteisiisi ja palveluihisi liittyen?

Avainsanoja ovat tuotteen tai palvelun nimi, sen laatu, sen käyttö, näiden jälkeen paikkakunta ja lisäpalvelut jotka liittyvät tarjoamaasi artikkeliin.

Lyhyet ja selkeät otsikko, tuotteen tai palvelun kuvaus, samoin tiivistys sisällöstä. Näistä käytetään nimityksiä Header eli h1 ja h2, ja nämä näkyvät jo ainakin uudemmissa julkaisujärjestelmien versioissa. Lisäksi selkeän sanalistan voi lisätä sivujen metatietoihin. Jos et itse hallitse ohjelmointia, kannattaa keskustella sivujen ylläpitäjän kanssa.

Termistön tulisi olla selkeää ja ytimekästä, mutta tekstin luettavuus ja tyylikkyys sivulla huomioiden. Kömpelö, pelkkiä sanalistoja sisältävä otsikko-, tiivistys- ja leipätekstikokonaisuus ei anna kovin hyvää kuvaa yrityksestäsi, vaikka olisikin huipputehokas haussa. Onneksi hakukoneet tuntevat jo suomenkieltä ja sen kontekstia tavutusmuotoineen. Näin teksti voi olla edelleen helppolukuista ja tyylikästä.

Oikein tallennetut liitteet auttavat hakukoneita. Taitto-ohjelmilla valmistetuissa pdf-tiedostoissa on hyvä saavutettavuus. Kun tekstin pystyy maalamaan kursorilla, hakukone lukee sen myös. Videot lisätään sivuille iframe -upotuskoodilla jolloin hakukone löytää ne.

Kuviin lisätään sisältöä ja palvelua kuvaava alt-teksti, mutta ei liian pitkää.

Sivuston näkyvyyttä on hyvä analysoida aika-ajoin Google Analyticsilla ja erilaisilla hakukoneoptimoinnissa auttavilla verkkotyökaluilla. Näissä kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen ja opiskella itsekin, jos aikaa ja mielenkiintoa riittää.