Miten käy vaa­li­lu­paus­ten? – Asian­tun­ti­jat: Vallan vä­ri­suo­ra ei auta Trumpia lo­put­to­mas­ti

Tulevat kuukaudet näyttävät, miten Donald Trump presidenttinä pystyy täyttämään ronskit ja monipolviset vaalilupauksensa.

Video: MTV

Tulevat kuukaudet näyttävät, miten Donald Trump presidenttinä pystyy täyttämään ronskit ja monipolviset vaalilupauksensa. Trump nousee siis valtaan harvinaisen värisuoran turvin, jossa hänen edustamansa republikaaninen puolue hallitsee myös kongressissa sekä senaattia että edustajainhuonetta.

STT haastatteli kahta Suomen-vierailulla ollutta asiantuntijaa, makrotalousanalyytikko Anne Mathiasta Kaliforniasta sekä tutkija-journalisti Rick Dunhamia, joka työskentelee parhaillaan vierailevana professorina Pekingissä. Sitä ennen hän työskenteli muun muassa Valkoisen talon kirjeenvaihtajana.

Vallan värisuora ei välttämättä auta

Presidentti ei ole Yhdysvaltain itsevaltainen diilejä tekevä toimitusjohtaja, vaan kongressi pitää kiinni tiukasti lainsäädäntömahdistaan.

Senaatissa Trump tarvitsee 60 ääntä sadasta saadakseen lakeja läpi. Senaatissa on nyt 51 republikaanisenaattoria, joten Trumpin esikuntineen pitää lakien läpimenoon taivuttaa yhdeksän demokraattia taakseen. Aika näyttää, miten Trump kulloinkin onnistuu.

Rick Dunham muistuttaa, että republikaanien johto ei pidä erilaista aatemaailmaa edustavasta Trumpista.

– Trumpin pitää joko löytää kompromisseja republikaanien kanssa tai liittouduttava molempien puolueiden populistien kanssa.

Presidentti Trump voisi periaatteessa peruuttaa kaikki Barack Obaman asetuksena, ei lailla, tekemät muutokset. Seuraukset voisivat kuitenkin olla arvaamattomia, ja nähtäväksi jää, millaisia riskejä poliittisessa pelissä kokematon Trump on valmis ottamaan.

Lupaus: Laittomat siirtolaiset ulos

Jotta Trump saisi maassa laittomasti asuvat 11 miljoonaa siirtolaista ulos, vaatisi se lainsäädäntöön muutoksia, muistuttaa Mathias. Kokonaan toinen asia on, onnistuisiko se. Edes republikaanien enemmistö ei kannata siirtolaisten karkottamista, vaikka puheet siitä auttoivatkin Trumpin valtaan, huomauttaa Dunham.

Siirtolaiset ovat merkittävä osa työvoimaa etenkin aloilla, jotka eivät amerikkalaisia kiinnosta. Näin ollen myös liike-elämä vastustaisi Trumpin aikeita ankarasti.

Lupaus: Muuri Meksikon rajalle

Trump voi osoittaa Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajan valvontaan enemmän rahaa ja henkilöstöä. Dunham tosin sanoo, että rajaa valvotaan jo tällä hetkellä varsin tehokkaasti toisin kuin Trump kampanjassaan antoi ymmärtää. Sen sijaan muurin pystytys on toinen asia, sillä kalliin aidan rakentamiselle ei välttämättä löydy riittävää poliittista kannatusta, eikä Trump voi määrätä itsenäistä valtiota Meksikoa maksamaan muuria.

Lupaus: Iran-sopimus ö-mappiin

Yhdysvaltain presidentti käyttää huomattavaa ulkopoliittista valtaa. Trump lupasi vaalikampanjan aikana, että "repisi" Iranin kanssa tehdyn ydinohjelmasopimuksen, jonka Obama runttasi Yhdysvaltain osalta voimaan kongressin vastustuksesta huolimatta. Johtavien länsimaiden sekä Venäjän ja Kiinan sopimus rajoittaa määräajaksi Iranin ydinohjelmaa ja purkaa talouspakotteita.

– Trump ei voi peruuttaa sopimusta, koska se ei ole pelkästään Yhdysvaltain ja Iranin välinen, mutta hän saattaisi saada kongressin hyväksymään joitain Iranin vastaisia pakotteita. Siihen kongressi voisi suostua, Dunham arvioi.

Lupaus: Yhteistyö paranee Putinin kanssa

Syyria saattaa mennä pesuveden mukana, asiantuntijat toteavat. Vaalikampanjan aikana Trump antoi ymmärtää tiivistävänsä yhteistyötä Venäjän kanssa. Tämä voisi merkitä Syyrialle entistä traagisempia aikoja. On mahdollista, että Trump haluaisi lämmittää välejään Vladimir Putiniin esimerkiksi antamalla tälle Syyriassa vapaat kädet.

– Ehkä me vain jätämme Syyrian presidentti Bashar al-Assadin käsiin, Mathias ja Dunham ennakoivat. Tämä merkitsisi käytännössä, että al-Assadin hallintoa tukeva Venäjä ratkaisisi maan kohtalon.

Syyrian tilanteen sinetöi se, ettei maa ole tarpeeksi merkittävä Yhdysvaltain kannalta, Anne Mathias ja Rick Dunham summaavat.

Lupaus: Kiinan tuonnille tullimaksuja

Vaalikamppailussa Trump lupasi tuoda Kiinaan karanneet työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin ja väläytti kiinalaisille tuontitavaroille korkeampia tullimaksuja.

Sekä Dunham että Mathias painottavat Kiinan ja sen ympäristön taloudellista ja poliittista merkitystä. Mathias odottaakin Trumpin suhtautuvan varsin aggressiivisesti Kiina-kysymykseen.

Tosin Yhdysvallat tarvitsee Kiinan-tuontia siinä missä vientiäkin, joten pelkillä vaatimuksilla ei pitkälle päästä. Taloussuhteissa Kiina todennäköisesti odottaa Trumpin avausta, sillä kiinalaiset yleensä antavat vastapuolen käynnistää pelin, jatkaa Dunham.

– Kiina luultavasti aluksi testaa Trumpin hallintoa jollain sotilaallisella operaatiolla Etelä-Kiinan merellä, Dunham arvelee. Kiina on muutoinkin pyrkinyt vahvistamaan asemiaan alueella.