Mainos

Mitä yrit­tä­jän tulisi huo­mioi­da nyt, kun korona ra­joit­taa to­tut­tu­ja toi­min­ta­ta­po­ja?

Toimialakohtaisia eroja on paljonkin ja muun muassa ravintola- sekä matkailuala kärsivät nyt erityisen pahasti tästä tilanteesta.

Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy toimitusjohtaja, kasvuvalmentaja
Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy toimitusjohtaja, kasvuvalmentaja

Toimialakohtaisia eroja on paljonkin ja muun muassa ravintola- sekä matkailuala kärsivät nyt erityisen pahasti tästä tilanteesta. Joka tapauksessa keskeistä on pitää kiinni yrityksen kokonaisvaltaisista johtamisjärjestelmistä, on yrityksen koko pienempi (1–10 hlö) tai isompi (10–50 hlö). Tähän kuuluvat systemaattinen hallitustyö, johtoryhmätyö ja tiimien viikkopalaverit (myynti, tuotanto, talous).

Johtamisen keskeinen fokus on yrityksen strategiatyö (liiketoiminnan uudistaminen) ja lyhyen aikavälin kassavirran ja kassan turvaaminen (operatiivinen johtaminen). Lisäksi on aivan välttämätöntä luoda uusia tuotteita ja palveluita, jotka vastaavat tämän hetken asiakastarpeisiin ja kysyntään sekä ostokäyttäytymiseen. Tähän antoi myös BusinessFinland/Ely-keskus tukea viime keväänä 2020.

Esimerkiksi me omassa yrityksessämme olemme reagoineet asiakkaiden muuttuneisiin tarpeisiin perustamalla erillisen digi-tuotekehitysryhmän, joka kokoontuu viikoittain. Havaitsimme, että asiakkaamme tarvitsevat hyvin paljon tukea oman liiketoimintansa digitalisoimiseen. Lisäksi olemme ostaneet ulkopuolista apua ja koulutusta myös itselle, jotta pystymme varmasti huipputasoisella ammattitaidolla auttamaan asiakkaita.

Lopuksi haluan nostaa myös yhden keskeisen asian eli omasta jaksamisesta sekä innostuksesta ja energiasta huolehtimisen. Tähän auttaa, kun liikkuu riittävästi joka päivä (itse kävelen 10 000 askelta päivittäin), säännöllinen unirytmi (8 h unta) ja säännöllinen ruokarytmi (4–5 ateriaa päivässä). Olen koronan myötä omassa elämässä keskittynyt pitämään näistä asioista huolen, ja sillä on ollut huikeat vaikutukset omaan jaksamiseen sekä tuottavuuteen yrityselämässä. Toivotan kestävyyttä ja onnistumisia uudenlaisessa toimintaympäristössä!