Eläimet: Ou­lu­lai­nen per­heen­äi­ti tilasi netistä munia, ja nyt oma­ko­ti­alueel­la ku­jer­taa lähes 60 vii­riäis­tä

Työmaa: Ra­ken­nus­työt koet­te­le­vat Nal­li­ka­rin idylliä tänä kesänä

Urheilu: Oliko Oulun kes­kus­ken­tän alla sa­lai­nen be­to­ni­le­vy, josta Lipon pe­laa­jat saivat etua?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Min­nea­po­li­sis­sa osoi­tet­tiin liik­ku­mis­kiel­los­ta huo­li­mat­ta jälleen mieltä mustan miehen kuo­le­man vuoksi

Poliisi hajotti mielenosoituksia kyynelkaasulla ja tainnutuskranaateilla.

Yhdysvalloissa Minneapolisissa sadat ihmiset osoittivat paikallista aikaa maanantai-iltana jälleen mieltään tuoreesta liikkumiskiellosta huolimatta. Kyseessä oli jo toinen perättäinen päivä, kun Minneapolisissa osoitettiin mieltä 20-vuotiaan mustan miehen kuoltua sunnuntaina, kun poliisi ampui häntä.

Maanantai-iltana seitsemän aikaan Minneapolisissa ja kaupungin esikaupunkialueilla astui voimaan liikkumiskielto, joka on voimassa aina aamukuuteen saakka.

Minneapolisin laitamilla sijaitsevan Brooklyn Centerin poliisilaitoksen ympärille on asennettu sunnuntaisten tapahtumien jälkimainingeissa aidat. Mielenosoittajat pilkkasivat poliiseja verkkoaidan läpi, ja heidän kantamissaan kylteissä vaadittiin muun muassa, että kaikki "rasistiset tappajapoliisit" vangittaisiin.

Paria tuntia liikkumiskiellon voimaan astumisen jälkeen poliisi hajotti paikallisen poliisilaitoksen ulkopuolelle saapunutta satojen mielenosoittajien joukkoa ampumalla kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja.

Uutiskanava CBS Newsin mukaan sadat ihmiset osallistuivat maanantai-iltana myös muistotilaisuuteen, joka järjestettiin paikalla, johon Daunte Wright kuoli sunnuntaina.

– Sydämeni on kirjaimellisesti särkynyt tuhansiksi palasiksi, enkä tiedä mitä tehdä tai sanoa, kuolleen miehen äiti Katie Wright sanoi.

Daunte Wrightin yksivuotiaan pojan äiti Chyna Whitaker puolestaan puhui siitä, kuinka heidän lapsensa joutuu nyt kasvamaan ilman isää.

Poliisi sotki keskenään etälamauttimen ja pistoolin

Minneapolisin alueella puhkesi sunnuntaina laajoja mielenosoituksia, kun tieto Wrightin kuolemasta tuli julki.

Wright pysäytettiin sunnuntaina liikennerikkomuksen vuoksi. Poliisit huomasivat, että miehestä oli annettu pidätysmääräys, ja yrittivät ottaa tämän kiinni. Mies kuitenkin palasi autoonsa, jolloin yksi poliiseista ampui häntä.

Wright ajoi usean korttelin matkan, kunnes törmäsi toiseen autoon. Hän kuoli tapahtumapaikalla. Autossa ollut naismatkustaja loukkaantui.

Paikallinen poliisipäällikkö Tim Gannon kertoi aiemmin maanantaina, että Wrightia ampunut poliisi oli sotkenut keskenään aseensa ja etälamauttimen.

Gannon näytti tiedotustilaisuudessa poliisin haalarikameran kuvaa. Siinä Wright kamppailee poliisien kanssa ja taustalta kuuluu, miten naispoliisi huutaa: "lamautin, lamautin". Tämän jälkeen hän kuitenkin ampuu Wrightia aseellaan.

Gannonin mukaan kyseessä oli vahingonlaukaus, joka johti Wrightin kuolemaan. Vielä on kuitenkin epäselvää, miten 26 vuotta työtään tehneen poliisin onnistui sotkea ase ja etälamautin keskenään. Wrightia ampunut poliisi on poistettu tehtävistään tutkinnan ajaksi.

Biden ymmärtää mielenosoitukset, muttei ryöstelyä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvaili Wrightin kuolemaa traagiseksi ja sanoi rauhanomaisten mielenosoitusten olevan ymmärrettäviä. Hän kuitenkin teki selväksi, ettei esimerkiksi ryöstelylle ole mitään oikeutusta.

– Minusta meidän täytyy odottaa ja katsoa, mitä tutkinta osoittaa, Biden sanoi.

Varapresidentti Kamala Harris puolestaan painotti Wrightin kuoleman jälkeen, etteivät rukoukset riitä. Harris kirjoitti Twitterissä, että Wrightin perhe ansaitsee saada vastauksia siihen, miksi heidän lapsensa on kuollut.

Brooklyn Centerin kaupungin pormestari Mike Elliott painotti, ettei Wrightin kuolema olisi voinut tapahtua pahempaan aikaan. Minneapolisissa on parhaillaan käynnissä oikeudenkäynti vajaan vuoden takaiseen mustan miehen kuolemaan liittyen.

Pidätystilanteessa kuolleen George Floydin kuolemasta syytetyn valkoisen poliisin oikeudenkäynnin valamiehistöä ei eristetä julkisuudesta Minneapolisin levottomuuksien vuoksi. Poliisi Derek Chauvinin asianajajat pyysivät tuomaria maanantaina eristämään valamiehet.

Floyd kuoli toukokuussa, kun Chauvin painoi häntä niskasta polvella yli yhdeksän minuutin ajan. Chauvinia syytetään muun muassa toisen asteen murhasta, josta hän voi saada 40 vuoden tuomion.