Mi­nis­te­ri Myk­kä­nen Ylellä: Lii­ken­ne­sel­vi­tyk­sen kes­keyt­tä­mi­nen oli oikein

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että liikenneselvityksen keskeyttäminen oli järkevää.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.). Arkistokuva.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.). Arkistokuva.
Kuva: Kimmo Penttinen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että liikenneselvityksen keskeyttäminen oli järkevää. Mykkänen totesi Ylen aamutelevisiossa, että malli ei esitetyssä muodossaan olisi toiminut.

Pitkä julkinen keskustelu tässä tilanteessa olisi ministerin mukaan ollut hankalaa.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) tiedotti eilen illalla, että ministeriö keskeyttää selvityksen. Berner totesi, että yhtiömuotoinen toimintamalli ei saanut kannatusta eikä liikenneverkon kehittämiseksi näin ollen ollut liiketaloudellisia edellytyksiä.

Mykkänen kertoi aamutelevisiossa, että hallituskumppaneiden kanssa oli käyty ennen selvityksen julkistamista keskusteluita, mutta koko esitystä ei hallitukselle tuotu ennen sen julkistamista.

- Berner valitsi sen tien, että tekee esityksen omissa nimissään. Saimme tietoa, mitä hän tietyissä asioissa on esittämässä.

Mykkänen arvioi myös, että Liikenneviraston rooli voisi jatkossa olla nykyistä itsenäisempi ja että liikennejärjestelmää tulee suunnitella kokonaisuutena.

Esitys ajoi hallituksen eripuraan jo tuoreeltaan

Viime viikolla julkistettuun selvitykseen kuului muun muassa ehdotus autoveron poistosta, mikä ajoi hallituksen ministerit keskinäiseen kiistaan, jossa toisaalta kyse oli selvityksen sisällöstä, mutta ministerit syyttelivät toisiaan myös liikenneuudistuksen toimintatavoista.

Mykkänen on jo aiemmin ihmetellyt, miksi autoveron poistamisesta ei keskusteltu seurantaministereiden kokouksissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) tyrmäsi yhtiöittämisen jo alkuunsa ja totesi aiemmin, että liikenneverkkojen yhtiöittäminen ei etene ministeriön selvityksessä olleella tavalla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi eilen illalla STT:lle, että liikenneverkon kehittämistä mietitään seuraavaksi rauhassa hallituspuolueiden kesken, ennen kuin seuraavista askelmerkeistä päätetään.