Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Mi­nis­te­ri Hanna Sark­ki­nen esittää yli­mää­räis­tä ko­ro­tus­ta kan­san­elä­ke­in­dek­siin – paik­kai­si hin­to­jen nousua pie­ni­tu­loi­sil­le

Korotus toteutettaisiin "mahdollisimman nopeasti" tämän vuoden aikana.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) esittää ylimääräistä kansaneläkeindeksin korotusta. Tällä kompensoitaisiin hintojen nousua pienituloisille.

Kansaneläkeindeksin korottaminen olisi yksinkertainen ja toteutuskelpoinen tapa tukea pienituloisia, jotka kärsivät ruoka- ja energiakulujen noususta, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.
Kansaneläkeindeksin korottaminen olisi yksinkertainen ja toteutuskelpoinen tapa tukea pienituloisia, jotka kärsivät ruoka- ja energiakulujen noususta, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.
Kuva: Jarmo Kontiainen

– Sosiaaliturvasta vastaavana ministerinä näen, että hintojen nopeaan nousuun vastaamiseksi tarvitsemme ylimääräistä korotusta kansaneläkeindeksiin, joka toteutettaisiin mahdollisimman nopeasti tämän vuoden aikana, Sarkkinen sanoi tänään vasemmistoliiton puoluevaltuustossa pitämässään puheessa.

Hänen mukaansa kansaneläkeindeksin korottaminen olisi yksinkertainen ja toteutuskelpoinen tapa tukea pienituloisia, jotka kärsivät ruoka- ja energiakulujen noususta.

Sarkkinen sanoo, että perusturvaetuuksien tarkastamien indeksikorotuksella elinkustannusten nousua vastaavasti kesken vuoden on poikkeuksellista.

– Nykyisellä elinkustannuksien kasvulla se olisi kuitenkin paikallaan.

Sarkkinen ei puheessaan tai tiedotteessaan tarkemmin linjaa, kuinka suuri indeksikorotus olisi ja miten se näkyisi pienituloisten pussissa.

Hänen mukaansa esimerkiksi viiden prosentin korotus vuoden viimeiselle puoliskolle lisäisi Kelan etuusmenoja arviolta 180 miljoonaa euroa.