Mi­nis­te­reil­lä eri­mie­li­syyk­siä li­sä­bud­je­tis­ta – koko hal­li­tuk­sen neu­vot­te­lu­jen alku ve­näh­tää ainakin kello 17:ään

Vihreät vaativat lisätukea joukkoliikenteelle ja vasemmistoliitto vähintään määräaikaista korotusta toimeentulotukeen. Keskusta kauhistelee rahan menoa ja muistuttaa valtion velkaongelmasta.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi vasemmistoliiton toivovan vähintään määräaikaista korotusta toimeentulotukeen.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi vasemmistoliiton toivovan vähintään määräaikaista korotusta toimeentulotukeen.

Hallituksen oli määrä kokoontua puoliltapäivin Säätytaloon neuvottelemaan tämän vuoden neljännestä ja ilmeisesti kaikkien aikojen suurimasta lisäbudjetista. Koko hallituksen neuvottelujen alku viivästyi kuitenkin yllättäen useilla tunneilla, ja osa ministereistä poistui paikalta.

Neuvotteluihin jäivät erimielisyyksiä puimaan hallitusryhmien puheenjohtajat. Heistä pääministeri Sanna Marinin (sd.) kerrottiin osallistuvan neuvotteluihin etäyhteydellä Kesärannasta. Marin oli viime viikolla sairaslomalla flunssan takia ja kärsii tiettävästi yhä äänen käheydestä.

Koko hallituksen neuvottelujen oli määrä alkaa kello 15, mutta hieman ennen sitä uudeksi alkamisajaksi ilmoitettiin aikaisintaan kello 17.

– Kyseessä on iso kokonaisuus ja ryhmien väliset keskustelut ovat kesken, Marin perusteli viivästystä Twitterissä.

Tukea kunnille ja yrityksille

Merkittävimpiä menoeriä lisäbudjetissa ovat kunnille luvattu vähintään miljardin euron tuki koronakriisin hoitoa varten sekä yritystuet, kuten uusi yritysten menetyksiä korvaava kustannustuki.

– Olennaisinta on, että kunnille tulee nyt rahaa koronakriisin hoitoon. Oma toiveeni on, että myös sekä lasten että ikäihmisten aseman ja toimintakyvyn parantamiseen tulee rahoitusta, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi neuvottelupaikalle saapuessaan.

Lisäbudjetista odotetaan myös talouden elvytystoimia kuten rahoitusta erilaisiin väyläinvestointeihin. Vihreät ovat pitäneet esillä myös suurten kaupunkien joukkoliikenteen merkittävää tukipakettia.

– Kuntien joukkoliikenteen tilanne huolestuttavat kaikkia. Ne asiat ovat varmaan ykkösinä, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuvaili odotuksia.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toivoi neuvotteluista parannuksia kaikkein pienituloisimpien ihmisten asemaan.

– Esimerkiksi väliaikaisia tai mielellään jatkuviakin korotuksia toimeentulotukeen, hän sanoi.

Keskustalta paineita neuvotteluihin

Paineita neuvotteluihin tuo se, että keskusta on vaatinut hallituksen sitoutuvan toimiin, jotka pitemmällä tähtäimellä parantavat työllisyyttä ja myöhemmin tervehdyttävät koronakriisin runtelemaa valtion taloutta.

– Paljon rahaa on mennyt. Koronan myötä joudumme elvyttämään, mutta Suomen talouden ongelmat ei ole kadonneet mihinkään. Täytyy katsoa myös, kuinka saamme pitkällä tähtäimellä velkaantumisen hallintaan, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan yritykset pitää saada toipumaan koronakriisistä ja palauttaa kansalaisten luottamus kuluttamaan rahaa muuhunkin kuin kaikkein välttämättömimpiin ostoksiin.

– Täytyy pitää myös huolta yksityishenkilöistä, jotka ovat taloudellisessa ahdingossa. Niin heitä kuin yrityksiä pitää nyt auttaa, Henriksson sanoi.

Hallitus aikoo järjestää neuvottelujen jälkeen lisäbudjetista tiedotustilaisuuden.

Edit: Juttua päivitetty neuvottelujen viivästymisestä kello 15.30