Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Heinäpään stadion: Miksi Hei­nä­pään sta­dio­nis­ta tehtyjä va­li­tuk­sia ei kä­si­tel­lä heti?

Juuri nyt: Oulun yli­opis­to on val­lat­tu vas­ta­lau­see­na hal­li­tuk­sen leik­kauk­sil­le

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Mil­lai­set ovat Poh­jois-Poh­jan­maan me­nes­tyk­sen kul­ma­ki­vet?

"Oulun kaupunkikehittäminen on epäilemättä koko maakuntaa vahvistava prosessi, mutta osa maakuntaa kamppailee siihen verrattuna hyvin erilaisten ongelmien parissa. Oulun kaupungin kehittämisvisiot eivät saisi liikaa kaventaa maakunnallisia kehittämisstrategioita."

Alueiden ja kaupunkien menestyksellä viitataan usein talouden kasvun ja suotuisan väestöllisen ja taloudellisen huoltosuhteen kaltaisiin seikkoihin. Mutta miksi jokin alue tai paikka menestyy mainituilla kriteereillä toisten taantuessa tai polkiessa paikallaan?

Suomessa menestyksen perusta rakentuu muutamien peruselementtien varaan.

Ensinnäkin menestys edellyttää julkisia ja yksityisiä investointeja. Erittäin merkittäviä ovat sellaiset kehittävät investoinnit, jotka tulevat kuntien valtionosuusjärjestelmän kaltaisten säilyttävien julkisten investointien päälle.

Investointien avulla luodaan työpaikkoja ja koulutuspaikkoja. Ilman näitä ei yksikään alue tai paikkakunta menesty. Talouspolitiikka ja koulutuspolitiikka ovat suomalaisten kuntien erilaistumisen kannalta avainasemassa.

Saavutettavuus on menestyksen yksi osatekijä. Liikenne- ja muiden infrastruktuurien merkitystä ei tule digitalisaatioretoriikan aikakaudellakaan väheksyä.

Kolmas menestyksen tekijä on, että paikkakunnalla tai alueella on laadukkaan elinympäristön lisäksi yliopisto tai vähintään vahva yliopistokeskuksen ja ammattikorkeakoulun yhdistelmä. Eritoten suurimmat yliopistokaupunkiseudut ovat 1990-luvulta lähtien olleet Suomen aluekehityksen voittajia.

Yliopistojen ja yritysten yhteistyöllä näyttää olevan erityinen merkitys jälkiteollisen ”kerroksen” rakentumisessa. Tämän kerroksen muodostuminen kaiken muun paikallisen aktiviteetin lomaan on tärkeää tietointensiivisen globaalitalouden aikakaudella.

Menestys edellyttää myös vahvaa paikallista ja alueellista strategiatyötä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.