Mainos

Miikka Kal­lioi­nen osti juuri aloit­ta­neen van­ne­fir­man – ”Nyt käsissä on maan tun­ne­tuim­pia alan te­ki­jöi­tä ja laaja asia­kas­kun­ta”

Miikka Kallioinen toteuttaa lapsuuden unelmansa Wheel Doctorissa Limingassa. Hänet palkittiin Pohjois-Pohjanmaan vuoden yksinyrittäjänä.

Vuoden yksinyrittäjä 2021 Wheel Doctorin Miikka Kallioinen.
Vuoden yksinyrittäjä 2021 Wheel Doctorin Miikka Kallioinen.
Kuva: Ester van Dam

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät (PPY) ja Oulun käsi- ja pienteollisuussäätiö palkisivat vuoden yksinyrittäjänä 2021 Wheel Doctorin Miikka Kallioisen Limingasta.

Vuoden yksinyrittäjän palkintokriteereinä on toiminta yksinyrittäjäverkostoja hyödyntäen. Lisäksi palkinnossa korostuvat kädentaidot ja osaaminen. Vuoden yksinyrittäjä  Miikka Kallioinen saa lisäksi kannustuksena 2 000 euron rahanpalkinnon Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjiltä ja Oulun seudun käsi- ja pienteollisuussäätiöltä.

”On tärkeää palkita yksin toimivia yrittäjiä, koska he edustavat jo varsin merkittävää joukkoa PPY:n koko jäsenkunnasta. Myös kädentaitoihin perustuva osaamista on tärkeää tuoda esille jatkuvasti”, sanovat PPY:n puheenjohtaja Jussi Riikonen ja Oulun käsi- ja pienteollisuussäätiön edustaja Risto Luttinen.

Wheel Doctorin Miikka Kallioinen haaveili omasta yrityksestä jo lapsena. Hän pääsi toteuttamaan unelmaansa, kun hän vuonna 2017 osti ”muutaman kymmenentuhannen euron liikevaihdon firman, joka oli juuri potkittu käyntiin”.

Kallioisen vuodet yrittäjänä ovat kuluneet vauhdikkaasti. ”Nyt käsissäni on yksi Suomen tunnetuimpia tämän alan tekijöitä, jolla on laaja asiakunta. Wheel Doctorin toiminta on kehittynyt ja kasvanut. Nimikin sen kertoo, että tässä korjataan ja kunnostetaan ajoneuvovanteita.”

Wheel Doctor hakee kasvua

Kun Miikka Kallioinen lähti yrittäjäksi, hänellä oli vakituinen työsopimus SSAB:llä. ”Otin lopputilin. Kaverit kommentoivat, että tyhymä. Mutta minä olen tykännyt enkä kadu valintaani. Tykkään tehdä käsilläni. Plussaa on se, että voin itse määritellä työaikani ja tulotasoni. Ei tarvitse tapella kuin oman peilikuvani kanssa”, hän listaa.

Rehellisyyden nimissä hän lisää, että yksinyittäminen on tiukkaa, raskasta ja stressaavaa tekemistä. ”Oppirahoja on tullut maksettua ja työtä tässä olisi kolmelle miehelle. Yritys saadaan kasvuun lisäämällä henkilökuntaa. Koska alalle ei ole valmista koulutusta, tavoitteena on lisätä henkilökuntaa kouluttamalla itse työntekijä. Rekrytoinnissa ei passaa kuitenkaan tehdä virhetikkejä, ettei kassa ala sakata.”

Kallioisella itsellään on kone- ja metallialan koulutus ammattikoulusta. Hänen mielestään työ kouluttaa parhaiten tekijäänsä. Hän itsekin oli päivätyön ohella vuoden oppipoikana Wheel Doctorilla, ennen kuin osti yrityksen.

Kallioinen miettii yrityksen laajentamista useampaan toimipisteeseen esimerkiksi  franchising periaatteella. Minulla on kontakteja kollegoihin eripuolilla Suomea sekä lisäksi ulkomailla. Heidän kanssaan olemme puhuneet yhteistyökuvoista ja jopa yhden ulkomaan kollegan mahdollisuudesta muuttaa Suomeen avaamaan toimipiste tänne.

Parasta mahdollista asiakaspalvelua

Wheel Doctorilla on asiakkaita laidasta laitaan, yksittäisistä autoilijoista isoihin autoliikkeisiin. Yrityksen sesonkiajat alkavat noin kuukautta ennen kevään ja syksyn renkaanvaihtoaikoja.

”Silloin sähköposteja ryöppyää toista sataa ja yrityksen puhelin soi 150 kertaa päivässä. Ongelma on positiivinen, mutta yksinyrittäjälle on yhtä tuskaa yrittää samalla tehdä tuottavaa työtä. Jos taas 50 asiakasta jää ottamatta kiinni, leviää huono maine, ettei yritys koskaan vastaa.”

Kallioinen onkin perustanut yritykselleen perusteelliset nettisivut, joista asiakas näkee muun muassa palvelut, työhinnaston ja verkkokaupan.

”Hyvä asiakaspalvelu on minun vahvuuteni ja henkilökohtainen haasteeni. Pyrin siihen, että saan hoidettua kaikki asiakkaat tyytyväisiksi ja minimoin tyytymättömien asiakkaiden määrän. Osaan hypätä asiakkaan saappaisiin ja näen, miten asiakas toivoo asioiden sujuvan.”

Yksinyrittäminen on Miikka Kallioiselle vielä tässä vaiheessa raskasta. Työtaakka ja paine helpottavat sitten, kun velat on maksettu ja yritystoiminnan kulut minimoitu.

”Perheen kanssa on sovittu, että teen arkisin töitä niin myöhään kuin on tarvis. Mutta kun on väsynyt, uupunut ja motivaatio on kateissa, tietää että mittari on täysi. Silloin minun pitää vain repiä itseni ylös ja se yleensä toimii. Vuoden alussa päätin, että minä olen viikonloppuina vapaalla. Ensi vuonna tavoitteena on pitää liike kiinni kokonaan vähintään yhden viikon ja minä olisin silloin lomalla. ”

Miikka Kallioinen
  • Ikä 29 vuotta.
  • Asuu: Lumijoella
  • Perhe: Vaimo ja 2 lasta
  • Harrastaa: Autojen rappaamista ja moottorikelkkailua
  • Intohimo: Kaikki pyörillä liikkuvat laitteet
  • Perheessä on 4 autoa, joista yksi odottaa liiterissä laittamista. 
  • Vaimolle osti viime kesänä moottoripyörän ja Miikka ostaa moottoripyörän ensi kesänä.
  • Lapsilla on mönkijät ja Miikalla moottorikelkka.