Mainos

Mie­tit­kö, mitä tehdä ke­sä­lo­mal­la? Vi­si­tOu­lu keräsi parhaat vinkit – ”Tämä on avannut silmiä sille, mitä kaikkea hienoa Oulussa ja lä­hi­alueil­la voi tehdä”

Oulu ja Oulun seutu on täynnä mitä yllättävimpiä matkakohteita ja elämyksiä. VisitOulun viikko-ohjelma vie sinut tutustumaan Pohjolan rengastien upeimpiin kohteisiin ja aktiviteetteihin. Nyt se on entistä helpompaa. Lue myös, mitä elämystestaajat kertovat viikon eri päivinä tarjolla olevista päiväretkistä.

Koitelinkosken koskiuinti on ollut yksi kesän suosituimmista aktiviteeteista. Virran mukana kelluessa kaikki muu unohtuu.
Koitelinkosken koskiuinti on ollut yksi kesän suosituimmista aktiviteeteista. Virran mukana kelluessa kaikki muu unohtuu.

Koitelissa kuuluu tasainen kosken kohina. Auringonsäteet tanssivat Kiiminkijoen pinnalla kuin kiiltävät timantit. Linda Webster on juuri pukenut yllensä kypärän, märkäpuvun ja kelluntaliivit. Websteriä jännittää, mutta onneksi vieressä on kolme hyvää ystävää. He aikovat testata omalla kotipaikkakunnallaan jotain aivan uutta ja ihmeellistä: koskiuintia.

Ohjaaja vie ystävykset kokeilemaan ensin koskiuintia paikassa, jossa ei ole voimakasta virtausta. Sen jälkeen porukka siirtyy ensimmäiseen oikeaan laskuun. Jännityksen jälkeen koskien kuohuissa olo tuntuu kevyeltä. Kun virta ottaa pehmeään syleilyyn on päästettävä irti kontrollista ja vain annettava virran viedä.

”Koskiuinti oli aivan älyttömän mukavaa mutta aluksi myös tosi jännittävää. Vaikka alkuun jännitti, lopulta oikein tunsin, kuinka mieli ja keho rentoutuivat työpäivän jälkeen. Koskien kuohussa annoin itselleni luvan nauttia, keskittyä hetkeen ja luottaa veden virtaavaan voimaan”, Webster kuvailee.

”Oli ihana huomata, että ei tarvitse olla loma tai viikonloppu, että voi päästää vapaalle ja kokeilla ihan uuden elämyksen omassa kotikaupungissaan. VisitOulu on avannut silmiä sille, mitä kaikkea hienoa Oulussa ja Oulun lähistöllä voi tehdä. Täytyy myöntää, että olen ollut oululaisena hieman pimennossa siinä, mitä kaikkea täällä oikein on.”

Neljän hengen naisporukka vietti rentouttavan iltapäivän Koitelissa koskiuinnin parissa.
Neljän hengen naisporukka vietti rentouttavan iltapäivän Koitelissa koskiuinnin parissa.

Retkibussilla kulkeminen on helppoa ja stressitöntä

Raahesta Aleksin, Eliaksen ja Tuomaksen mieleen jäivät meri, kauniit vanhat rakennukset, tunnelmalliset ravintolat ja historialliset museot.
Raahesta Aleksin, Eliaksen ja Tuomaksen mieleen jäivät meri, kauniit vanhat rakennukset, tunnelmalliset ravintolat ja historialliset museot.

Oululainen Tuomas Luukkonen päätti kokeilla yhtä VisitOulun viikko-ohjelman päiväretkeä ja hyppäsi poikiensa, 8-vuotiaan Aleksin ja 6-vuotiaan Eliaksen, kanssa eräänä aurinkoisena keskiviikkoaamuna Raaheen menevään retkibussiin.

”Raahe yllätti todella positiivisesti. Olin käynyt Raahessa aiemmin vain pikaisesti enkä ollut ymmärtänyt, miten hieno ja kaunis kaupunki se on. Raahessa oli myös älyttömän simppeli liikkua jalkaisin”, Luukkonen kertoo.

Raahesta mieleen jäivät meri, kauniit vanhat rakennukset, tunnelmalliset ravintolat ja historialliset museot. Aleksin ja Eliaksen mielestä parasta oli Härkätorin puisto ja kiipeilytelineet, merimiestarinat, sushi ja Kruununmakasiinimuseo. Paljon mielenkiintoista nähtävää jäi myös seuraavaan kertaan, jota alettiin suunnitella jo linja-autossa matkalla kotiin.

Luukkonen koki retkibussilla kulkemisen helpoksi ja stressittömäksi. Linja-auto nappasi retkeläiset Oulun kaupungintalolta kello 10 aamulla ja toi heidät retkipäivän päätteeksi alkuillasta samaan paikkaan.

”Jo pelkästään bussimatka oli lapsille hauska elämys ja bussiaikataulu antoi hyvät raamit päivälle. Päivän aikana ehti tehdä ja nähdä paljon kaikenlaista ja illaksi ehti vielä hyvissä ajoin kotiin. Oli hauska lähteä lähiseudulle turistina avoimin mielin – tätä suosittelen lämpimästi kaikille”, Luukkonen sanoo.

Lähimatkailu on löytänyt suomalaisten sydämiin

VisitOulun toimitusjohtaja Päivi Penttilä on mielissään siitä, että Oulun elämykset sekä Oulun seudun kohteet ovat löytäneet paikkansa kotimaisten matkailijoiden ja paikallisten sydämiin.

”Me VisitOulussa tunnemme Oulun ja lähialueet hyvin ja tiedämme, kuinka paljon upeita kohteita täällä onkaan. Olemme halunneet ilahduttaa, yllättää ja tuoda paikallisillekin tietoon uusia, mahtavia elämyksiä”, Päivi Penttilä kertoo.

Oulusta on näppärä tehdä päiväretkiä lähialueille kuten Hailuotoon.
Oulusta on näppärä tehdä päiväretkiä lähialueille kuten Hailuotoon.
Kuva: Visit Oulu

Viime vuonna VisitOulu päätti luoda lähimatkailijoiden avuksi Elämysten olohuoneen, jonne on kerätty runsaasti erilaisia Oulun seudun elämyksiä melontaretkistä brunsseihin, lasisviittiöihin ja kuumailmapallolentoihin.

Tänä kesänä VisitOulu on tehnyt uusien elämysten löytämisen entistä helpommaksi, kun se kehitti elämysten viikko-ohjelman, josta löytyy monipuolisesti erilaista kivaa ja helppoa tekemistä jokaiselle kesäpäivälle.

Oulun alueen matkailun suosio ilahduttaa myös paikallisia yrittäjiä. Viimeinen vuosi ei ole ollut yrittäjille helpoin, mutta kotimaan lähimatkailu on kasvanut viime ja tänä kesänä.

”Näiden palveluiden käyttäminen on parasta tukea myös paikallisille yrittäjille. Tämä tekee Oulusta ja Oulun seudusta entistä houkuttelevamman matkailukaupungin meille kaikille”, Penttilä sanoo.

Mietitkö, mitä tekisit lomalla tai kesäpäivänä? VisitOulu on koonnut tänä kesänä kattavan viikko-ohjelman, jossa jokaiselle päivälle löytyy uutta tekemistä. Lue lisää ja varaa: visitoulu.fi/viikko-ohjelma.

Lisää elämyksiä Oulun seudulla: visitoulu.fi/elamystenolohuone/.

Otteita VisitOulun kokoamasta viikko-ohjelmasta:

Maanantai:

Koe kivikauden tunnelmaa Yli-Iin Kierikkikeskuksessa ja sen Kivikauden kylässä! Kierikkikeskus sijaitsee kauniilla paikalla Iijoen rannalla vajaan tunnin ajomatkan päässä Oulusta. Kierikki on yhdistelmä arkeologisia museoita ja modernia hirsiarkkitehtuuria.

Elämystestaajan kommentti: ”Kivikauden kylässä ehdottomasti parasta on, että pääsee kokeilemaan kivikaudella tarvittuja taitoja: jousiammuntaa, kalliomaalausta ja kiven hiomista. Pitkokset kulkevat kivikauden kylään kauniissa, tuoksuja ja linnunlaulua täynnä olevassa suo- ja metsämaisemassa. Bussiretkeä Kierikkiin voi suositella kaikenikäisille. Kivikauden kylässä pääsee liikkumaan leveitä pitkoksia myös lastenrattailla tai pyörätuolilla.”

Tiistai:

Tiistaina on tarjolla kaksi retkivaihtoehtoa: Liminganlahti ja Turkansaari. Molemmat ovat mainioita koko perheen kohteita.

Liminganlahdella voit tutustua lintujen elämään luontokeskuksen näyttelyssä ja isolla lintutornilla. Retkibussilaisille on Metsähallituksen asiantuntijaopastus Virkkulan luontotornilla kello 10–12. Alueella voit tutustua myös juuri avattuun uuteen Rantaniityn kosteikkopolkuun, ja luontokeskukselta lähtevät myös hyvin merkatut maastopyöräreitit. Mukaan voit ottaa oman pyörän tai vuokrata ennakkovarauksella pyörän luontokeskukselta.

Tiistaina voit myös viettää leppoisaa kesäpäivää Turkansaaren ulkomuseoissa. Retki on tarjolla myös sunnuntaisin. Ylikärpän talon pirtissä voi syödä lohikeittolounaan tai nauttia kahvit ja jäätelöt.

Elämystestaajan kommentti: ”Turkansaari oli kaunis ja historiallisesti mielenkiintoinen paikka. Osallistuin opastetulle kierrokselle, jossa perinneasuun pukeutunut nainen kertoi Turkansaaren historiasta ja rakennuksista. Entisaikaisia esineitä oli todella paljon ja niistä sai mukavia kuvamuistoja. Suosittelen paikkaa ihan kaikille – upea kokemus!”

Keskiviikko:

Raahe on täynnä historian havinaa ja merellisiä elämyksiä. Raahessa voit kuljeskella Wanhan Raahen tunnelmallisissa kortteleissa, pistäytyä kahviloissa ja museoissa ja shoppailla putiikeissa. Retkibussin aikatauluun on sovitettu erikseen ostettava kahden tunnin opastettu melontaretki ja SUP-opastuksia.

Elämystestaajan kommentti: ”Matka bussilla antoi reissulle mukavan raamin ja reissu tuli otettu turistin näkökulmasta – omalla autolla kokemus olisi ollut ehkä hieman erilainen. Matkailukohteena Raahea voi suositella lämpimästi lapsiperheille sekä kaikille muille historiasta, hyvästä ruoasta ja kauniista miljöistä pitäville. Yhtenä päivänä ehti nähdä ja kokea todella paljon, mutta paljon jäi nähtävää vielä ensi kertaankin. Tänne pitää tulla pian uudelleen.”

Torstai:

Pohjolan rengastien erilaisista reiteistä voi nauttia vaikkapa pyöräillen tai patikoiden.
Pohjolan rengastien erilaisista reiteistä voi nauttia vaikkapa pyöräillen tai patikoiden.
Kuva: Visit Oulu

Päiväretkiä järjestetään vuoroviikoin Rokua Geoparkin kahteen eri kohteeseen: Rokuanvaaralle ja Manamansaloon.

Rokualla voit liikkua luontopoluilla joko patikoiden tai pyörällä merkityillä maastopyöräreiteillä. Päivän päätteeksi voit rentoutua kylpylässä. Manamansalossa voit tutustua Oulujärven retkeilyalueen polkuihin ja nauttia aurinkoisesta rantapäivästä Manamansalon upeilla hiekkarannoilla. Kassu Halonen Taidetalossa on tänä kesänä esillä Anne Mattilan upeita tauluja sekä Suomen ainoa kultalevysali.

Elämystestaajan kommentti: ”Alueen luonto, kirkkaat vedet, hienot dyynit ja helppokulkuiset reitit miellyttivät. Lapset tykkäsivät erityisesti uimarannasta, jossa uimme pitkän tovin helteisenä päivänä. Lapset nauttivat myös luonnossa touhuamisesta ja temppuradasta. Seuraavalla kerralla aiomme kokeilla kalastusta. Suosittelemme Rokuaa ihan kaikille!”

Perjantai:

Kalajoen hiekkasärkillä voi kokeilla suppailua.
Kalajoen hiekkasärkillä voi kokeilla suppailua.

Särkkäbussi vie perjantaisin upeisiin maisemiin Kalajoelle, jossa tekemistä riittää koko perheelle! Tarjolla on uimista ja muita vesiaktiviteetteja, seikkailupuistoa ja meriretkiä. Kalajoen vähemmän tunnettu mahdollisuus on Siiponjoki, jonka mutkittelevan uoman ja hiekkatörmien rannoilla kulkevaan luontopolkuun voit tutustua niin kävellen kuin pyörälläkin. Hiekkasärkillä on myös paljon tunnelmallisia ravintoloita.

Elämystestaajan kommentit: ”Kalajoen reissulla sää oli mitä parhain, aurinko paistoi ja tuuli kevyesti. Nautimme maisemista ja auringosta. Istuskelimme rantahiekalla, haahuilimme lämpimässä merivedessä kahlaten ja ihastelimme maisemia lankkupolkua pitkin. On mahtavaa, kun voi hypätä bussiin ja hurauttaa päiväksi toisiin maisemiin, kun haluaa vaihtelua. Kuusi tuntia vierähti nopeasti ja illaksi ehti hyvissä ajoin takaisin kotiin.”

Lauantai:

Lauantaina voit lähteä viettämään päivää joko meren rannalle tai tunturiin. Tarjolla on päiväretkiä sekä Hailuotoon, Pohjanlahden suurimpaan saareen, että Syötteelle, Suomen eteläisimmälle tunturialueelle.

Hailuodossa voit mennä ensin Marjaniemeen, jossa voit tutustua upeaan rantaan ja sieviin kalastajamökkeihin sekä nauttia lounasta. Jos haluat tutustua myös hailuotolaiseen perinneneuleeseen tikkuröijyyn tai vierailla Suomen ensimmäisessä luomupanimossa, voit siirtyä retkibussilla iltapäiväksi Hailuodon keskustaan.

Elämystestaajan kommentti: ”Marjaniemen ranta on hienohiekkainen ja matala: ihanteellinen lapsiperheille. Pääsimme bussilla Marjaniemestä Kniivilän kotiseutumuseoon keskustan tuntumaan. Ehdimme käydä Marjaniemessä syömässä kalakeittoa, uimassa, kotiseutumuseossa, Hailuodon Panimolla, Luovon Puojissa ja lopuksi Loma-kahvilassa jäätelöllä. Paljon elämyksiä yhden päivän aikana. Voimme suositella bussiretkeä Hailuotoon kaikille ja kaikenikäisille!” 

Syötteellä voit tutustua esimerkiksi Syötteen luontokeskuksella Syötteen luonnosta ja historiasta kertovaan näyttelyyn, nauttia lounaan ja kiertää luontokeskuksen ympäri kulkevan lyhyen luontopolun. Sen jälkeen voit siirtyä retkibussilla Iso-Syötteen tunturin huipulle kiertämään huippupolun ja nauttia Syötteen kansallispuiston yli avautuvista komeista maisemista. Lopuksi voit vaikka nauttia kahvit Hotelli Iso-Syötteen panoraamaravintolassa.

Syötteen monipuoliset reitit soveltuvat niin patikointiin kuin pyöräilyynkin.
Syötteen monipuoliset reitit soveltuvat niin patikointiin kuin pyöräilyynkin.
Kuva: Visit Oulu

Elämystestaajan kommentti: ”Syötteen reissumme oli mahtava. Etenkin näkymät Iso-Syötteen huipulta sinne kiipeämisen jälkeen ihanana kesähellepäivänä olivat päätähuimaavat. Päiväreissulle mitoitettu aika oli juuri sopiva – ehdimme käydä vähän siellä sun täällä Iso-Syötteen ja luontokeskuksen ympäristössä, ja päivän päätteeksi energiavarastot tuntuivat juuri sopivasti tyhjentyneen. Bussin henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja aurinkoista porukkaa. Suosittelemme elämystä kaikille! Kokeneemmille vaeltajille oli tarjolla pidempää reittiä ja myös me ensikertalaiset saimme hurjasti irti elämyksestä. Voimme lämpimästi suositella reissua erityisesti pariskunnille, jotka haluavat vähän erilaista tekemistä kesälauantaille.”

Sunnuntai:

Sunnuntaisin on retkiä sekä Turkansaaren ulkomuseoon että Koitelinkoskelle. Koitelinkoski on upea kaikille sopiva lähiluontokohde vain puolen tunnin ajomatkan päässä Oulusta. Alueella voi ihailla Kiiminkijoen komeita koskia, kävellä joen saarissa olevilla luontopoluilla, evästellä kallioilla ja nuotiopaikoilla tai nauttia kahvilan ja jäätelökioskin antimista. Lapsille on alueella myös kiipeilytelineitä.

Matkailuelinkeinon elpymistä edistävät kehittämishankkeet -rahoitus.