Joukkoliikenne: Pro­fes­so­ri: Työ­eh­to­so­pi­mus­ta ei tar­vit­se so­vel­taa, jos kul­jet­ta­jat ovat yrit­tä­jän ase­mas­sa

Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Luonto: Kii­min­gis­tä löytyi täysin tun­te­ma­ton sie­ni­la­ji

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mie­len­ter­veys­tar­kas­tuk­set ter­veys­tar­kas­tus­ten rin­nal­le – lapsi tai nuori voisi ym­mär­tää var­hai­sen diag­noo­sin avulla omia tun­te­muk­siaan pa­rem­min

Mielenterveyshäiriöt ovat yleistyneet kovalla tahdilla viime vuosikymmeninä ja myös ihan viime vuosina. Mieli Ry:n nettisivuilla on artikkeli ”Tilastotietoa mielenterveydestä” (16.12.2021), jossa kerrotaan esimerkiksi, että 53 prosenttia suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia.

Toiseksi artikkelissa kerrotaan, että joka viides suomalainen kokee mielenterveyden häiriöitä vuoden aikana. Artikkelissa on myös kaaviokuvaa siitä, että aikuisista 20–25 prosenttia sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä vuosittain. Luvut kuulostavat mielestäni erittäin huolestuttavilta, ja siksi pysähdyinkin miettimään, mitä asialle voisi tehdä.

Minusta kannattaisi ehdottomasti kiinnittää huomiota siihen, mistä suurin osa mielenterveyden ongelmista on muutenkin lähtöisin, eli lapsuuteen ja nuoruuteen. Peruskoulussa on kolme pakollista terveystarkastusta: ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla. Sen lisäksi lukiossa ja ammatillisessa oppilaitoksessa on yksi terveystarkastus ensimmäisenä vuonna.

"Koulupsykologille juttelemaan menemistä voisi normalisoida myös se, että koulupsykologin luokse mentäisiin samalla tavalla juttelemaan pakollisille tarkastuksille."

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.