Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Luitko jo tämän: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mie­len­ter­veys­tar­kas­tuk­set ter­veys­tar­kas­tus­ten rin­nal­le – lapsi tai nuori voisi ym­mär­tää var­hai­sen diag­noo­sin avulla omia tun­te­muk­siaan pa­rem­min

Mielenterveyshäiriöt ovat yleistyneet kovalla tahdilla viime vuosikymmeninä ja myös ihan viime vuosina. Mieli Ry:n nettisivuilla on artikkeli ”Tilastotietoa mielenterveydestä” (16.12.2021), jossa kerrotaan esimerkiksi, että 53 prosenttia suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia.

Toiseksi artikkelissa kerrotaan, että joka viides suomalainen kokee mielenterveyden häiriöitä vuoden aikana. Artikkelissa on myös kaaviokuvaa siitä, että aikuisista 20–25 prosenttia sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä vuosittain. Luvut kuulostavat mielestäni erittäin huolestuttavilta, ja siksi pysähdyinkin miettimään, mitä asialle voisi tehdä.

Minusta kannattaisi ehdottomasti kiinnittää huomiota siihen, mistä suurin osa mielenterveyden ongelmista on muutenkin lähtöisin, eli lapsuuteen ja nuoruuteen. Peruskoulussa on kolme pakollista terveystarkastusta: ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.