Pohde: Sai­raa­la­pää­tök­siin pet­ty­nyt Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Festivaalit: Frozen People jär­jes­te­tään Nal­li­ka­ris­sa lauan­tai­na ke­li­olo­ja uhmaten

Tuhopoltot: Ran­ta­ka­dun tu­li­pa­lot uh­ka­si­vat taas ra­ken­nuk­sia, joiden puo­les­ta ou­lu­lai­set tais­te­li­vat vuo­si­kym­me­niä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Mie­hi­te­tyl­le Krimin nie­mi­maal­le tehty isku len­no­keil­la, ker­to­vat Venäjän aset­ta­mat vi­ran­omai­set

Sevastopoliin asetetun kuvernöörin mukaan kaksi lennokkia on ammuttu alas.

Kiova

Venäjän miehittämä Krimin niemimaa Ukrainassa on joutunut lennokki-iskun kohteeksi, sanoivat Venäjän asettamat paikallisviranomaiset tänään. He kertoivat uutistoimisto AFP:n mukaan, että Venäjän joukot ovat iskun vuoksi hälytystilassa.

Venäjän alueelle asettama Sevastopolin kuvernööri Mihail Razvozhajev sanoi Telegram-viestissään, että isku lennokeilla jatkui tiistai-iltana ja paikalliset joukot ovat aktivoineet ilmapuolustuksensa.

Razvozhajevin mukaan kaksi lennokkia on ammuttu alas eikä siviili-infrastruktuuria ole tuhoutunut.

Perjantaina Venäjä ilmoitti vahvistavansa puolustusasemiaan Krimin niemimaalla. Venäjän nimittämän Krimin kuvernöörin Sergei Aksjonovin mukaan Krimin alueella tehdään linnoitustöitä, joiden tavoitteena on "taata kaikkien krimiläisten turvallisuus".

Venäjä syytti Ukrainaa lennokki-iskusta Sevastopolissa myös lokakuussa

Lokakuussa Venäjä syytti Ukrainaa "massiivisesta" lennokki-iskusta Sevastopolin satamaan, jossa Venäjän Mustanmeren laivasto sijaitsee.  Ukraina ei ole myöntänyt eikä kiistänyt iskua, mutta siitä levisi vahvistamattomia kuvia sosiaalisessa mediassa.

Iskun seurauksena Venäjä vetäytyi väliaikaisesti maiden välisestä viljanvientisopimuksesta. Se syytti Ukrainaa viljan vientiin tarkoitetun humanitaarisen käytävän käyttämisestä iskun tekemiseen.

Ukrainan armeija on edennyt lähemmäs Krimiä vallattuaan takaisin alueita naapurimaakunnassa Hersonissa, mukaan lukien Hersonin kaupungin.

Venäjä miehitti Ukrainaan kuuluvan Krimin vuonna 2014 ja julisti liittäneensä sen alueeseensa. Venäjä järjesti niemimaan liittämisestä Krimillä kansanäänestyksen, jota kansainvälinen yhteisö ei ole pitänyt laillisena.

Sevastopolissa sijaitsee Venäjän suuri laivastotukikohta. Se oli ennen miehitystä Venäjän käytössä Ukrainan kanssa tehdyllä vuokrasopimuksella.

Taistelujen jättämiä jälkiä kylässä Ukrainan vastikään valtaaman Hersonin alueella.
Taistelujen jättämiä jälkiä kylässä Ukrainan vastikään valtaaman Hersonin alueella.
Kuva: OLEG PETRASYUK