Ilmastonmuutos: Ra­port­ti: Ete­lä-Suo­mes­sa lunta ja pak­ka­sia esiin­tyy jat­kos­sa yhä har­vem­min, poh­joi­ses­sa lu­mi­mää­rä voi jopa li­sään­tyä

Rakentaminen: Ter­veel­li­sem­piä ja tur­val­li­sem­pia ra­ken­nuk­sia luvassa - Oulussa aloi­te­taan ra­ken­nus­ter­veys­tee­man DI-kou­lu­tus

Mic­hel­le Obama kri­ti­soi voi­mak­kaas­ti Trumpia pu­hees­saan de­mok­raat­tien puo­lue­ko­kouk­ses­sa

Entinen Yhdysvaltain ensimmäinen nainen syytti presidenttiä kaaoksen luomisesta ja empatian puutteesta.

Michelle Obaman mielestä Joe Biden pysyy lopettamaan presidentti Donald Trumpin luoman kaaoksen.
Michelle Obaman mielestä Joe Biden pysyy lopettamaan presidentti Donald Trumpin luoman kaaoksen.
Kuva: USA BIDEN HARRIS HANDOUT

Yhdysvaltain entinen ensimmäinen nainen Michelle Obama kritisoi voimakkaasti presidentti Donald Trumpia demokraattien puoluekokouksessa tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa pitämässään videopuheessa.

Hän kutsui Trumpia "vääräksi presidentiksi" maalle kehottaen amerikkalaisia valitsemaan Joe Bidenin marraskuun presidentinvaaleissa jotta tämä lopettaisi Trumpin presidenttiyden luoman kaaoksen.

Obama myönsi, että hän ei piittaa paljoa politiikasta. Hän kuitenkin uskoi, että Bidenin vakaa ja empaattinen lähestymistapa ongelmiin olisi ratkaisu. Hän kehotti äänestäjiä tekemään kaikkensa Trumpin lyömiseksi.

– Kun me katsomme Valkoiseen taloon johtajuuden tai lohdutuksen tai jonkinlaisen vakauden toivossa, me saamme sen sijaan kaaosta, jakaantumista ja täydellistä empatian puutetta, Obama sanoi.

– Jos luulette, että tämä ei voi mennä pahemmaksi, uskokaa minua, se voi. Niin tulee käymään, ellemme saa aikaan muutosta näissä vaaleissa. Meidän on tämän kaaoksen lopettamiseksi äänestettävä Joe Bideniä aivan kuin elämämme riippuisi siitä, Obama vetosi.

Michelle Obaman aviomies Barack Obama oli presidenttinä vuosina 2009–2017 ja Biden oli tämän varapresidentti. Obamaa ennen oli puoluekokouksen ensimmäisenä päivänä pitkä lista muita puhujia. Puoluekokous kestää neljä päivää, perjantain vastaisena yönä kokous huipentuu Bidenin puheeseen.

Sanders: Bideniä tarvitaan koronan voittamiseen

Entinen Bidenin kilpailija senaattori Bernie Sanders sanoi, että Bidenin vakaata lähestymistapaa tarvitaan kohtaamaan koronaviruspandemia, talousongelmat ja rotujen väliset jännitteet.

– Joe Biden lopettaa vihan ja jakaantumisen, jonka Trump on luonut. Hän lopettaa maahanmuuttajien demonisoinnin, nationalistien hyysäämisen, rasistiset hyökkäykset, uskonvihan ja rumat hyökkäykset naisia vastaan, sanoi Sanders.

Koronaviruspandemia pakotti demokraatit hajauttamaan Milwaukeehen ja Wisconsiniin suunnitellun puoluekokouksen ja muuttamaan sen kaksituntiseksi, virtuaalisten puheiden ja tapahtumien virraksi eri puolilta maata.

Kokouksessa kuultiin myös äänestäjiä viruksen kanssa kamppailusta sekä ongelmista talouden ja terveydenhuollon kanssa.

Kristin Urquiza, jonka isä kuoli covid-19:ään, syytti Trumpin huonoa johtamista isänsä kuolemasta.

– Isäni oli terve 65-vuotias. Hän luotti Donald Trumpiin, ja siitä hyvästä hän maksoi hengellään, hän sanoi.

– Kun äänestän Joe Bideniä, teen sen isäni vuoksi.