Pääkirjoitus: "Kolmen päivän so­das­ta" Uk­rai­nas­ta voi tulla jopa vuosien mit­tai­nen, koska raa­ka­lais­mais­ta hyök­kää­jää ei voi palkita alue­luo­vu­tuk­sil­la

Historia: Näin eteni Oulun tu­hoi­sin kau­pun­ki­pa­lo tasan 200 vuotta sitten

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Met­sä­ti­la­kaup­po­jen hin­nan­nou­su jatkui, suu­rin­ta hin­to­jen nousu oli Poh­jois-Poh­jan­maal­la ja Kai­nuus­sa

Alkukesän myyntipiikki voi jäädä väliin.

metsä, metsien suojelu, luonto, metsäpalsta, puu
metsä, metsien suojelu, luonto, metsäpalsta, puu
Kuva: Arkisto / Vesa Joensuu

Metsätilakauppojen määrä väheni tammi–huhtikuussa 12,5 prosentilla viime vuoteen verrattuna, ja hinnat jatkoivat nousuaan. Tiedot ilmenevät Suomen Sijoitusmetsät Oy:n koostamasta tilastosta.

Suurinta hintojen nousu oli Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla, jossa hinnat kohosivat tilaston mukaan 4,1 prosenttia viime vuodesta. Etelä-Suomessa, Väli-Suomessa ja Lapissa hintamuutos neljän kuukauden aikana oli 2,4–2,7 prosenttia, kun koko maan tasolla hinnat nousivat 3,1 prosenttia.

– Koska tilojen hinnat edelleen nousivat, euroissa mitattu kauppamäärien pudotus oli vain 4,5 prosenttia, sanoo Suomen Sijoitusmetsien hallituksen puheenjohtaja Mika Venho tiedotteessa.

Yhteensä hintaseurantaan kuuluvia metsäkiinteistökauppoja tehtiin neljän kuukauden aikana 427 kappaletta, ja niiden yhteispinta-ala oli 17 100 hehtaaria.

Alkukesän myyntipiikki voi jäädä väliin

Sijoitusmetsät ennustaa, että metsäkiinteistöjen hinnat nousevat tänä vuonna lähes yhdeksän prosenttia. Venho arvioi, että alkukesään perinteisesti ajoittuva metsätilojen myyntipiikki jää silti tänäkin vuonna näkemättä.

– Viime vuoden keväällä ja alkukesällä koko yhteiskunta oli varpaillaan koronan takia. Epävarmuus hillitsi hetkellisesti myös metsätilamarkkinoita.

Venho kertoo, että suomalaiset metsät vaihtavat omistajaa yhä edelleen useimmiten suvun sisällä perintöinä. Sijoitusmetsien tilastoista selviää, että esimerkiksi viime vuoden metsätilakaupoista ammattimaisten ostajien osuus oli 26,7 prosenttia.

– Osuus oli suurin Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan suurilla myyntikohteilla, 31 prosenttia. Väli-Suomessa ammattimaisille ostajille päätyi noin 29 prosenttia ja Lapissa alle 27 prosenttia. Osuus oli pienin Etelä-Suomessa, alle 18 prosenttia, Venho jatkaa.

Suomen Sijoitusmetsät seuraa myyntiin tulevia metsäkiinteistöjä yli 30 julkisen myynnin kanavalta ja hakee toteutuneiden kauppojen hinnat Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä rekisteristä.