Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Met­säs­tys­koi­rat pi­det­tä­vä loi­tol­la Suomen ja Venäjän vä­li­ses­tä rajasta – jos koira ylittää ra­ja­vyö­hyk­keen, edel­lyt­tää se aina yh­tey­den­pi­toa Venäjän ra­ja­vi­ran­omai­siin

Kainuun rajavartiosto muistuttaa metsästäjiä koirien silmällä pitämisestä. Arkistokuva.
Kainuun rajavartiosto muistuttaa metsästäjiä koirien silmällä pitämisestä. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Aho

Kainuun rajavartiosto muistuttaa vilkkaimman metsästyskauden alla siitä, että metsästys valtakunnan rajan läheisillä alueilla on suunniteltava erityisen huolellisesti.

Metsästäjien on minimoitava koirien rajavyöhykkeelle ja Venäjälle menon riski. Rajavartiosto kehottaa metsästäjiä välttämään koirien irti päästämistä aivan rajavyöhykkeen tuntumassa, sillä riistaeläimet kaikkoavat usein metsästystä Venäjän puolelle ja koirat kipittävät naapurimaahan niiden perässä.

Jos koira käy Venäjän puolella, edellyttää se aina yhteydenpitoa Venäjän rajaviranomaisiin. Venäläiset ovat kiinnittäneet asiaan vakavaa ja erityistä huomiota jo vuodesta 2017 suomalaisten metsästyskoirien runsaiden rajanylitysten vuoksi.

Rajavartiolaitoksen mukaan koirat saadaan yleensä takaisin Venäjältä joko koirien palatessa itse Suomeen tai Venäjän rajavartioviranomaisten avustuksella. Aina koirat eivät ole kuitenkaan päätyneet takaisin Suomeen ja omistajilleen syystä tai toisesta.

Rajavartiosto toimittaa rajavyöhykkeen läheisyydestä tavatut irtokoirat suoraan löytöeläintarhaan. Kaikista Venäjän puolella käyneistä koirista tehdään ilmoitus eläinlääkärille, joka arvioi tapauskohtaisesti koiran tarkistusta mahdollisten eläintautien leviämisen estämiseksi.

Rajavartiolaitos kehottaa metsästäjiä merkitsemään koiran pantaan tai valjaisiin omistajansa yhteystiedot. Jos koiranomistaja huomaa koiransa kadonneen rajan läheisyydessä Kainuun tai Koillismaan alueella, asiasta on ilmoitettava Kainuun rajavartion johtokeskukseen numeroon 029 542 4027 tai 040 580 8624.

Rajavartiolaitos myös muistuttaa metsästysseurueita siitä, että luvat rajavyöhykkeellä liikkumiseen on haettava hyvissä ajoin ja ensisijaisesti sähköisesti. Lupaa voi hakea lomake.fi -palvelussa ja Kainuun rajavartioston esikunnasta tai rajavartioasemilta.