Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Met­säs­tä­jä ampui koi­ran­sa kim­pus­sa ollutta pan­ta­sut­ta, joka löytyi myö­hem­min kuol­lee­na – poliisi tutkii oliko ky­sees­sä pak­ko­ti­la vai ei

Sutta kohti tarkoituksella ampuneen metsästäjän mukaan ajokoiraa ahdisteli kolme sutta. Kuolleella sudella oli kaulassa Luken asentama tutkimuspanta.

Koiraa saa puolustaa sudelta vaikka ampumalla, jos pakkotilan edellytykset täyttyvät. Tämä susi on kuitenkin kuvattu Ähtärin eläinpuistossa.
Koiraa saa puolustaa sudelta vaikka ampumalla, jos pakkotilan edellytykset täyttyvät. Tämä susi on kuitenkin kuvattu Ähtärin eläinpuistossa.
Kuva: Jari Toivonen

Luonnonvarakeskus Luken pannoittama susi on kuollut todennäköisesti metsästäjän laukaukseen Nurmeksessa.

Tapaus sattui tiistaiaamuna, kun jänisjahdissa olleen metsästäjän suomenajokoiran kimppuun hyökkäsi metsästäjän mukaan kolme sutta.

Jänistä ajanut koira oli metsästäjän kertoman mukaan alkanut vikistä ja ulista, minkä vuoksi metsästäjä lähti juoksemaan sitä kohti.

Paikan päällä metsästäjä kertoo ampuneensa haulikolla susien yli. Kun tämä ei karkottanut susia, hän ampui laukauksen yhtä sutta kohti.

Kaikki kolme sutta poistuivat metsästäjän mukaan tämän jälkeen paikalta. Koiran vammat eivät ole hengenvaarallisia.

Pakkotilan edellytykset tutkitaan

Poliisin paikkatutkinnassa löytyi kuollut, aikuinen urossusi. Sillä oli kaulassaan Luken asentama panta, jolla seurataan susilaumojen ja -yksilöiden liikkeitä.

Panta merkintöineen oli niin kulunut, että toistaiseksi kyseisen suden yksilöinti ei ole onnistunut.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä metsästysrikoksena. Tämä on käytäntö aina, kun rauhoitettua sutta haavoitetaan tai se tapetaan.

Rikoslain niin sanottu pakkotila sallii omaisuudeksi luettavan koiran puolustamisen sudelta. Tämä edellyttää kuitenkin välitöntä ja pakottavaa tilannetta.

Onko näin ollut Nurmeksen tapauksessa, arvioidaan myöhemmin syyteharkinnassa.