Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Met­sä­hal­li­tus valvoi moot­to­ri­kelk­kai­lua Kai­nuus­sa – luvaton kelk­kai­lu urien ul­ko­puo­lel­la um­pi­han­ges­sa yleis­ty­nyt

Metsähallitus muistuttaa, että moottorikelkkailu vaatii aina maanomistajan luvan. Kuvituskuva.
Metsähallitus muistuttaa, että moottorikelkkailu vaatii aina maanomistajan luvan. Kuvituskuva.
Kuva: Pekka Aho

Metsähallitus suoritti maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna moottorikelkkailun valvontaa Ylä-Kainuun alueella. Pääosin kelkkailijoiden toiminta oli asiallista.

– Eniten liikennöidyt urat olivat erinomaisessa kunnossa ja myös käyttäjiltä tuli hyvin positiivista palautetta. Moottorikelkat ja niiden kuljettajat, sekä uralupa-asiatkin olivat pääosin asiallisessa kunnossa, Metsähallituksen erätarkastaja Seppo Toikkanen kertoo.

Erätarkastajat havaitsivat valvonnan yhteydessä, että niin sanottu syvänlumenkelkkailu reittien ja urien ulkopuolella on yleistynyt, vaikka se on luvatonta toimintaa. Metsähallitus muistuttaa tiedotteessaan, että kelkkailu vaatii aina maanomistajan luvan.

– Poikkeaminen luvallisen uran tai alueen ulkopuolelle tarkoittaa metsätalouden käytössä olevilla alueilla muun muassa taimikkotuhoja. Uppoavassa lumessa kelkkailija ei voi huomata lumen alla olevia taimia, joiden latvat katkeavat helposti kelkan telan alla, metsätalouden tiimiesimies Ahti Juntunen kommentoi.

Metsähallituksen erätarkastajat havaitsivat paikoin myös taimikoissa tahallisesti tehdyistä vahingoista.

Metsähallituksella on Kainuussa maillaan Kuhmossa ja Puolangalla niin sanottuja vapaan kelkkailun freeride-alueita, joilla kelkkailu on luvallista urien ulkopuolella umpilumessa. Alueet ovat olleet hyvin suosittuja.

Erätarkastaja Toikkasen mukaan suurin ongelma kelkkailun suhteen vaikuttaa syntyvän, kun aloittelevat harrastajat hankkivat innolla hankitaan "freeride-kalustoa" miettimättä, missä niitä saa luvallisesti käyttää.