Työtaistelut: Kaupan alan lakko sulkee kaksi Oulun isointa Prismaa – Ci­ty­mar­ke­tien au­ki­olo­ai­ko­ja ly­hen­ne­tään

Pääkirjoitus: Tuhoisa maan­jä­ris­tys panee Er­doğa­nin luot­ta­muk­sen koet­teel­le mutta voi myös lientää kan­sain­vä­li­siä suh­tei­ta

Luitko jo tämän : Kui­va­jää­tä val­mis­ta­nut nuori työn­te­ki­jä löy­det­tiin kuol­lee­na Oulussa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Met­sä­hal­li­tus päi­vit­ti valtion maiden alue-eko­lo­gis­ta ver­kos­toa Poh­jois-Poh­jan­maal­la – lop­pu­tu­lok­se­na entistä parempi mo­ni­käyt­tö­met­sien ver­kos­to

Projektin tavoitteena oli päivittää 1990-luvulla aloitettua alue-ekologista suunnittelua korjaamalla puutteita, joita oli luonto- sekä virkistys- ja maisemakohteiden karttatiedoissa.

Alue-ekologisen verkoston päivityksessä karttarajauksia tarkistettiin luontokohteiden maastorajojen mukaisiksi ja virheellisiä tietoja poistettiin.
Alue-ekologisen verkoston päivityksessä karttarajauksia tarkistettiin luontokohteiden maastorajojen mukaisiksi ja virheellisiä tietoja poistettiin.
Kuva: Suomen luonnonsuojeluliitto

Metsähallitus sai päätökseen valtion maiden alue-ekologisen verkoston päivittämisen Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Projektin tavoitteena oli päivittää 1990-luvulla aloitettua alue-ekologista suunnittelua korjaamalla puutteita, joita oli luonto- sekä virkistys- ja maisemakohteiden karttatiedoissa.

Verkostoon soveltuvia soita, luonnontilaisia metsiä, puroja, lähteitä ja muita luontokohteita onnistuttiin löytämään lisää lähes 2 000 hehtaaria. Työ saatiin päätökseen Metsähallituksen työntekijöiden, kansalaisten ja sidosryhmien yhteistyöllä.

Lopputuloksena on entistä parempi monikäyttömetsien alue-ekologinen verkosto.

Projektin aikana yleisöltä kerättiin vihjeitä mahdollisista arvokkaista kohteista.

– Saimme kaikkiaan 90 ehdotusta. Eniten esitettiin luontoarvoiltaan tai riistan elinympäristöltään arvokkaita kohteita sekä retkeily- tai luontomatkailupaikkoja. Suurin osa kohteista oli jo otettu huomioon alue-ekologisina kohteina tai erityyppisinä maankäyttöpäätöksinä, projektipäällikkö Heikki Juntunen Metsähallitukselta kertoo.

Verkoston päivityksessä tarkistettiin karttarajauksia luontokohteiden maastorajojen mukaisiksi ja virheellisiä tietoja poistettiin.

Yksi tärkeimmistä tavoitteista oli myös täydentää luontokohdeverkostoa.

– Uusien kohteiden etsintä kohdistui erityisesti metsälain tarkoittamiin elinympäristöihin ja iäkkäisiin luonnontilaisiin metsiin. Päivityksen aikana verkostoon soveltuvia luontokohteita onnistuttiin löytämään lisää lähes 2 000 hehtaaria. Suurin osa uusista kohteista löytyi Koillismaalta, Juntunen sanoo.

Päivityksessä hyödynnettiin Metsähallituksen paikkatietoaineistoa sekä maanmittauslaitoksen maastotietokantaa.

Alue-ekologisen verkoston tietoja päivitetään jatkuvasti. Ajantasaista karttatietoa ylläpidetään Metsähallituksen paikkatietojärjestelmässä ja se on valtaosaltaan katsottavissa osoitteesta www.retkikartta.fi.