Mainos

Met­sä­alal­la on nyt buumi päällä – yri­tyk­set etsivät työ­voi­maa ja kam­pan­joi­vat alaa tutuksi opis­ke­li­joil­le ja työn­ha­ki­joil­le

Metsäala etsii työntekijöitä Pohjois-Pohjanmaalle. Monet toimijat kampanjoivat, että metsäala tulisi tutuksi opiskelijoille ja työnhakijoille.

Töitä metsästä -tapahtuman vetonaulana oli Ponssen Scorpion-metsäkone. Vieraat saivat kiivetä koneen ohjaamoon.
Töitä metsästä -tapahtuman vetonaulana oli Ponssen Scorpion-metsäkone. Vieraat saivat kiivetä koneen ohjaamoon.
Kuva: Anna Tilvis

Töitä metsästä -tapahtuma Oulussa huhtikuun lopussa keräsi väkeä tutustumaan metsäalaan.

Metsäkoneenkuljettaja Janne Sergejeff on Metsä Groupin esittelypisteellä kertomassa ammatistaan ja työstään. Kuulijoina on muun muassa yläasteikäisiä nuoria, joilla on edessä kouluvalinnat.

Sergejeff toimii oman työnsä ohessa somelähettiläänä Tervetuloa metsään -kampanjassa. Metsä Groupin kampanjan tavoitteena on saada satoja uusia kuljettajia metsäalalle ja töihin pohjoiseen Suomeen.

”Minun tehtävänä on esitellä metsäkoneenkuljettajan työtä somessa. Teen videopätkiä, joitten avulla kuljettajan työ tulisi tutuksi. Yleensä otan videota, kun työssä tulee eteen joku erikoisempi tapahtuma”, Sergejeff kertoo.

Iiläinen Sergejeff on ollut metsäalan töissä parikymmentä vuotta ja viimeiset puolitoista vuotta Iin Metsätyö Oy:n palveluksessa.

Alan tulevaisuus on toiveikas

Paikallinen metsäalan yritys katsoo tulevaisuuteen toiveikkaasti. Iin Metsätyö Oy:n toimitusjohtaja, yrittäjä Janne Paakkola kertoo, että näkymät ovat positiiviset.

”Yritys on kasvanut koko ajan vähän. Alalla tuntuu olevan buumi päällä, kun Kemiin tulee uusi biotuotetehdas. Todennäköisesti töitä on kovasti”, Paakkola toteaa.

Perheyrityksen toimialana on puunkorjuu, ja se tekee sekä metsäkoneurakointia että puutavaran kuljetusta.

Yrityksen toimintamahdollisuudet ovat hyvät. Ilmastonsuojeluun liittyviin vaatimuksiin Paakkola suhtautuu luottavaisesti.

”Meidän kalusto on uutta, ja sen kautta yritämme olla mukana vähäpäästöisyydessä. Mielenkiinnolla odotan kaikkia uusia innovaatioita, jotka auttaisivat vaikka polttoainetaloudellisuuteen”, Paakkola sanoo.

Metsäalalla on työvoimapula, mutta se ei kosketa Iin Metsätyötä. Yritys työllistää tällä hetkellä 40 henkilöä.

”Meillä on tällä hetkellä työvoiman suhteen hyvä tilanne. Työntekijöiden pysyvyys on hyvä, mutta koska meillä on myös eläköityviä kuskeja, tilalle pitää saada uutta työvoimaa.”

Paakkola arvelee, että työntekijöiden määrä pysyy nykyisellä tasolla tai jopa hieman kasvan. Yrityksen palkkalistoilla on myös nuoria metsäalan ammattilaisia.

Suurimpana tulevaisuuden haasteena Paakkola pitää kannattavuutta.

”Ukrainan sodan seurauksena kulut ovat nousseet älyttömästi. Polttoainekulut ovat koko liiketoiminnan isoin kuluerä”, Paakkola toteaa.

Yhä useampi toimii yrittäjänä ainakin osan elämästään.
Kirsi Anttila

Yrittäjämäinen metsätyö lisääntyy

Metsäala tarjoaa mahdollisuuksia myös yrittämiseen. Järjestöpäällikkö Kirsi Anttila on ilahtunut nuorten messuvieraiden määrästä ja heidän kiinnostuneesta asenteestaan.

Anttila kertoi messuvieraille, että tulevaisuudessa yhä useampi ihminen työskentelee yrittäjämäisesti.

”Yhä useampi toimii yrittäjänä ainakin osan elämästään. Monet tekevät töitä monipaikkaisesti ja vaihtavat ammattia työuran aikana.”

Yrittäjyyden valmiuksina Anttila pitää ensinnäkin hyvää ammattitaitoa. Sen varaan voi rakentaa omaa osaamistaan.

”Lisäksi tarvitaan tietoa yrittämisen eri osa-alueista, kuten taloudesta ja markkinoinnista. Asennepuolella puhutaan paljon yrittäjämäisestä asenteesta, joka tarkoittaa tavoitteellisuutta, joustavuutta ja halua oppia uutta”, Anttila ketroo.

Yrittäjyyteen on monta reittiä eivätkä kaikki synny valmiiksi yrittäjäperheeseen. Paitsi että yrityksen voi perustaa itse, sen voi myös ostaa valmiina. Moni alkaakin yrittäjäksi omistajanvaihdoksen kautta.